Setari Cookie-uri

De ce să ții cont atunci când alegi căminul de bătrâni

Deși ne dorim din tot sufletul ca toți cei dragi nouă, părinți sau bunici să ne fie alături mereu, să-i știm tineri și în putere, adevărul este că vârsta a treia este însoțită de destul de multe probleme.

Aceștia nu mai pot să aibă grijă singuri de ei, noi nu avem timpul necesar pentru a le oferi îngrijirea de care au nevoie… Sunt multe motivele care te pot duce cu gândul că o internare a acestuia într-un centru de seniori ar fi cea mai bună soluție, pentru toată lumea. Dar, cum este vorba despre cineva drag ție, îți dorești să aibă parte doar de ce este mai bun. Prin urmare, dacă s-a ajuns la această situație, avem pentru tine câteva criterii după care să îți faci alegerea.

Care sunt nevoile de îngrijire ale acestuia

Este primul, dar și cel mai important criteriu pe care să îl iei în calcul atunci când cauți un cămin de bătrâni pentru bunicul sau părintele tău. Starea de sănătate, dar și care sunt nevoile de îngrijire ale acestuia. Poate și din acest motiv tot mai mulți români optează pentru camine batrani private, cu servicii premium, pentru că aici li se oferă acestora mai multe tipuri de îngrijire, ținându-se cont de gradul de independență al seniorului.

Citește și:

Independent și dornic de socializare

Există mai multe situații aici. Astfel, putem de a face cu o persoană independentă, dar care nu mai vrea să locuiască singură. Nici să locuiască împreună cu tone nu este o soluție, așa că este indicat să cauți un cămin de bătrâni unde are posibilitatea să socializeze și cu alte persoane aflate în aceeași situație. De asemenea, trebuie să i se ofere și multe activități recreative și de stimulare cognitivă, în așa fel încât seniorul să se simtă util și încă în putere. În același timp, fiind internat într-un centru specializat, va urma în continuare tratamentul prescris de medic pentru afecțiunile sale.

Recuperare după AVC sau o operație complicată

Dacă persoana dragă ție a suferit un AVC sau o operație complicată, internarea într-un centru pentru seniori în care să aibă parte de ședințe de recuperare medicală este esențială. Cu ajutorul acestora își va putea reveni mult mai repede și, în plus, va avea acces la consultații de specialitate efectuate de medici care îi vor supraveghea permanent starea de sănătate.

Citește și:

Paralizie sau demență

Un alt motiv pentru care se decide internarea celui drag într-un cămin de bătrâni poate fi faptul că acesta are nevoie de ajutor permanent, fiind paralizat sau suferă de anumite afecțiuni grave, cum ar fi demență, Parkinson sau Alzheimer. Este foarte dificil ca o persoană fără să aibă studiile de specialitate să poată îngriji așa cum se cuvine un senior diagnosticat cu acele probleme, iar aici intervine sprijinul oferit de personalul de specialitate din centre. Aici va avea parte de îngrijirea corectă și sprijinul de care are nevoie, și pe care, oricânt de mult ai dori, nu i le poți oferi acasă.

Serviciile oferite într-un cămin de bătrâni

Un alt criteriu de care trebuie să ții cont atunci când decizi că este nevoie de internarea celui drag ție într-un cămin de bătrâni îl reprezintă serviciile oferite. Astfel, nu ezita să pui întrebări despre experiența angajaților, cum se face comunicarea cu rudele, dacă există sau nu cadre medicale care să fie la dispoziția celor internați aici, care sunt procedurile de lucru? De asemenea, ar fi de preferat să poți observa toate acestea cu proprii ochi, și nu doar din cele spuse de directorul instituției sau altă persoană.

Citește și:

Condițiile de cazare

Pentru că vrei doar ce este mai bun pentru părintele sau bunicul tău, trebuie să fii foarte atent/ă și la condițiile de cazare. De aceea, vizitează întreg centrul sau căminul de bătrâni, vezi care este dimensiunea curții, cum este aranjată, dimensiunea camerelor, a toaletelor, dacă este sau nu curățenie, care sunt atelierele de activități recreative și cele de stimulare cogntivă, dacă există cabinete de recuperare și consultații medicale și, mai ales, cât de bine sunt dotate. Nu lăsa nimic la voia întâmplării, și dacă ai posibilitatea, discută și cu câțiva dintre cei care sunt deja internați aici, pentru a vedea și care este opinia lor despre acest loc.

Cât de departe este căminul de bătrâni

Da, chiar contează, pentru că în acest fel îți va fi și ție mult mai ușor să ajungi și să îl vizitezi pe cel internat aici. De asemenea, în caz de urgență, nici ambulanțele nu trebuie să facă mult timp până la centru.

Citește și:

Dieta pentru rezidenți

De regulă, persoanele mai în vârstă suferă de unele afecțiuni care impun respectarea unei diete personalizate. Prin urmare, este important să deschizi acest subiect de discuție și să vezi care este procedura în acest caz. Toată lumea mănâncă același lucru sau se ține cont și de acele restricții alimentare impuse de medicul specialist?

Nu te grăbi când îți faci alegerea

Recomandarea noastră este să nu te grăbești atunci când se impune internarea celui drag ție într-un astfel de centru. Lasă-ți timpul de a vizita cât mai multe și, dacă este posibil, mergi și cu seniorul. Vezi care sunt și preferințele lui, dacă există! În cazul în care acesta nu este deplasabil, sarcina ta este ceva mai dificilă, pentru că trebuie să iei în calcul o mulțime de criterii. Analizează cu atenție ceea ce oferă fiecare și optează doar pentru cel care răspunde cel mai bine cerințelor tale. Chiar dacă acum este bătrân, nu înseamnă că trebuie să îți bați joc de părintele sau bunicul care te-a crescut!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.