Setari Cookie-uri

Advertorial Construieste increderea in sine a micutului tau: bebe de-a busilea, bebe mergand

Cum cresti un copil voinic si increzator? De la crearea unui mediu sigur, stabilirea limitelor pana la celebrarea micilor realizari ale sale, iata 11 cai sa-i incurajezi increderea in fortele proprii. Din momentul in care bebelusul tau incepe sa faca primele miscari de unul singur – fie ca merge de-a busilea, ca se agita stand in fundulet sau ca face primii pasi stangaci– el descopera un nou si foarte interesant lucru: acela ca poate sa aleaga, la un nivel mic, unde sa mearga si ce sa faca. Nu se mai limiteaza la locurile si obiectele pe care, pana acum, le-ai ales tu pentru el. Lumea este cochilia lui, iar pentru curiosul de numai un anisor posibilitatile de distractie si explorare sunt infinite

Timpul trece, iar, odata cu el, fiecare moment se transforma intr-o noua aventura si orice activitate devine un prilej de joaca. Cand vine vorba de schimbatul scutecului, lucrurile se complica. Tu vrei sa lipesti lateralele, iar cel mic te surprinde cu o pirueta; vrei sa il ridici, bebelusul se misca, iar tu ramai in mana doar cu un scutec mototolit, urmand sa o iei de la capat. Insa, cu noul scutec chilotel Pampers Pants, chiar si schimbatul scutecului se transforma intr-o joaca. Noul scutec arata si se pune la fel de usor ca un chilotel: il tragi in sus si gata, bebelusul nici nu-si iese din ritm. Iar atunci cand vrei sa il dai jos rupi lateralele, il rulezi si il arunci. Este atat de simplu! Acum puiul tau se poate bucura din plin de fiecare miscare noua pe care o descopera, devine increzator in abilitatile sale fizice si, astfel, nimic nu sta in calea dezvoltarii lui armonioase.

Aproape toti micutii de 12 luni au depasit deja faza de mers de-a busilea si stau singurei in doua picioare si fac primii pasi spre un copilas mai mare; acest lucru creaza schimbari importante din perspectiva celui mic, care da piept cu noi provocari. Aceasta este varsta cand abilitatile fizice ( si alte abilitati cognitive, ca rezolvatul problemelor, limbaj si comunicare) ies in evidenta foarte mult si primele semne de independeta isi fac simtita prezenta. Explorand la alte niveluri si manifestandu-si noi abilitati, dezvoltarea psihologica si starea de bine a celui mic creste. Mai mult, atunci cand micutul implineste un anisor, este constient de separarea dintre el si cel care ii poarta de grija si simte ca are nevoie sa se simta increzator pentru o perioada. Acest lucru este dovedit in mod gradual prin separarea lui de tine – mai intai mergand in de-a busilea, mai tarziu prin mers – crescand distanta fizica fata de tine.

1) Creaza o rutina
Urmand o rutina il va ajuta pe micut sa lucreze la emotiile sale de nesiguranta.

2) Incurajarea
Parintii joaca un rol important in cresterea increderii in sine a copilului sau; incurajarea pozitiva este cea mai buna metoda de a ajuta copilul sa-si infrunte fricile. Incurajeaza-ti piticul sa incerce lucruri noi si sa greseasca ca o parte naturala din procesul de crestere.

3) Creaza-i un mediu in plina siguranta
Crearea un mediu sigur si de incredere il va ajuta pe cel mic sa se simta increzator in sine.

4) Foloseste-te de exemple
Arata-i exemple sau fa-i o demonstratie, iar cel mic se va simti la fel de increzator ca si tine.

5) Asculta cu atentie
Luandu-l pe cel mic in serios, apreciindu-l si daruindu-i toata dragostea si afectiunea de care are nevoie, il va ajuta sa isi dezvolte personalitatea si stima de sine.

6) Ajuta-l la nevoie
Sari in ajutor daca vezi ca nu se descurca; fiind sensibila si atenta la nevoile si frustrarile lui cand incearca lucruri noi, il va ajuta sa treaca mai departe la urmatorul stagiu.

7) Seteaza limite
Setand limite pentru micutul tau, il vei ajuta sa inteleaga cum sa-si seteze limite pentru el insusi si vei crea un mediu sigur pentru dezvoltarea lui.

8) Rabdare
Fii rabdatoare cu piticul tau pentru ca daca repeta aceleasi greseali de mai multe ori, va invata din ele eventual.

9) Sarbatoreste
Bucura-te de partea pozitiva intotdeauna, recunoaste-o si rasplateste-o! Micutul tau simte nevoia sa auda ca a facut lucrurile bine si acest lucru il va ajuta sa fie mandru de el si sa incerce provocari noi.

10) Interactiuni
Incurajeaza-l pe micut sa se joace si sa interactioneze cu alti copii si adulti.

11) Decoperiti lumea impreuna
Mergi cu cel mic in locuri noi, ajuta-l sa descopere cat mai multe dintre lucrurile interesante si frumoase din aceasta viata.


Kudika
7 Martie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.