Setari Cookie-uri

Săptămâna 37 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și ce se întâmplă cu corpul mamei

Din această săptămână te poți pregăti cu adevărat de naștere, căci bebelușul se poate hotărî oricând să cunoască lumea înconjurătoare. Îți prezentăm în rândurile ce urmează cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 37 de sarcină și cu ce simptome se confruntă mămica.

Săptămâna 37 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

În săptămâna 37 de sarcină, bebelușul are o greutate medie de aproximativ 2,9 kg și o lungime de aproximativ 48 cm. Sistemul său digestiv este complet format și pregătit să digere alimente, iar sistemul respirator este suficient de dezvoltat pentru a permite o respirație independentă după naștere.

Descoperă întregul Calendar al sarcinii

În ceea ce privește dezvoltarea cognitivă, bebelușul poate recunoaște și răspunde la vocea și sunetele mamei sale. El poate fi mai activ decât în săptămânile anterioare și poate începe să aibă un program de somn regulat.

Pe măsură ce se apropie de momentul nașterii, bebelușul va fi mai pregătit să se hrănească și să respire singur. Acest lucru se datorează faptului că plămânii și sistemul digestiv au devenit suficient de dezvoltați pentru a-i permite să funcționeze independent. El a tot exersat suptul, pentru a se putea hrăni imediat după naștere cu laptele matern.

Citește și:

Dacă nu a făcut-o încă, micuțul se va așeza într-o poziție specială, cu capul în jos, pentru a putea să iasă mai ușor prin canalul de naștere. Unoeri poate avea o alta poziție, cum ar fi cea transversală sau cu picioarele în jos (in zilele noastre există soluții pentru a naște în siguranță chiar și când prezentația nu este cu capul în jos).

Părul poate avea altă culoare decât cea la care se așteaptă părinții sau poate să lipsească, însă nu-i bai, curând după naștere va crește părul în culoarea determinată genetic.

Grăsimea subcutanată este tot mai bine determinată, pentru a-i ofei micuțului atât suport energetic, cât și termic.

saptamana 37 de sarcina Foto: Ground Picture/ shutterstock.com

Săptămâna 37 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Dacă până acum ai luat rapid în greutate, de acum înainte creșterea în greutate devine lentă. Dacă înainte de sarcină ai avut o greutate sănătoasă, iar sarcina a decurs fără dificultăți, probabil că ai luat în greutate până acum între 11 și 16 kilograme.

Citește și:

Edemele, durerile de spate, senzațiile de presiune abdominală, refluxul gastro-esofagian și celelalte simptome ale trimestrului 3 de sarcină continuă să fie prezente.

Îți recomandăm să iei în continuare suplimentele alimentare pentru sarcină. Hidratează-te corespunzător.

De asemenea, poți oricând să pierzi acel dop gelatinos care „sigila” colul uterin, iar uneori la pierderea acestuia poți avea o sângerare ușoară. Odată ce dopul a fost eliminat, va urma curând travaliul.

Asigură-te că bagajul de naștere este gata și încercă să găsești modalități de relaxare, atât pentru a reuși să te odihnești, cât și pentru a alunga anxietatea caracteristică acestei perioade.

Sursa foto articol: 10 FACE/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.