Setari Cookie-uri

Progres, nu perfecțiune - 8 lectii din bestsellerul internațional Totul se rezolvă!

Nimic în viață nu-i chiar atât de complicat. Poți să faci tot ce ți-ai pus în minte, dacă îți sufleci mânecile și te apuci de treabă. Totul se rezolvă.

Progres, nu perfecțiune – o distincție importantă în evoluția personală, subliniată de Marie Forleo, autoarea bestsellerului internațional „Totul se rezolvă!”

„Dacă aș căuta perfecțiunea, n-aș mai scrie niciodată vreun cuvânt”, spunea Margaret Atwood. Aceasta este o idee pe care își bazează și Marie Forleo, autoarea cărții „Totul se rezolvă!”, teoria conform căreia în căutarea evoluției personale oamenii trebuie să se concentreze pe progresele înregistrate, nu pe atingerea perfecțiunii. Apărut la Editura Lifesyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, bestsellerul internațional „Totul se rezolvă!” este un curs practic menit să-l ajute pe cititor să își obțină potențialul creativ și să renunțe la obiceiuri nocive de sabotare a propriei personalități. Din această perspectivă, subliniază Marie Forleo, progresul este cel care ne dă imboldul să mergem înainte în atingerea propriilor obiective, în vreme ce perfecționismul, în esența sa, nu înseamnă standarde ridicate, ci frica de eșec, de greșeală.

Citește și:

Progres versus perfecțiune – o serie de reguli practice pentru schimbarea perspectivei fiecăruia

1. Perfecționismul este o formă de abuz de sine. Este letal și dăunează sănătății, fericirii și productivității. Dar vestea bună este că oricine poate scăpa de perfecționism, fără să-și coboare standardele pentru asta.

2. Să începi de jos e mai bine decât să nu începi deloc. Orice profesionist a fost la început un amator, care a continuat să învețe, să capete experiență, să crească.

3. Nu te compara cu nimeni. „Comparația este kryptonită pentru creativitate”, spune pe drept cuvânt Marie Forelo. „În clipa în care compari eforturile tale de început cu cineva care muncește de ani întregi, ai picat în capcana mortală a perfecționismului.”

Citește și:

4. Progresul nu este liniar. El este mai degrabă asemenea unui desen în zigzag. „Avansează, se retrage. Vei face pași înainte și înapoi. În sus și în jos. Apoi în lateral și iar înapoi. Nu are niciun rost să te lupți cu ritmul eratic al progresului”, subliniază Forleo. Așadar, e important să ne cultivăm răbdarea mai presus de toate.

5. Nu te grăbi să te judeci pentru eșecuri. Ele fac parte din drum. „Așteaptă-te la îndoiala de sine și accept-o.” Dar, „în loc să spui: Ce rost are?, întreabă-te: Care e următoarea mutare corectă?

6. Fă diferența între ambiție și abilități. „Există o diferență semnificativă de nivel între ceea ce simțim, vedem și știm în sufletul nostru despre schimbarea pe care dorim să o facem și capacitatea noastră de a o face. (...) Progresul, nu perfecțiunea, este singura punte de legătură între abilitățile și ambițiile tale”, spune autoarea.

Citește și:

7. Progresul te ajută să gândești productiv. E important să te concentrezi pe asta, să faci pași mici și să nu faci o dramă din orice. „Adevărata schimbare este practic invizibilă în timp ce se petrece.” Nu există scurtături, ci doar muncă.

8. Folosește-te de puterea renunțării pozitive. „Să continui ceva numai pentru că ți-e teamă să nu arăți ca un ratat este o idee foarte proastă. (...) Dă-mi voie să-ți vorbesc despre puterea renunțării pozitive. Se întâmplă când îți dai seama că ai ajuns cât de departe se putea. Ai făcut tot ce ți-a stat în puteri, iar acum ți-e clar – în inimă și-n suflet – că următorul pas, cel mai înțelept și mai productiv, este să renunți și să mergi mai departe”, concluzionează Marie Forleo.

Citește și:

Considerată de Oprah „liderul noii generații”, Marie Forleo este antreprenoare, autoare de cărți, filantroapă. Ajutată de un laptop, de pasiune și de un vis, a reușit să creeze un imperiu digital care influențează milioane de vieți. Prin intermediul show-ului ei on-line, Marie TV, cu peste 52 de milioane de vizualizări, și al podcastului Marie Forleo, cu aproape 12 milioane de descărcări, Marie îi ajută pe oameni să aibă visuri mărețe și să le susțină prin acțiuni zilnice. Cartea „Totul se rezolvă!” a pornit de la un îndemn pe care Marie Forleo l-a preluat de la mama sa: „Nimic în viață nu-i chiar atât de complicat. Poți să faci tot ce ți-ai pus în minte, dacă îți sufleci mânecile și te apuci de treabă. Totul se rezolvă.” Fie că ne dorim să ieșim dintr-o relație nepotrivită, un job frustrant, să scăpăm de o dependență, cartea își propune să fie un ghid parcatic care arată calea cea mai sigură către cea mai bună versiune a noastră.

Citește și:

Featured foto by ImageFlow via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.