Setari Cookie-uri

Doliu în lumea teatrului românesc! Marele actor Costel Constantin s-a stins din viață la 82 de ani

Lumea teatrului românesc este în doliu după dispariția marelui actor Costel Constantin, care s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.

Lumea teatrului românesc este în doliu. Un alt mare actor, Costel Constantin, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Vestea tragică a fost anunțată de jurnaliștii de la Antena 3, lăsând în urmă o carieră remarcabilă și o moștenire artistică de neprețuit.

Costel Constantin a fost unul dintre cei mai respectați actori ai scenei teatrale din România, având o carieră impresionantă care s-a întins pe parcursul a peste cinci decenii. Artistul s-a născut pe 20 octombrie 1942, la Galați și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a studiat sub îndrumarea renumitei profesoare Beate Fredanov.

Debutul său în lumea teatrului a avut loc pe scena Teatrului Național din Iași, unde a activat între 1965 și 1969. Unul dintre primele sale roluri memorabile a fost cel al Călugărului tânăr în piesa „Beckett” de Jean Anouilh, sub regia Soranei Coroamă-Stanca.

Citește și:

Începând cu anul 1969, Costel Constantin și-a continuat cariera la Teatrul Național din București, unde a interpretat roluri în piese de renume, de la Shakespeare la Ostrovski, de la Gogol la Caragiale. Primul său rol pe scena Teatrului Național a fost în „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee. Alte interpretări notabile includ „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Alexandru Lăpușneanu” de Virgil Stoenescu și „Ultimul set” de Marica Beligan.

Costel Constantin a fost pasionat de teatru încă din copilărie, fiind inspirat de unchiul său, Damian Bozianu, un actor reputat din Galați. În facultate, a fost influențat de profesorul său, Ion Finteșteanu, care l-a îndrumat și l-a ajutat să-și perfecționeze arta.

Citește și:

Marele actor era încă activ pe scena Teatrului Național, unde interpreta în piesa „Omul care a văzut moartea”, deși era discret cu privire la starea sa de sănătate. Moartea sa a survenit pe neașteptate, fără ca detalii despre problemele medicale sau cauza exactă a decesului să fie cunoscute publicului. Se pare că artistul nu ar fi suferit de nicio boală gravă.

Jurnalista Ioana Mandache a transmis un mesaj emoționant.

„Cred că sunt șocată mai ales pentru că nu avea probleme de sănătate și juca încă, avea 'Omul care a văzut moartea' la Teatrul Național, unde mergea și juca o dată sau de două ori pe lună. Dar probabil, fiind foarte discret, nu a spus cât de greu îi este. Ieri i-am spus la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena, și am avut o conversație de suflet. Și culmea, pe la 22:30, aseară, mi-a trimis un mesaj cu o icoană, cu Maica Domnului și cu pruncul. Am văzut-o dimineață. Deci a trimis probabil prietenilor de suflet…”

Citește și:

Costel Constantin va rămâne în amintirea publicului și a colegilor săi de breaslă ca un pilon al teatrului românesc, un artist dedicat care a adus la viață nenumărate personaje și a lăsat o amprentă de neșters pe scena culturală a țării. Odihnească-se în pace!

Sursă foto - onkelglocke / Pixabey


Kudika
23 Mai 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.