Setari Cookie-uri

Dezvoltarea motricității fine și grosiere la sugari și câteva sfaturi pentru părinți

Dezvoltarea motricității prezintă numeroase beneficii pentru creșterea armonioasă și sănptpasă a copilului, vorbind de atât de cele fizice, cât și de cele lingvistice, emoționale și psihice. Este dovedit că atât vorbitul, cât și echilibrul psiho-emoțional în general și dezvoltarea acestor naturi umane sunt în strânsă legătură și cu creșterea și dezvoltarea fizică. Aceste abilități merg mână în mână și sunt interdependente, iată de ce dezvoltarea motricității fiine și grosiere este foarte importantă. Vom discuta în rândurile de mai jos ce achiziții motrice ar trebui să prezinte bebelușul și în funcție de vârsta și vom oferi câteva sfaturi părinților pentru a-i ajuta pe cei mici.

Ce reprezintă motricitatea grosieră?

Motricitatea grosieră se referă în general la mișcările mari, care nu necesită finețe, nu necesită realizarea unui lucru exact, precis, cum ar fi scrisul. Motricitatea grosieră vizează în special mișcările incontrolabile, ca atunci când ne împiedicăm de exemplu, de mers pur și simplu sau de alergare. La bebeluși este reprezentată în special de mișcările incontrolabile și neîndemânatice pe care sugarul le realizează în încercările sale de a explora mediul și de a merge în picioare.

Prinderea jucăriilor, lovirea lor cu piciorul sau cu mâna, rostogolirea de pe o parte pe alta, mersul de-a bușilea și în picioare reprezintă câteva exemple.

Ce reprezintă motricitatea fină?

Motricitatea fină implică în special mișcările de finețe și precizie pe care sugarul le exersează diferit în funcție de fiecare etapă a dezvoltării sale. Prinderea jucăriilor și ducerea lor la gură, apucarea lingurii pentru a se putea hrăni singur, apăsarea unor butoane, apucarea cu degetele a bucăților de hrană de tip fingerfood reprezintă doar câteva exemple.

Citește și:

Mai târziu, motricitatea fină poate implica încălțarea, închiderea și deschiderea nasturilor, pictatul cu mâinile, apucarea creionului sau a cretei și așa mai departe.

Dezvoltarea motricității bebelușului în funcție de vârsta acestuia

Motricitatea bebelușului de la 0-2 luni

În această perioadă bebelușul va petrece majoritatea timpului stând pe spate, cu atât mai mult cu cât în acest timp doarme foarte mult.

Cu toate acestea sunt câteva aspecte importante de notat din punctul de vedere al dezvoltării motrice:

  • bebelușul începe să își țină singur capul în această perioadă
  • este prezent reflexul Moro în care copilul își mișcă brațele și picioarele într-un mod necontrolat la un impuls
  • Bebelușul prezinta reflexul de cățărare, astfel că dacă este pus pe burtica mamei va avea tendința să se cațere pe corpul acesteia, cu scopul de a găsi sânul, împingându-se în picioare
  • reflexul de agățare sau de prindere puternică cu mânuțele, dacă îi este stimulată pielea. Poate să apuce și părul mamei, de exemplu

Motricitatea bebelușului de la 2-4 luni

  • În această perioadă de viață bebe își controlează tot mai bine mușchii gâtului și își poate menține capul singur pentru scurt timp
  • se poate observa și o mai bună coordonare mână-față, mai exact mâna-gură și mâna-ochi
  • tonusul muscular al corpului este mult mai puternic
  • urmărește cu privirea obiectele care se mișcă în apropierea sa ori adulții, poate prinde degetul unui adult și poate bate în obiecte

Motricitatea bebelușului între 4 și 6 luni

În această perioadă de timp începe o mai bună dezvoltare a motricității fine, astfel ca se observă cum bebelușii capătă abilități și mai bune de manipulare a obiectelor. Pot prinde jucăriile pentru dentiție și le pot duce la gură, pot bate cu ele și le pot arunca.

Citește și:
  • pot transfera un obiect dintr-o mână în alta și își pot trage păturica.
  • își pot ține singuri biberonul, dacă nu sunt hrăniți direct la sân
  • pot împreuna mâinile și pot folosi ambele mâini pentru a se juca
  • Pot petrece mai mult timp pe burtică și se poate ridica ușor împingându-se în mâini

motricitate bebelus Foto: Ground Picture/ shutterstock.com

Dezvoltarea motricității bebelușului între 6 și 9 luni

Este o perioadă foarte importantă în dezvoltarea micuților și include diversificarea - moment prielnic pentru a-i ajuta și mai mult pe cei mici să se dezvolte armonios.

  • În această perioadă bebelușii capătă un bun tonus al musculaturii coloanei vertebrale și pot să stea în șezut
  • încep să se împingă în genunchi pentru a-și ridica corpul și pot să meargă de-a bușilea
  • bebelușii deja se pot ridica în picioare sprijinindu-se de diverse obiecte
  • încep să se joace propice cu jucăriile, respectând sensul obiectelor. De exemplu cana o duce la gură, clama o duce spre părul mamei, mașinuțele sunt împinse pe roți, pot bate în tobă sau în alte instrumente muzicale etc.
  • tot în această perioadă de timp începe lalalizarea și poate chiar arătarea cu degetul

Dezvoltarea motricității la bebelușii cu vârstă între 9 și 12 luni

În această perioadă mulți bebeluși încearcă deja să meargă și se pot ridica singuri în picioare, dar este în regulă și dacă nu o fac încă.

Citește și:
  • apasă butoane și chiar pot deschide cutii sau uși care prezintă un mecanism simplu
  • înțeleg ideea de cauză efect, de exemplu dacă rotesc un buton se deschide o placă, dacă mișcă lateral un buton apare un efect, dacă apasă și tot așa.
  • interacționează prin joc fizic cu alți copii
  • reușește mult mai bine să se hrănească singur
  • se formează pensa digitală, adică apucarea cu 2 degete
  • poate ține două obiecte în mână și poate să pună ori să scoată obiecte din cutii sau pungi
  • deschide și închide dulapurile
  • uneori se poate observa deja dacă este stângaci sau dreptaci, căci în această perioadă sau imediat după mulți copii își stabilesc această dominanță. Cu toate acestea la unii copii poate să întârzie acest aspect și totul este normal.

Sfaturi pentru părinți

Copiii, chiar și bebelușii, învață prin joc și interacțiune directă cu cei din jurul lor. De exemplu pot învăța mai ușor să vorbească atunci când o persoană le vorbește în mod direct și nu când ascultă radio. Interacțiunea tactilă cu cei din jur, apropierea fizică, mângâierile, îmbrățișările sunt acțiuni care îi ajută să se dezvolte cât mai sănătos. Nu vă faceți griji că îi învățați cu afecțiunea, așa este sănătos să se întâmple.

Citește și:

Jucăriile sunt importante pentru dezvoltarea motricității bebelușilor și este bine să fie adaptate vârstei. În primele luni sunt potrivite jucăriile pentru dentiție, cele textile de atașament și zornăitoare.

Mai târziu oferirea linguriței la masă și dându-i voie bebelușului să experimenteze jocuri cu mâncarea reprezintă un pas foarte valoros în dezvoltarea acestora. Au nevoie să atingă mâncarea cu mâna, să încerce să o apuce cu lingura, să o amestece, să o împrăștie, să o guste.

Veți observa că limba este un element important în explorarea mediului pentru bebeluși, ei încercând să guste majoritatea obiectelor cu care vin în contact. Tocmai de aceea nu sunt recomandate jucăriile din care se pot desprinde părți sau care au dimensiuni foarte mici și pot fi înghițite, acestea prezintă risc de înec pentru bebeluși.

Citește și:

Apoi jucăriile de sortare, jucăriile senzoriale realizate din diferite materiale și texturi, jucăriile de aranjare, incastrele, cele cauză-efect, bilele, instrumentele muzicale vor fi de ajutor.

Realizarea activităților împreună cu bebelușii le oferă acestora posibilitatea să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în jurul lor.

Suflarea în baloanele de săpun îi ajutăm mai târziu în procesele de vorbire.

Sursa foto articol: Tomsickova Tatyana/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Mai 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.