Setari Cookie-uri

Săptămâna 40 de sarcină: bebelușul este pregătit să se nască

Deși ai așteptat mult ziua în care îți vei ține în brațe bebelușul, iată că acum, în săptămâna 40 de sarcină, momentul nașterii poate să apară oricând. Îți propunem să descoperi în acest articol ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 40 de sarcină și cum te vei simți tu în ultimele zile de gestație.

Săptămâna 40 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

Micuțul măsoară acum între 48 și 56 cm și poate cântări între 3,2 și 4 kg. Aceștia sunt parametrii medii, însă bebelușul poate fi mai mare sau mai mic, mai greu sau mai ușor, fără a însemna că nu este ceva în regulă. Fiecare bebeluș este unic.

În această perioadă acea substanță albă care acoperea corpul copilului se degradează și mai mult, fiind cunoscută și sub numele de vernix caseosa. Este o substanță grasă care protejează corpul micuțului, iar dacă acesta întârzie să se nască în această săptămână este posibil să observi că pielea lui de nou-născut va fi mai uscată.

Oasele sunt complet dezvoltate și destul de bine osificate, cu excepția celor care formează craniul. Acestea rămân moi și flexibile astfel încât, în momentul nașterii, să se poată plia pentru a putea încăpea pe canalul de naștere.

Citește și:

Bebelușul este deja pregătit pentru naștere, organele sunt dezvoltate și chiar dacă se află încă în uter, continuă să exerseze mișcările de supt. Își caută degetul mare și-l duce la gură, ca după naștere să caute sânul mamei. Toate reflexele sunt dezvoltate astfel încât bebelușul să facă față lumii de dincolo de uter.

Săptămâna 40 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Simptomele de final de sarcină rămân prezente, însă anxietatea se poate accentua. Încă te afli în perioada normală în care poți naște și nu ești de întârziere.

Dacă nu ai discutat încă, comunică cu medicul tău despre recunoașterea travaliului, dar și despre posibile situații cu care te-ai putea confrunta și care nu pot fi controlate în momentul nașterii.

Citește și:

De exemplu poți întreba ce se întâmplă dacă are loc ruperea membranelor și totuși nu apar contracțiile specifice travaliului. De multe ori medicii recomandă cezariana dacă trece prea mult timp de la ruperea apei, crescând riscul de infectare a bebelușului. Dacă ai ales să naști natural, este bine să ceri și câteva detalii despre cezariană, ca să te simți complet pregătită.

Există și situații în care medicii pot recurge la cezariana de urgență, atunci când consideră că în timpul travaliului a apărut un risc spontan pentru bebeluș.

Este posibil ca uneori să simți că micuțul nu mai este atât de energic. Încearcă să te așezi și să te liniștești ca să simți mai bine mișcările copilului. Dacă ai orice dubiu și ți se pare că acestea au scăzut în intensitate, ia legătura cu medicul tău care va stabili împreună cu tine dacă este cazul unei reevaluări de moment.

Citește și:

Asigură-te că ai bagajul de naștere pregătit, dar și că tot ceea ce este necesar după naștere este pus la punct. Odată ce ajungi cu bebelușul acasă, primele săptămâni vor fi mai dificile și este bine ca totul să fie deja pregătit. Cere ajutorul celor din jur ori de câte ori ai nevoie.

Încearcă să faci mișcare ușoară în continuare, cum ar fi plimbările lungi în aer liber. Cu toate acestea ai grijă cât te îndepărtezi de casă, căci travaliul poate să apară oricând. Dacă hotărăști să te plimbi, alege un traseu circular în jurul căminului.

Odihna este foarte importantă în această perioadă, la fel și hidratarea, astfel că este recomandat să nu te suprasoliciți și să încerci să ai câteva reprize de somn și pe parcursul zilei. Somnul de noapte a devenit de ceva timp destul de dificil și nu-ți mai oferă odihna de care aveai nevoie.

Citește și:

Continuă să consumi alimente sănătoase, bogate în vitamine și minerale, care te ajută să susții energia de care ai nevoie în fiecare zi. Păstrează întotdeauna telefonul cu tine ca să poți să iei legătura cu cineva drag sau cu medicul, dacă va fi nevoie.

Sursa foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Aprilie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.