Setari Cookie-uri

Săptămâna a 5-a de sarcină: ce se întâmplă cu corpul tău, dar și cu embrionul ce se dezvoltă în burtică

Săptămâna a 5-a de sarcină se consideră a fi una dintre cele mai emoționante săptămâni, după ce ați aflat deja că sunteți însărcinată. De ce aceasta? Pentru că în această săptămână, dacă veți ajunge la o ecografie de sarcină, ați putea auzi pentru prima dată ritmul inimii bebelușului dumneavoastră. Vă invităm să aflați ce se întâmplă în a 5-a săptămână de sarcină cu embrionul, dar și cu corpul dumneavoastră.

Săptămâna a 5-a de sarcină: cum se dezvoltă embrionul?

În săptămâna a 5-a de sarcină viitorul bebeluș poartă deja numele oficial de embrion, iar acest nume îi va fi oferit până în săptămâna a 10-a de sarcină.

Este o perioadă deosebit de importantă pentru organogeneză, fiind perioada în care micul ghem de celule începe să se transforme, să prindă diverse forme, să se îndoaie, să se diferențieze, astfel încât începând cu această săptămână sau poate chiar de la finalul săptămânii trecute, majoritatea organelor viitorului dumneavoastră bebeluș încep să se dezvolte. Inima, plămânii, creierul, sistemul digestiv, sistem urinar, pielea, sistemul osos și muscular - toate aceste celule specializate încep să se diferențieze și să formeze împreună organele viitorului bebeluș.

Citește și:

Că tot am menționat mai sus ecografia de sarcină (și cea transvaginală), în această săptămână medicul poate observa deja un săculeț amniotic la nivelul uterului în care poate vedea, foarte mic (1,5-3mm), embrionul. În unele situații, embrionul încă nu este vizibil în această săptămână, dar nu vă faceți griji, foarte probabil la următoarea ecografie de sarcină îl veți vedea.

În săptămâna a 5-a de sarcină puteți auzi la ecografie ritmul inimii copilului dumneavoastră.

Tot în această săptămână se formează și o placentă rudimentară și cordonul ombilical, prin care embrionul va primi nutrienți și oxigen de la mamă și va trimite metaboliții rezultați în urma metabolismului embrionar.

Citește și:

Tot în aceasta perioadă se formează și tubul neural, precursorul sistemului nervos viitor al bebelușului. Studiile de specialitate au demonstrat că acidul folic joacă un rol esențial în prevenirea riscurilor de anomalii ale formarii tubului neural și ale sistemului nervos. Tocmai de aceea probabil ca mama să fi primit deja indicația de a lua suplimente cu acid folic de la medicul său.

Săptămâna a 5-a de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Săptămâna a 5-a de sarcină o putem considera și a 3-a săptămână de la fecundare, având în vedere că numărăm săptămânile de sarcină începând nu de la ovulație, ci de la prima zi a ultimei menstruații. Cum ovulația are loc la aproximativ 2 săptămâni de la această prima zi, este lesne de înțeles de ce săptămâna a 5-a de sarcină calculată din punct de vedere medical (se calculează astfel pentru că se consideră că nu se știe exact când a avut loc ovulația) reprezintă, de cele mai multe ori și la femeia care a avut înainte de sarcină menstruație regulată, a 3-a săptămână de la fecundarea oului. Este un pic mai complicată stabilirea vârstei gestaționale, însă am făcut această mică paranteză ca mama să înțeleagă mai bine momentul exact la care ne referim în această descriere.

Citește și:

saptamana a 5 a de sarcina Foto: Natalia Mels/ shutterstock.com

Simptomele sarcinii continuă să persiste, fiind reprezentate în continuare de grețuri și vomă matinală, dureri de cap, tulburări de dispoziție, pofte, tulburări de somn, tulburări de concentrare și memorare. Unele femei spun că deja încep să simtă o presiune nouă la nivelul abdomenului inferior. De asemenea, urinarile devin tot mai frecvente, iar sânii rămân sensibili și dureroși.

Oboseala, dar și crampele abdominale, balonarea, umflarea mucoaselor caracterizată prin senzația de obstrucție nazală sau sângerare gingivală la spălarea pe dinți pot fi, de asemenea, prezente în săptămâna a 5-a de sarcină.

Este important de menționat că nu este necesar ca toate aceste simptome la un loc să fie prezente. Femeia însărcinată se poate confrunta cu doar câteva dintre toate acestea. Mai rar există și situația în care gravida să fie complet asimptomatică.

Citește și:

Săptămâna a 5-a de sarcină: sfaturi pentru viitoarea mămică

Dacă nu ați făcut încă prima consultație la medicul ginecolog pentru decelarea ecografică și hormonală a sarcinii, este recomandat să vă faceți imediat o programare și să nu mai amânați. Această primă vizită este deosebit de importantă pentru a evita diverse complicații viitoare ale sarcinii, care sunt multiple și deloc de neglijat și care, sub atenta ghidare a unui medic specialist, ar putea fi evitate.

Tot începând cu săptămâna a 5-a de sarcină putem spune că riscul de avort spontan a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, femeia însărcinată trebuie să păstreze în continuare regulile de protecție de bază pentru ea și pentru viitorul bebeluș, cum ar fi:

  • evitarea expunerii la noxe toxice și poluare;
  • utilizarea de produse casnice, detergenți de curățare care să fie permiși în sarcină. De exemplu, produsele care conțin clor ar trebui evitate.
  • evitarea efortului fizic intens;
  • evitarea unor activități care ridică risc de accidente, chiar și cele minore, cum ar fi podeaua alunecoasă de la baie ori urcatul pe un scaun;
  • evitarea băilor fierbinți și a expunerii excesive la soare;
  • evitarea stresului în general. adoptarea unor metode de relaxare este foarte importantă în perioada sarcinii.
  • este recomandată evitarea contactului cu animale neverificate veterinar, nedeparazitate la timp. Schimbarea litierei pisicii ar trebui să fie realizată de alt membru al familiei (fecalele de pisică putând fi contaminate cu Toxoplasma gondii - un parazit care poate afecta serios sarcina).

În continuare vor fi administrate suplimentele prenatale și cele cu acid folic.

Citește și:

Și un sfat prețios în finalul articolului: odihnă. Este foarte important să vă odihniți și să dormiți suficient, chiar și în timpul zilei dacă simțiți nevoia.

Sursa foto articol: Vivvi Smak/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 August 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.