Setari Cookie-uri

Interviu: Veronica Mitran, vicepreședinte ANPC: Consumatorii trebuie să citească cu foarte mare atenție eticheta!

Valentina Veronica Mitran Piticu deține funcția de vicepreședinte al ANPC, iar în acest timp, dincolo de responsabilitățile oficiale, a organizat mai multe campanii de educare și informare a consumatorilor în legatură cu felul în care trebuie citită o etichetă, dar și despre siguranța alimentelor pe care le consumăm.

În luna iunie a acestui an a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Președintelui ANPC nr. 163, care vizează furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse ce pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate. În acest context, colegii de la Garbo.ro au investigat răspunsurile la cele mai comune întrebări ale consumatorilor, printr-un interviu cu doamna Veronica Mitran, vicepreședinte ANPC.

Garbo: Potrivit site-ului oficial ANPC, am aflat că a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Președintelui ANPC nr. 163 din 3 iunie 2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță la produsele alimentare neambalate. Ne puteți spune cum s-a ajuns la conceperea acestui ordin și în ce constă?

Citește și:

Ordinul a fost conceput pentru a ne alinia și noi la Prevederile Regulamentului 1169 al Uniunii Europene, mai exact la articolul 44 care spune la aliniatul 2 că “statele membre ar trebui să fie împuternicite să solicite operatorilor din sectorul alimentar care introduc pe piețele naționale produse alimentare care fac obiectul unor forme suplimentare de exprimare sau de prezentare să notifice autorităților naționale utilizarea unor astfel de forme suplimentare, precum și justificările relevante referitoare la îndeplinirea cerințelor prevăzute de prezentul regulament.” Altfel spus și noi, România, ne aliniem cerințelor europene care prețuiesc consumatorul și îl doresc sănătos și foarte informat.

Ce ar trebui să înțeleagă consumatorul prin „produse neambalate”, care sunt acestea?

Citește și:

Produsele neambalate sunt foarte multe și mă gândesc acum la patiserie neambalată, la diverse sortimente de biscuiți, care trebuie să conțină atenționare că au în conținut făină de cereale care conține gluten, la mese calde în care putem găsi ca ingrediente unele substanțe care produc alergii sau intoleranțe prevăzute in Anexa II a acestui regulament din care enumăr acum nerestrictiv: Crustacee și produse derivate, ouă și produse derivate, pește și produse derivate, arahide și produse derivate, soia și produse derivate, lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă, telină și produse derivate, muștar și produse derivate, semințe de susan și produse derivate, lupin și produse derivate, moluște și produse derivate.

Citește și:

Știm că trebuie să citim eticheta produselor, deși nu toți o facem. Ce anume ar trebui să ne atragă atenția în mod deosebit de pe eticheta produselor?

Data de valabilitate, lista ingredientelor (inclusiv orice aditivi), informații privind alergenii, cantitatea anumitor ingrediente, țara de origine, dacă este necesară pentru claritate (de exemplu: produsele care afișează pe ambalaj drapelul țării sau repere geografice celebre), numele și adresa operatorului din sectorul alimentar stabilit în UE sau a importatorului, cantitatea netă, condițiile speciale de păstrare, nivelul alcoolului pentru băuturi (dacă este mai mare de 1,2 %), declarația nutrițională

Care este mesajul îndreptat direct către consumatori, privind modalitatea optimă prin care se pot informa despre produsele alimentare pe care le achiziționează?

Citește și:

Să citească cu foarte mare atenție eticheta și să fie atenți și la cum arată produsul, întrucât se poate întâmpla ca produsul să fie în termen, dar fiind păstrat în condiții improprii el să nu mai prezinte siguranță pentru consumator.

Care sunt principalii alergeni la care se face referire în etichetarea produselor alimentare și cum a fost stabilită lista acestora?

Ei sunt prevăzuți în Anexa II a Regulamentului UE 1169/2011 privind informarea consumatorilor la produsele alimentare. SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE

1. Cereale care conțin gluten și anume: grâu (cum ar fi grâul spelt și grâul khorasan), secară, orz, ovăz sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:

(a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza ( 1 );

Citește și:

(b) maltodextrine obținute din grâu ( 1 );

(c) siropurile de glucoză obținute din orz;

(d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

2. Crustacee și produse derivate.

3. Ouă și produse derivate.

4. Pește și produse derivate, exceptând:

(a) gelatina de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;

(b) gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.

5. Arahide și produse derivate.

6. Soia și produse derivate, exceptând:

(a) uleiul și grăsimea de soia rafinate complet ( 1 );

(b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;

(c) fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia;

Citește și:

(d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.

7. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:

(a) zerul utilizat pentru fabricarea distilaților sau a alcoolului etilic de origine agricolă;

(b) lactitolul.

8. Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

9. Țelină și produse derivate.

10. Muștar și produse derivate.

11. Semințe de susan și produse derivate.

12. Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO 2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor.

13. Lupin și produse derivate.

14. Moluște și produse derivate.

Citeste continuarea pe Garbo.ro

Featured foto de la Tony Thiethoaly de la Shutterstock

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.