Setari Cookie-uri

Advertorial Copiii abandonați au nevoie în continuare de suflete care să le fie alături! Ajungem MARI caută 250 de voluntari pentru ei

Ajungem MARI, cel mai mare program educațional din România care sprijină copiii din sistemul de protecție, dă startul unei campanii de recrutare de voluntari care să aibă grijă de 500 de copii din Capitală și unele localități din țară la care nu ajunge nimeni, timp de 3 ore pe săptămână. Termenul limită pentru înscrieri este 31 martie.

Sunt peste 45.000 de copii şi tineri în sistemul de protecție în România, dintre care aproximativ 6.000 de copii adoptabili, conform ultimelor date ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Cei mai norocoși dintre ei cresc în casele asistenţilor maternali sau ale unor rude, în timp ce 13.000 de copii îşi trăiesc suferinţele într-o instituţie de stat, de tip rezidențial: centre de plasament, apartamente sau căsuțe de tip familial.
Separarea de familie, abandonul și instituționalizarea sunt experiențe traumatizante. Mulţi dintre copii ajung în grija statului, fiind abandonaţi din cauza sărăciei. Însă, aproape la fel de mulţi sunt victime ale abuzurilor, violenţei şi neglijării. Sunt traume care le influenţează atât dezvoltarea psihică, emoţională, cât şi cea fizică.
De 9 ani alături de copiii instituționalizați, printr-un program cu un concept unic
De 9 ani, programul educaţional Ajungem MARI, lansat de Asociația Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă în vieţile a mii de copii din sistemul de protecţie. Cu ajutorul unei rețele de 1.400 voluntari în București și în 24 de județe din țară, Ajungem MARI vine în sprijinul asistenților sociali, oferindu-le copiilor ajutor la teme, ieșiri și excursii, prietenie și șansa la o viață independentă. Pe lângă interacțiunea cu voluntarii, asociația le oferă copiilor și psihoterapie, logopedie și consiliere vocațională.
„De cele mai multe ori suferinţele copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi nu se opresc odată cu intrarea în sistem, ci se amplifică. Statul face ceea ce trebuie să facă: îi preia din mediile de risc, le asigură un acoperiş deasupra capului, haine, mâncare. Dar nevoile acestor copii sunt cu mult mai mari şi pregnante. Au nevoie de suport emoţional, de oameni care să le aducă constanţă în viaţă, care să îi ajute, fie că vorbim de teme, de lecţii sau experienţe de viaţă. Aşa a şi pornit ideea Ajungem MARI, în urmă cu aproape 9 ani: să aducem voluntari cu suflet mare aproape de ei, să îi sprijine şi să îi înveţe să devină adulţi responsabili şi împliniți”, spune Vivianda Nicolae, vicepreşedinte Ajungem MARI
Prea puțini voluntari, prea puține șanse pentru copiii fără familie! Nimeni nu merită să fie singur
Dacă în unele zone ale țării, Ajungem MARI reușește să recruteze mai ușor voluntari pentru copiii instituționalizați, în altele, printre care orașele cu populație mai redusă, dar și Capitala, copiii trăiesc adevărate drame. Aici sunt mult prea puţini voluntari pentru câţi copii abandonați ar avea nevoie de sprijin.
Ajungem MARI caută 100 de suflete pentru copiii abandonați la care nu ajunge NIMENI din Capitală și 150 pentru copiii din județele Botoșani (Dorohoi), Brașov (Făgăraș, Ghimbav, Hărman), Gorj (Motru, Novaci, Târgu Cărbunești, Târgu Jiu), Hunedoara (Deva, Hunedoara), Maramureș (Baia Mare, Sighetu Marmației), Mehedinți (Drobeta Turnu Severin), Sibiu (Sibiu) și Timiș (​​Lugoj, Gavojdia, Nădrag). Voluntarii ar urma să-și petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor.
Voluntarii vor trece printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi. Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecție a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul și sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung. Un modul de voluntariat durează 8 luni, iar la finalul acestuia voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituționalizați.
Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulți, studenți sau liceeni, de la 16 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi și implicați. Oricine dorește să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 31 martie pe https://www.ajungemmari.ro/. Testarea psihologică şi trainingul vor avea loc după această dată.
Voluntari care schimbă lumea copiilor cu pași mici
„Activitatea de voluntariat m-a completat ca om. Cel mai frumos în activitatea de voluntariat este să știi că ajuți, prin dedicație și implicare. Să știi că munca ta ghidează un tânăr spre alegerile corecte. Mă motivează dorința de a face bine, de a împărtăși din cunoștințele mele și de a fi un exemplu în viața lor, pentru ca la rândul lor să fie exemple de urmat. Puterea exemplului este cea mai mare putere pe care o avem și, dacă o folosim corespunzător, putem să schimbăm totul” – Natașa Ecobescu, voluntar Ajungem MARI de 6 ani.
„Voluntariatul a adus în viața mea multă bucurie, emoții și lacrimi de fericire când am văzut reușitele copiilor. Mi-a adus oameni speciali în jur, prieteni noi care ajută copiii fără să se gândească de 2 ori, voluntari implicați care nu țin cont de ore și sunt alături de noi. Voluntariatul a adus OAMENI în jurul meu” – Alina Șandor, voluntar Ajungem MARI de 6 ani.

Vizionare placuta


Kudika
15 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.