Setari Cookie-uri

7 Mituri în alăptare - să le demontăm împreună

Despre miturile legate de alăptare cred că a auzit aproape fiecare mămică, fie în glumă, povestite sau chiar oferite de cineva care dorea să fie de ajutor. Dincolo de aceste mituri, știm cu certitudine că laptele matern reprezintă cea mai bună hrană pentru bebeluș.

7 mituri despre alăptare pe care le auzim și astăzi

Copilul trebuie alăptat din 3 în 3 ore și nu la cerere

FALS. Necesitățile copilului diferă de la noapte la zi, dar și în diferite momente ale zieli. Dimineața copilul va avea diferite secrețiile sucului gastric și necesarul de nutrienți, comparativ cu seara, când poate se va hidrata mai mult. Așadar, și producția și componența laptelui matern diferă pe parcursul a celor 24 de ore și se adaptează total la nevoile bebelușului. Așadar dimineața sânii sunt mai plini, poate mai angorjati, iar seana sânii pot fi mai moi, laptele mai apos, mai hidratant, pregătind copilul peste noapte. De asemenea, în funcție de ritmul sau de creștere și dezvoltare, fiecare bebeluș își setează și își modifică natural programul de hrană. Astfel, laptele matern nu prezintă aceeași compoziție precum formula de lapte praf, iar bebelușul nu are mereu aceleași nevoi.

Citește și:

Astăzi specialiștii recomandă alăptarea la cererea copilului.

Când copilul mai crește, laptele matern devine „apă chioară” și bebelușul trebuie înțărcat

Mămica ce alăptează poate auzi, când copilul mai crește, tot felul de sfaturi ciudate, rupte de ritmul natural al alăptării. Însă, spun specialiștii, niciun copil nu se autoînțarcă sub vârstă de doi ani. Așadar, alăptarea, în mod natural și firesc, ar trebui să dureze un minim de doi ani, ca micuțul să se bucure de o alimentație adecvată și potrivită nevoilor sale.

Laptele matern nu devine mai puțin bun odată cu creșterea copilului și nici dacă, între timp, mama rămâne din nou însărcinată, apoi naște următorul copil – se pot alăpta în continuare ambii copii.

Citește și:

Îți recomandăm și aceste articole:

Unele mame nu au suficient lapte

Sunt atât de rare cazurile în care mama nu are lapte, încât le considerăm excepționale. Mamele au lapte. DAR dacă lactația scade, posibil să fie o problemă, de exemplu frenul scurt sublingual al copilului. Pentru a identifica întocmai ce se întâmplă, este recomandat ca devreme după naștere, la 1-2 săptămâni, să fie chemat un consultant în alăptare, acreditat IBCLC. Mamele au lapte, însă în alăptare pot să apară multe obstacole.

Citește și:

Consumul unor alimente precum berea sau ceapa crește secreția de lapte matern

Nu există niciun studiu care să demonstreze efectul pozitiv pentru alăptare al acestor alimente. Însă, dacă mama simte că ar trebui să aibă o scereție mai abundentă de lapte matern, cel mai indicat este să ceară ajutorul unui consultant în alăptare, acreditat IBCLC. Există unele suplimente naturiste care, într-adevăr, ar putea influența secreția de lapte, însă împreună cu alte măsuri specifice alăptării pe care mama este sfătuită să le ia.

Dacă mamele nasc prin cezariană nu vor avea lapte, deci nu vor alăpta

Atât mamele care nasc natural, cât și cele care nasc prin cezariană pot alăpta și vor prezenta secreție lactată. În cezariană este posibil ca laptele să vină mai greu, dar sunt atâtea mame care au alăptat, deși au născut prin cezariană.

Citește și:

Proprietățile laptelui matern scad după ce bebelușul împlinește 6 luni sau laptele matern poate deveni chiar toxic!

Laptele matern este bun pentru bebeluș și la vârstă mai mare, niciodată nu devine toxic.

În perioada alăptării mamele nu pot rămâne însărcinate

Atunci când alăptează, mama are șansă mai mică să rămână însărcinată, însă această șansă nu este inexistentă. Așadar, chiar dacă alăptează, mamele pot rămâne însărcinate și pot alăpta în continuare, chiar și în sarcină.

Foto articol: By Trendsetter Images/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.