Setari Cookie-uri

Infecția HPV în sarcină și alăptare

HPV (Human Papilloma Virus) este cunoscut ca fiind cel mai răspândit virus cu transmitere sexuală. Deși sunt cunoscute aproximativ 250 de tipuri de HPV, știm cu siguranță că există 15 genotipuri de Human Papilloma Virus încadrate la risc înalt de dezvoltare a cancerului de col uterin, cele mai importante dintre acestea fiind genotipurile HPV 16 și 18. Acestea două sunt cauza a peste 60% dintre cazurile de cancer de col uterin provocat de HPV.

Se preconizează că multe persoane active sexual sunt infectate cu HPV, însă o parte dintre acestea pot să nu afle, pentru că acest virus nu este neapărat simptomatic. Totuși, în anumite situații, acest virus poate crește riscul de a dezvolta unele tipuri de cancere (de exemplu cancere genitale, orale) și potate ridica anumite riscuri în sarcina sau în alăptare.

Cum se transmite HPV și care sunt simptomele infectării

Acest virus se transmite prin contact cutanat cu persoană infectată, prin contact direct. În funcție de tulpina HPV, această poate avea tropism pentru piele sau chiar pentru mucoase (mucoasa vaginală, orală etc.). De cele mai multe ori persoană infectată nu știe că a luat acest virus, iar dacă sistemul imunitar funcționează optim, HPV poate fi îndepărtat natural, fără tratament. Tulpinile HPV cu transmitere sexuală pot fi transmise atât prin contact vaginal, cât și anal sau oral.

Citește și:

Manifestările virusului sunt de obicei locale, vizibile sau nu la o inspecție obișnuită a zonei, reprezentate prin prezența unor veruci de forme și culori diferite în funcție de tipul de HPV prezent. Verucile genitale sunt foarte virulente, transmit ușor virusul și se pot observa cu ochiul liber dacă afecteaza vulva și aria genitală. Pot fi prezente însă și vaginal sau la nivelul colului uterin, situație când pot fi detectate doar la consultul ginecologic. Dacă testul Babeș-Papanicolau prezintă rezultate optime, totuși este posibil ca o colposcopie să detecteze anumite anomalii la nivelul colului, care pot fi provocate de HPV. Tratamentul precoce al leziunilor de HPV (leziunea pe col) este de dorit pentru prevenirea apariției cancerului. Leziunile precanceroase și condiloamele pot fi tratate chirurgical sau cu laser.

Citește și:

Infecția HPV în sarcina

În prezent nu putem afirma cu certitudine dacă infecția cu HPV în sarcină este periculoasă sau nu. Incidența declarată de transmitere a virusului de la mama la copil este de 0,02%. În aceste situații condilioamele copiilor se tratează după naștere.

Totuși, este bine de știu că, dacă femeia prezintă condiloame, există un risc foarte mare că acestea să se dezvolte în timpul sarcinii pe fondul schimbărilor hormonale și a scăderii imunității generale, situație pe care corpul femeii insărcinate o induce pentru a păstra sarcina.

Testul care se realizează pentru depistarea HPV este Babeș-Papanicolau, test pe care orice femeie activă sexual ar trebui să îl facă anual, iar colposcopia poate fi necesară pentru evidențierea anomaliilor de mucoasă și a zonelor de unde se pot lua probele pentru testul Babeș-Papanicolau.

Citește și:

În ceea ce privește alăptarea, sunt declarate cazuri de transmitere ADN viral rpin laptele matern la făt. Cel mai sigur este să cereți evaluarea medicului.

Infecția cu HPV la gravidă: naștere naturală sau cezariană?

Riscul ca virusul să fie transmis de la mamă la copil în timpul nașterii naturale este foarte mic, pe de altă parte interveția pentru operația de cezariană necesită anumite condiții. De aceea, singurul în măsură să sfătuiască femeia însărcinată rămâne medicul.

Vaccinarea împotriva HPV?

Vaccinul împotriva HPV este eficient dacă femeia nu a contactat virusul, de aceea, ca screening, vaccinul este recomandat tinerelor care nu și-au început încă viață sexuală. Totuși acest vaccin poate fi administrat și femeilor active sexual, care, în urma analizelor, nu prezintă virusul. Acest vaccin poate fi de asemenea recomandat în preconcepție.

Citește și:

Conform ultimelor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieți în întreaga lume și protejează multe alte milioane de persoane de suferință generată de boli și dizabilități, persoane cu tulburări ale sistemului imunitar sau aflate la risc.

Folosirea prezervativelor poate diminua riscul de infecție HPV. De asemenea este recomandat screeningul anual prin testul Babeș-Papanicolau pentru a depista precoce o posibilă leziune cu risc de transformare malignă.

Gaseste aici tot ce ai nevoie pentru mamici si copii, toate intr-un singur loc.

Sursa foto: By Syda Productions

Vizionare placuta


Kudika
19 Ianuarie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.