Setari Cookie-uri

Ce este Profilul TORCH? Testul pe care ar trebui să îl facem când ne pregătim de o sarcină

Profilul TORCH este recomandat în special în preconcepție, pentru a pregăti viitoarea mamă pentru o sarcina fără griji, alături de alte câteva investigații. Totuși, acest test se recomandă și în primul trimestru de graviditate, pentru a evalua prognosticul sarcinii, în situația în care viitoarea mama nu a făcut aceste analize înainte de a rămâne însărcinată sau în alte situații. Vă invităm să aflați ce reprezintă profilul TORCH și de ce este important a fi realizat.

Ce înseamnă testul TORCH?

Testul, profilul sau panelul TORCH reprezintă un cumul de markeri investigați din sângele periferic al femeii. Aceștia „caută” prezența unei posibile infecții care se poate transmite de la mamă la făt și care, depistată și tratată la timp, elimină o serie de riscuri atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Ce înseamnă literele TORCH:

  • T – toxoplasmoză (toxoplasma gondii), un parazit care poate duce și la avorturi spontane repetate (femeia pierde în mod repetat sarcinile), dar și la alte complicații;
  • O – alte infecții (Other infections): Coxackie virus, sifilis, varicelă, zona zoster (un virus herpetic – virusul varicelo-zosterian), HIV, parvovirus B19 și hepatită B;
  • R – rubeolă
  • C – cytomegalovirus
  • H – herpes simplex virus-2

Profilul TORCH evaluează atât anticorpii de faza acută, care apar imediat când boala este contactată – IgM, dar și anticorpii care atestă că boala este veche sau că femeia a trecut prin boală – IgG.

Citește și:

Astfel că rezultatul acestui test va da indicații dacă femeia nu are aceste infecții sau dacă are una sau mai multe. În cazul în care infecția este prezentă, medicul poate ști dacă este vorba despre o infecție recentă sau una veche.

Este important de știut dacă femeia se află în faza inițială a infectării sau e vorba despre o infectare din trecut, pentru că medicul să știe mai departe să evalueze cât de activă este boala, precum și să ofere tratamentul potrivit.

Când este recomandat profilul TORCH?

Pentru că aceste infecții pot avea efecte nedorite asupra sarcinii și dezvoltării fătului, cel mai bine este ca acest test să fie realizat în perioada preconceptiei.

Ca și recomandare generală, femeile ar trebui să se prezinte la medic atunci când planifică sarcina, pentru a realiza o serie de teste, investigații vaccinuri sau chiar tratamente dacă este cazul, în funcție de profilul de sănătate al fiecaria, iar toate acestea trebuie realizate înainte de a rămâne însărcinate.

Citește și:

Dacă femeia nu a fost monitorizată în preconceptie, testul TORCH se va face și în sarcină, dar și nou-născuților care prezintă semne de infectare.

De ce este important profilul TORCH?

Este de înțeles că în preconceptie acest test este deosebit de util pentru a preveni anumite complicații, uneori grave, care pot să apară în sarcină (de la pierderea sarcinii, până la malformații în dezvoltarea copilului sau chiar deces al fătului).

De asemenea, efectuat în timpul sarcinii, detectarea prezenței unei infecții poate conduce către un tratament specific, dacă există, care să protejeze atât mama, cât și fătul, sau poate servi cauza care stă la baza apiritiei unor complicații în sarcină.

Dacă aceste complicații au avut loc, medicul poate pregăti femeia pentru o viitoare sarcină. De exemplu, dacă femeia a pierdut sarcina și s-a descoperit cauza în urma testului TORCH, aceasta va fi tratată corespunzător, astfel încât viitoarea sarcină să decurgă fără probleme.

Citește și:

Sursa foto articol: Studio Romantic/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Martie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.