Setari Cookie-uri

5 Indicii că bebelușul traversează un puseu de creștere

Puseurile de creștere ale bebelușilor pot uneori să sperie mămicile sau îngrijitorii celor mici, căci în această perioadă bebe devine mai agitat decât de obicei. Deși părerile sunt împărțite când vine vorba despre puseurile de creștere la sugari, totuși sunt specialiști care susțin că acestea apar cam în aceeași perioadă la micuți și pot fi recunoscute prin câteva indicii ajutătoare.

Dar ce este un puseu de creștere?

Puseurile se numesc astfel pentru că sunt caracterizate de o creștere accelerată a bebelușului, iar acest lucru se întâmplă pentru că nu întregul organism crește constant, ci se dezvoltă în lanț, etapizat și foarte bine controlat.

Atunci când apare, un puseu de creștere poate fi foarte obositor, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Mai mult, în timpul unui puseu mamele pot fi tentate să renunțe la alăptat, de aceea este foarte important să recunoască aceste perioade și să nu renunta să alăpteze.

Când apar puseurile de creștere?

Acestea apar cam în aceeași perioadă la majoritatea bebelușilor, astfel: la 7 zile de viață, la 2-3 săptămâni, la 4-6 săptămâni și ulterior la 3, 4, 6 și 9 luni.

Citește și:

Cum recunoaștem puseul de creștere la bebeluși? 5 Indicii pentru părinți

Bebelușul mănâncă mai mult sau stă mai mult la sân

Mama, dacă alăptează, poate avea impresia că nu are suficient lapte în această perioadă. Bebelușul stă mai mult la sân și cere mai des să mănânce, poate mânca mai mult. O mamă care alăptează poate ajunge să pună copilul la san și din 10 în 10 minute!

Un bebeluș hrănit cu formulă poate cere o masă suplimentară sau să consume mai mult lapte decât obișnuia.

Bebelușul devine mai agitat

Micuțul plânge mai des, este mai agitat, semnele de foame sunt mult mai evidente. Aceste manifestări pot fi și în timpul nopții, iar la vârstă foarte mică pot fi confundate cu colicile.

Bebelușul se trezește mai des noaptea, pare că nu mai doarme bine

Chiar și la 9 luni, într-un puseu de creștere, mama poate constata că bebelușul nu mai doarme ca înainte, se trezește des noaptea și cere la sân sau biberonul cu formulă. Perioadele acestea pot fi foarte epuizante pentru mămică și pentru bebe. Pentru a compensa somnul, micuțul va dormi ziua în reprize scurte.

Citește și:

Mama are senzația că stă aproape tot timpul cu bebelușul în brațe

Dacă este alăptat, mămică abia găsește pauze între mesele bebelușului. Dacă cel mic este hrănit cu formulă de lapte praf, mama va observa și că micuțul devine mai „lipicios”, cerând aroape tot timpul în brațe. Este un bun moment să folosiți sistemel de purtare pentru bebeluși, pentru a reuși să rezolvați și din responsabilitățile casnice și personale.

Citiți și: Cum alegem sistemele de purtare pentru bebeluși și copii

Noi achiziții

După aceste pusee, mai ales după câteva luni, părinții pot observa fie că micuțul a luat cert în greutate, fie că a deprins mai multe achiziții noi, dezvoltate într-un ritm foarte rapid, de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta.

Citește și:

Deși pentru mame și bebeluși puseurile de creștere sunt dificile, acestea nu durează mult, de la câteva zile până la aproximativ 1-2 săptămâni.

Foto articol: By Trendsetter Images/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.