Săptămâna 31 de sarcină: dezvoltarea intrauterina a bebelușului

Micuțul tău măsoară acum în jur de 41 cm de la creștet până la călcâie și cântărește aproximativ 1700 g. Bebelușul continuă să crească și să se dezvolte, dar mai ales să ia în greutate și în lungime.

Sistemul nervos se dezvoltă cu repeziciune și deja poate asigura termoreglarea corpului.

Mișcările bebelușului devin tot mai complexe și mai dese, își poate mișca brațele, picioarele, degetele, capul, clipește și toate aceste mișcări le vei simți și pe timpul nopții. Este posibil să îți tulbure somnul, dar nu-ți face griji, mișcările bebelușului sunt un semn foarte bun de sănătate.

Îți recomandăm întregul Calendar al sarcinii (Sarcina pe săptămâni)

Bebelușul poate începe să își regleze ritmul somn veghe, astfel că este posibil deja să intuiești când doarme micuțul în burtică.

Plămânii sunt și ei în plin proces de maturizare și exersează mișcările de respirație, pregătindu-se pentru perioada din afara uterului. Chiar mai mult decât atât, numărul mișcărilor respiratorii pe minut cresc de la o săptămână la alta.

Copilul exersează în continuare și procesul de înghițire a lichidului amniotic, pregătind astfel atât sistemul digestiv, cât și sistemul urinar care deja poate secreta urină.

Foto: 4 PM production/ shutterstock.com

Săptămâna 31 de sarcină: simptomele gravidei

Dacă nu le-ai experimentat deja, este posibil să descoperi ce sunt contracțiile Braxton Hicks, așa numitele “contracții false” sau “contracții de pregătire”. Astfel că uterul se poate contracta preț de 20-30 de secunde, uneori destul de puternic, fără însă a începe travaliul adevărat. Practic uterul începe să se pregătească pentru naștere.

Pentru că bebelușul crește tot mai mult, este posibil să simți că respiri din ce în ce mai greu. Aceasta se întâmplă pentru că uterul gravid ridică diafragma și astfel vei simți o ușoară lipsă de aer.

Picioarele se pot umfla și riscul de varice este din ce în ce mai mare. Vorbește cu medicul tău despre acest aspect pentru că îți poate recomanda unele practici, cum ar fi dormitul cu picioarele ușor ridicate, dar și purtarea unor dresuri speciale antivaricoase.

O altă problemă specifică trimestrului 3 de sarcină poate fi reprezentată de hemoroizi. Aceștia sunt accentuați de constipație, tocmai de aceea este important să ai o dietă sănătoasă, bogată în lichide și fibre alimentare.

Continuă să folosești loțiunile antivergeturi și vitaminele prenatale. Că tot am vorbit despre suplimente, în trimestrul 3 de sarcină există un risc mai mare ca gravida să dezvolte anemie și lipsă de calciu, tocmai pentru că nevoia bebelușului pentru aceste minerale este tot mai mare, iar dacă nu consumi suficiente alimente bogate în calciu și fier, micuțul va lua din mineralele tale și te vei confrunta cu diverse carențe. Este posibil ca medicul tău să îți dea să faci anumite analize care să monitorizeze riscul de anemie și scădere de calciu.

Sânii devin tot mai plin și pot să apară secrețiile mamelonare. Pentru că laptele începe să se formeze, poți să observi că se exteriorizează picături lăptoase la nivelul sânilor. Dacă acestea te deranjează, poți purta în sutien discuri speciale pentru alăptare.

Începi să pregătești bagajul de naștere, dacă nu ai făcut-o deja și stabilește ultimele detalii pentru ziua cea mare.

Îmbracă-te cât mai comod și încearcă să faci în fiecare zi plimbări mai lungi. Acestea te ajută să te relaxezi, îți îmbunătățesc circulația și te ajută să ameliorezi durerile de spate.

Sursa foto articol: George Rudy/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: