Setari Cookie-uri

40 de citate și cugetări ale lui Franz Kafka: Mi-am petrecut viaţa, stăpânindu-mă, sfărâmând-o.

Franz Kafka, născut la 3 iulie 1883 în Praga, atunci parte a Imperiului Austro-Ungar, este un nume ce răsună puternic în lumea literaturii. Opera sa, marcată de o profunzime filozofică și o luciditate stranie, continuă să captiveze și să înspăimânte cititorii și criticii deopotrivă. Kafka a creat un univers literar în care absurditatea, alienarea și lupta zadarnică împotriva unor forțe nevăzute constituie fundamentele existenței umane.

O viață în umbra fricii și a izolării

Kafka s-a născut într-o familie evreiască de limbă germană, într-o perioadă de mari transformări și tensiuni politice și sociale. Tatăl său, Hermann Kafka, era un comerciant autoritar, iar mama sa, Julie, provenea dintr-o familie respectată de evrei germani. Această dinamică familială complexă a avut un impact profund asupra psihicului tânărului Franz, contribuind la sentimentul său persistent de izolare și inadecvare.

Relația cu tatăl său, în special, a fost una tumultuoasă și apăsătoare. Kafka și-a descris tatăl ca pe un tiran care își impunea voința cu brutalitate, iar acest conflict a devenit o temă recurentă în scrierile sale. În celebra sa „Scrisoare către Tatăl”, Kafka își dezvăluie frustrarea și neputința de a se ridica la nivelul așteptărilor părintești, sentiment care l-a urmărit întreaga viață.

Citește și:

Literatura ca refugiu și reflecție a realității

Kafka a studiat dreptul la Universitatea din Praga, dar adevărata sa pasiune a fost întotdeauna scrisul. În timpul zilei, a lucrat ca funcționar la o companie de asigurări, iar nopțile și le dedica creației literare. Această dualitate a vieții sale – banalitatea și rigurozitatea muncii de zi cu zi, contrastând cu imaginația bogată și neliniștită a scrierilor sale – a fost o sursă constantă de tensiune și suferință.

Opera sa este marcată de un stil unic, adesea caracterizat drept „kafkian”, ce descrie situații absurde și înfricoșătoare, în care personajele sunt prinse în capcane birocratice și existențiale. Cea mai cunoscută lucrare a sa, „Metamorfoza”, spune povestea lui Gregor Samsa, un vânzător ambulant care se trezește transformat într-o insectă uriașă. Această poveste, aparent fantastică, este de fapt o alegorie profundă despre dezumanizare și alienare.

Citește și:

Alienarea și birocrația: Temele predilecte ale lui Kafka

„Procesul” și „Castelul” sunt alte două opere esențiale care reflectă obsesia lui Kafka pentru absurditatea și impersonalitatea sistemelor birocratice. În „Procesul”, protagonistul Josef K. este arestat și judecat de o instanță misterioasă fără să i se spună vreodată pentru ce este acuzat. Această narațiune este o reflecție amară asupra sentimentului de neputință în fața unor forțe nevăzute și incontrolabile.

„Castelul” prezintă povestea lui K., un inspector de teren care încearcă să obțină acces la un castel enigmatic, simbol al autorității absolute și al absurdului birocratic. Ambele lucrări sunt caracterizate de o atmosferă claustrofobică și o logică onirică, reflectând angoasele personale ale autorului și viziunea sa pesimistă asupra societății moderne.

Citește și:

Moartea și moștenirea lui Kafka

Kafka a murit la vârsta de 40 de ani, pe 3 iunie 1924, de tuberculoză laringiană. Înainte de a muri, i-a cerut prietenului său apropiat, Max Brod, să ardă toate manuscrisele sale nepublicate. Din fericire pentru lumea literară, Brod a ignorat această dorință și a publicat postum majoritatea lucrărilor lui Kafka, asigurându-i astfel un loc de necontestat în panteonul literar.

Moștenirea lui Kafka este una de o importanță colosală. El a reușit să capteze esența condiției umane într-un mod unic și profund, influențând numeroși scriitori, filozofi și artiști.

Temele sale de alienare, frică și absurditate continuă să rezoneze într-o lume modernă care, de multe ori, pare să oglindească exact acele sisteme și structuri pe care Kafka le-a descris cu atât de multă claritate și îngrijorare.

Citește și:

Franz Kafka rămâne un titan al literaturii, un cronicar al absurdului și al alinării umane. Prin scrierile sale, el ne obligă să ne confruntăm cu propriile noastre temeri și nesiguranțe, invitându-ne să explorăm adâncurile cele mai întunecate ale existenței umane.

Kafka nu oferă soluții sau răspunsuri, ci doar o oglindă a complexității și absurdității vieții, o oglindă în care, fie că ne place sau nu, ne recunoaștem cu toții.

40 de citate și cugetări ale lui Franz Kafka

 1. Întâmplarea există doar în mintea noastră, în percepţia noastră limitată. Ea este o reflectare a limitelor noastre de cunoaştere. Lupta împotriva întâmplării este întotdeauna o luptă împotriva noastră înşine, o luptă în care nu putem birui niciodată.

  Citește și:
 2. Umbrele nu sting soarele.

 3. O carte este ca o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntrul nostru.

 4. Omul modern a picat într-o lume în care "speranţele de dimineaţă sunt îngropate după-amiaza".

 5. Religiile se pierd ca şi oamenii.

 6. Cel care este în stare să deosebească frumosul, acela nu va îmbătrâni niciodată.

 7. Când omul iubeşte, acesta este răspunzător nu numai pentru sine, ci şi pentru celălalt.

 8. Îţi răspund la una din scrisori, apoi mă întind în pat aparent calm, dar inima mea îmi bate prin întreg corpul şi este conştientă numai de tine. Aparţin ţie, nu există cu adevărat altă cale de a exprima asta şi nici acest lucru nu este îndeajuns de sugestiv.

 9. Te rog, Milena, inventează o altă posibilitate ca să-ţi pot scrie. Să trimit cărţi poştale mincinoase e prea stupid; ce cărţi ar trebui să trimit nu ştiu întotdeauna; iar gândul în sfârşit că te-ai duce la poştă degeaba mi-e insuportabil, născoceşte, te rog, o altă posibilitate

  Citește și:
 10. Iubite tată, m-ai întrebat recent de ce afirm că mi-ar fi teamă de tine. N-am ştiut, ca de obicei, ce să-ţi răspund, în parte, tocmai din teama mea faţă de tine, în parte, fiindcă motivarea acestei temeri ar fi inclus amănunte pe care nu le-aş fi putut aduce laolaltă nici pe jumătate într-o discuţie.

 11. Au sosit scrisori de duminică, luni şi o carte poştală. Judecă şi tu corect, te rog, Milena. Stau aici atât de izolat, atât de departe şi totuşi relativ liniştit şi îmi trec tot felul de lucruri prin minte, spaimă, nelinişte, aşa că transcriu toate astea, chiar dacă nu prea are sens, şi uit tot, când îţi vorbesc ţie, te uit chiar şi pe tine şi abia când sosesc din nou două astfel de scrisori, devin iarăşi conştient de situaţie.

 12. Iubită Milena, atât de nestăpânit, atât de azvârlit încolo şi încoace pe o mare, care doar din răutate nu mă înghite! În ultima vreme te-am rugat să nu-mi mai scrii zilnic, eram sincer, mi-era frică de scrisori; când odată nu sosea nici una, eram mai liniştit; când vedeam una pe masă, trebuia să-mi adun toate puterile şi nu-mi mai ajungeau nici de departe – şi astăzi aş fi fost nefericit dacă n-ar fi sosit ilustratele astea. Mulţumesc.

 13. Acum mă pot uita la voi în linişte; nu vă mai mănânc.

 14. Iubirea nu e o problemă, aşa cum nu e un vehicul; problematici sunt cel care conduce, pasagerul şi drumul.

 15. Nu trebuie să părăseşti camera, este suficient să rămâi aşezat la masă şi să asculţi. Nu trebuie nici măcar să asculţi, este suficient să aştepţi. Nu trebuie nici să aştepţi, este suficient să înveţi să rămâi liniştit şi împăcat cu lumea, şi lumea ţi se va oferi singură şi de bunăvoie. Nu are de ales atunci şi ţi se va revela singură, la picioarele tale.

 16. Tocul este grafitul seismografic al inimii. El poate înregistra cutremurul de pământ, dar nicidecum nu-l poate prezice.

 17. Dacă o carte pe care o citim nu ne trezeşte brusc, asemenea unei lovituri în cap, la ce bun să ne mai străduim să o citim?

 18. Şi nu cumva este dragoste când spun că tu eşti ce am eu mai drag? Dragostea înseamnă că tu-mi eşti cuţitul cu care umblu prin mine.

 19. Acum sirenele au o armă mult mai ucigătoare decât cântecul şi anume tăcerea... Câte unul poate o mai fi scăpat vreodată de cântecul sirenelor, dar niciodată de tăcerea lor.

 20. N-am putut să mă căsătoresc. Totul se revolta în mine contra căsătoriei... Cel mai mult, dorinţa de a-mi continua munca mea literară m-a împiedicat s-o fac, fiindcă mi se părea că această muncă este ameninţată de căsătorie.

 21. Atâta vreme cât ai mâncare în gură, ai rezolvat toate problemele pentru moment.

 22. Tot ce sunt este literatură, şi nu sunt capabil să fiu altceva.

 23. Sau lumea e foarte mică sau noi suntem enormi de reuşim s-o umplem toată.

 24. Tata îşi face griji pentru mine. Dragostea ia, uneori, şi chipul violenţei...

 25. 0 mie de prieteni nu fac cât tatăl meu.

 26. Ce vom face în aceste zile de primăvară care se şi apropie cu repeziciune? Astăzi dimineaţă cerul era cenuşiu, dar dacă ne vom duce acum la fereastră, vom fi surprinşi şi ne vom sprijini obrazul de cremonă.

 27. N-am făcut nimănui ceva rău, nimeni nu mi-a făcut vreun rău, însă nimeni nu vrea să mă ajute. Absolut nimeni.

 28. Mi-am petrecut viaţa, stăpânindu-mă, sfărâmând-o.

 29. Citim pentru a formula întrebări.

 30. Florile pe care le-ai primit mă fac să sufăr mult. De atâta suferinţă nici nu pot măcar descifra despre ce flori era vorba. Şi ele se află acum în camera ta. Dacă aş fi într-adevăr dulapul, m-aş muta, aşa, deodată, ziua în amiza mare, din camera ta. Cel puţin până când florile s-ar ofili aş rămâne în anticameră. Nu, nu-i frumos. Şi uite cât de departe s-a ajuns cu toate şi totuşi am clanţa uşii tale atât de aproape dinainte ochilor precum călimara mea.

 31. Adevăratul motiv al temerilor mele – nu există ceva mai cumplit de spus şi nici de auzit – este că nu te voi putea poseda niciodată.

 32. Şi vom fi împreună cinci sau şase ore, prea puţin pentru a ne vorbi, dar suficient pentru a ne ţine de mână şi a ne privi în ochi.

 33. E sigur că Duminica nu-mi poate aduce niciodată mai multe foloase decât ziua de lucru, pentru că prin orarul ei special îmi răstoarnă toate obiceiurile şi am nevoie de excedentul de timp liber ca să mă instalez, de bine, de rău, în această zi deosebită.

 34. Aseară te-am visat. Nu îmi amintesc detaliile, tot ce ştiu e că ne topeam unul în celălalt. Eu eram tu, tu erai eu.

 35. Tot ce nu vizează esenţialul îmi este indiferent. Fericirea n-aş putea-o atinge decât dacă aş reuşi să ridic lumea ca s-o fac să intre în adevăr, pur, imuabil.

 36. Străbătând paradisul viciului, dobândim iadul virtuţii.

 37. Niciodată nu gândesc ceea ce ar trebui să gândesc, nu spun ceea ce gândesc şi nu scriu ceea ce spun şi tot aşa, până în adâncurile beznei.

 38. Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit.

 39. Orice fiinţă, cât de neînsemnată ar fi, constituie centrul unui cerc trasat în jurul ei.

 40. Omul nu poate vorbi despre Dumnezeu. În cel mai bun caz, poate vorbi cu Dumnezeu


Kudika
8 Iulie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Jucării inovatoare pentru copii, biodegradabile și fara substanțe chimice nocive

Brandul Oli&Carol este acum disponibil pe www.catenlunasinstele.ro! În calitate de distribuitori oficiali ai... Kudika


Ai o cheltuială neașteptată? Acum e mai ușor ca oricând să-ți faci un credit de nevoi personale

 

Din fericire, trăim într-o epocă în care tehnologia ne oferă soluții eficiente și la îndemână. Acum, poți să îți faci un cont online și să obții un... Kudika

Patru mituri despre meditație care creează confuzie

Meditația poate lua multe forme, de la mindfulness (conștientizare deplină a momentului prezent) la meditația transcendentală (repetarea unui cuvânt sau a unei fraze) sau meditația ghidată... Kudika


Care este impactul real al micromanagementului asupra afacerii tale?

1. Scăderea productivității

Micromanagementul poate reduce productivitatea din mai multe motive:

 • Decizii lente: Atunci când... Kudika

80+ Ghicitori grele pentru copii, pentru care adulții SIGUR nu au răspunsuri. Tu câte ai ghicit?

Indiferent dacă este vorba de ghicitori amuzante, ghicitori grele sau ghicitori scurte, ele reușesc să aducă zâmbete pe fețele celor mici și să provoace mințile celor mari. În acest... Kudika

Dragă Alma, cum refuz politicos o invitație la nuntă?

 

Să primești o invitație la nuntă este întotdeauna o onoare, semn că cineva își dorește să împartă acest moment special cu tine. Totuși, uneori, circumstanțele... Alma