Setari Cookie-uri

Baia bebelușului: Informații pentru părinți

Cum să facem ca băița bebelușului să devină un moment plăcut? Ce moment al zilei este cel mai potrivit pentru băița micuțului? Este în regulă să îi facem baie zilnic sau mai rar? Spălăm de fiecare dată pielea bebeluslui cu săpun? Lista întrebărilor poate continua. Va invităm să găsiți în acest articol răspunsul celor mai multe întrebări legate de băița bebelușului.

Deși se poate întâmpla ca adulții să creadă că pielea bebelușului este perfectă, adevărul e că aceasta este deosebit de sensibilă. În plus bebelușul, cu cât este mai mic, cu atât este mai sensibil la schimbările de temperatura, mecanismele lui de termoreglare fiind încă în dezvoltare.

Află tot ce ai nevoie pentru baia bebelusului.

Iată câteva informații de baza despre băița bebelușului, pentru părinți:

  • Nou-născutul, în primele zile, se poate spala doar cu apă, fără săpun sau gel de dus pentru bebeluși, săpunul putând fi folosit doar în zona scutecului;
  • Până ce cade bontul ombilical (1-3 săptămâni), bebelușul nu trebuie imersat în apă, baia putându-se face sub jetul fin de apă (de exemplu la chiuvetă) sau se șterge cu prosoape umede;
  • După căderea bontului ombilical bebe poate face baie la cădiță;
  • Până la începerea diversificării specialiștii spun bebe poate face baie pe tot corpul și o dată la 2 zile, însă cu începerea diversificării și a mersului de-a bușilea e recomandat imbaiem bebelușul zilnic. Cu toate acestea sunt părinți care aleg imbaieze bebelușii chiar de 2 ori pe zi, mai ales dacă fac baie cu colacul de gât, pentru bebelușii au ocazia facă mișcare, se amuză, apoi mănâncă și dorm bine. Concluzionând, în funcție de copil și sensibilitatea pielii acestuia, dar și de posibilități, părinții aleg frecvența băii bebelușului. Specialiștii atrag însă atenția îmbăierea excesivă poate afecta pielea bebelușului, o poate usca și expune la dermatite.
  • Temperatura apei este importantă, această trebuie fie între 35 și 37 de grade Celsius. Dacă apa e prea fierbinte, poate induce efectele febrei, dacă e prea rece, micuțul poate răci.
  • Lotiunea sau săpunul de dus trebuie fie special dedicate bebelușilor, fără afecteze ochii, fără parfum și alte substanțe iritante/aergene;
  • Cremele de scutec sau uleiul de piele trebuie folosit la recomandarea pediatrului. Dacă pielea bebelușului nu prezintă probleme, folosirea acestora nu este necesară.

Baia bebelușuluipas cu pas

Alegerea momentului

  • Părinții pot îmbăia bebelușul când doresc, însă este recomandat baia nu aibă loc după masă, pentru poate fi perturbată digestia. Nici imediat înainte de masă nu este recomandată băița, pentru bebelușul înfometat va fi foarte agitat. Puteți îmbăia bebelușul la 1-2 ore după masă.

Pregătirea baitei bebelusului

Iniante de a aduce bebelușul pregătiți baia și cadita. Asigurați-va temperatura în încăpere este potrivită, puteți pune și muzică relaxantă dacă doriți. Apa trebuie deja pregătită la temperatura, iar săpunul, hăinuțele, burețelul și prosopul de baie pregătite, la fel și scutecelul.

Citește și:

Baiaexistă mai multe moduri prin care putem îmbăia bebelușul:

  • Dacă este foarte mic, bebelușul poate fi spălat la chiuvetă sau la jetul de la dus, cu mișcări blânde, mangaieri, vorbindu-i și zâmbindu-i. Când e foarte mic și mecanismele de termoreglare sunt încă sensibile, băița trebuie dureze destul de puțin.

  • Baia la cadita: când bebe a mai crescut puteți folosi colacul de gât pentru distracția micuțului, un burete moale (eu foloseam din alge) și multe jucării de baie care îi vor capta atenția, îl vor amuză și vor transformă baia într-un moment plăcut.

Finalul baitei: este recomandat pielea fină a bebelușului o tamponati delicat cu prosopul, mai degrabă înfășurați bebelușul în prosop. Rămâneți în camera până ce bebe este destul de uscat, pentru a nu-i fi frig.

Citește și:

Va recomandăm și:

Jucarii baie cu suport - pret 72 lei

Carte plutitoare pentru baie - pret 29 lei

Prosop baie bebelus - 55 lei

Cadita baie bebelus anatomica cu suport - 249 lei

Burete natural din alge pentru baia bebelusului: 39 lei

Foto: By Jandrie Lombard/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.