Deși toate acestea sunt motive justificate pentru a rămâne într-o poziție care îți place mai puțin, s-ar putea că aceasta să nu te împlinească la fel de mult că atunci când faci o meserie pe care o iubeșți cu adevărat.

Găsirea profesiei perfecte poate fi la fel de simplă că a-ți pune această întrebare: Ce îți place să faci? Dacă răspunsul tău implică unul dintre hobby-urile tale și nu jobul tău 9 - 17, atunci ar putea fi timpul să începi să te gândeșți să-ți transformi hobby-ul într-o afacere full-time sau poate pentru început un part-time.

Există o mulțime de dispute cu privire la transformarea unui hobby într-o afacere profitabilă, dar s-a mai făcut și s-a făcut cu success, cu hobby-uri poate mult mai puțîn "comercializabile" decât ale tale. Așadar, fie că îți plac florile, designul, domeniul de beauty sau meșteșugurile, sigur exista o modalitate de a-ți transforma hobby-ul într-un salariu, mai ales dacă iei sfaturi de la oameni care au făcut-o deja.

Conform acestor poveșți de succes, există cinci strategii simple pentru a începe să-ți transformi hobby-ul în profesie. Deci, dacă ai deja voința, iată cum să obții rezultate:

1. Identifică ce iți place sau ți-ai dori să faci cu adevărat și specializează-te.

Daca deja știi clar ce ți-ai dori să faci, tot ceea ce mai trebuie să faci este să înveți cât mai mult despre domeniul respectiv și eventual să urmezi un curs de specializare. Daca încă nu iți este clar ce iți dorești să faci, poți urma unul sau mai multe cursuri pentru a vedea daca domeniul ales ți se potrivește. Cei mai mulți cursanți ai Școlii Rottaru, pe care am înființat-o tocmai plecând de la această idee, vin la noi pentru că vor să-și exploreze o pasiune pentru a vedea dacă pot transforma pasiunea în afacere.

2. Nu renunța ușor!

A-ți începe propriul business poate fi copleșitor și mult mai complicat decât iți imaginezi, însă nimic nu se construiește peste noapte, iar pentru a ajunge acolo unde iți dorești este bine să ai un plan de afaceri și să lucrezi zi de zi, pas cu pas, până când apar rezultatele dorite. Cu cât vei rezolva mai multe dificultăți care apar, cu atât vei deveni mai eficient în a găsi soluții.

3. Ascultă toate feedback-urile, chiar și critica

Prietenii, familia, colegii de încredere și modelele joacă un rol vital în a te ajuta să profesionalizezi cu succes hobby-ul. Asculta feedback-ul lor și ia în considerare observațiile lor, pentru că este posibil că entuziasmul și pasiunea ta să te împiedice să vezi ceva care ar putea fi un obstacol foarte mare.

4. Networking

Cel mai bun mod de a-ți începe visul este să vorbeșți cu oameni care au interese similare. În timp ce “crearea de rețea” ar putea suna pretențios, este într-adevăr unul dintre cele mai bune moduri de a te conecta și de a stabili relații cu oameni care ar putea ajuta, eventual, mai târziu, atunci când afacerea ta este în plină expansiune.

5. Mai întăi fă o încercare

Înainte de a risca și de a pune toate ouăle într-un singur coș, ar putea fi cel mai bine să începi cu pași mici. Testează apele, cum se mai spune, înainte de a-ți schimba complet cariera. O modalitate foarte bună ar fi să te înscrii la un curs în domeniul în care iți doreti să activezi și astfel poți face practică și poți afla daca merită încercat sau nu. Alege o școală care să-ți ofere o certificare în domeniu – adică să ai o diploma acreditată - astfel încât să ai un avantaj atunci când decizi să-ți urmezi pasiunea.

Încearcă astfel să creezi un scenariu despre cum ți-ai conduce afacerea. Află cât de repede ai putea finaliza un proiect, dacă ai putea lucra la mai multe proiecte la un moment dat etc. De asemenea, verifică daca mai ești pasionat de domeniu în momentul în care trebuie să faci asta constant. Uneori, pasiunea hobby-ului își pierde valoarea odată ce ești presat să o faci în fiecare zi.

Mihaela Sandu-Rotaru, fondator Școala Rottaru – cursuri acreditate de formare profesională

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: