Setari Cookie-uri

Covoare sau mochetă? Ce să alegi pentru fiecare încăpere

Cei mai mulți oameni nu își pot închipui o locuință fără covoare sau mochete, deși, în ultimii ani, au apărut și alte variante pentru pardoseli.

Totuși, covorul și mochetele conduc detașat în topul preferințelor, atunci când vine vorba despre soluții pentru podea. Iar lucrurile nu par să se schimbe în viitorul apropiat. Chiar dacă sunt atât de populare tot se fac unele confuzii în privința celor doi termeni, mulți considerând că mochetele și covoarele sunt cam același lucrul. Nu este chiar așa, de aceea, ca să afli ce ți se potrivește în fiecare cameră, citește rândurile de mai jos.

Care este diferența dintre covoare și mochete

Diferența dintre cele două este dată de materialul din care sunt confecționate dar și de spațiul pe care îl ocupă pe o pardoseală.

Astfel, în cazul mochetelor, vorbim despre un produs care acoperă întreaga suprafață a camerei, de la un perete la celălalt, fără a lăsa să se vadă vreun petec de pardoseală. La alegerea unei mochete, este esențial să cunoști exact dimensiunile camerei, pentru că aceasta trebuie să se încadreze perfect în spațiul respectiv.

Citește și:

De cealaltă parte, covorul ocupă o suprafață mai mică și lasă la vedere porțiuni ale pardoselii. Există covoare mai mari, care se amplasează în mijlocul camerei dar și mai mici, destinate anumitor zone din încăpere.

Ce alegi pentru dormitor

Alegerea ține mai mult de preferințele fiecăruia, dormitorul fiind o cameră potrivită pentru ambele variante. Covoarele sunt mai ușor de întins și de strâns, oferind, totodată, și o gamă mai variată de modele și nuanțe. Astfel, dacă te hotărăști la un moment dat să schimbi decorul, nu va fi nevoie să muți patul, dulapul și noptierele pentru a scoate covorul și a pune altul în loc.

De cealaltă parte, o mochetă se instalează înainte de montarea mobilei, dat fiind că acoperă întreaga pardoseală, și ar fi mai dificil după. Aceasta conferă dormitorului un cadru mai relaxant, perfect pentru o cameră destinată somnului și odihnei.

Citește și:

Covorul, recomandat pentru camera copilului

În primii ani de viață ai copilului, materialul ales pentru pardoseală va fi supus la grele încercări, pentru că pruncul își va petrece majoritatea timpului jucându-se pe jos. Indiferent ce ai alege, materialul va trebui spălat și curățat des, iar, în acest caz, îți va fi mult mai ușor să scoți un covor din cameră, decât o mochetă. Ulterior, pe măsură ce copilul crește și învață să mențină curățenia, poți folosi și o mochetă. Până atunci, însă, covorul reprezintă cea mai bună soluție.

Sufrageria - la libera alegere

Fiind vorba despre un spațiu folosit doar ocazional, materialul ales pentru pardoseala din sufragerie nu va necesita curățare în mod repetat. Prin urmare, o mochetă se pretează foarte bine aici. Un alt avantaj al acestei alegeri este acela că mocheta ajută la menținerea căldurii, aspect important în cazul unei camere pe care nu o folosești decât, poate, când primești musafiri. Nu în ultimul rând, dacă parchetul are unele defecte pe care nu ai reușit să le repari, mocheta le va ascunde de ochii vizitatorilor.

Citește și:

Pe de altă parte, dacă abia ți-ai montat un parchet impecabil sau o marmură superbă, folosește un covor pentru a scoate în evidență frumusețea pardoselii. Totodată, covorul punctează mai bine decât mocheta la capitolul estetic, fiind de preferat dacă vrei să-ți încânți musafirii.

Ce pui pe hol

Cea mai bună soluție pentru hol este, chiar dacă poate părea surprinzător, covorul. Sfatul are la bază faptul că un hol este o zonă de tranzit, care trebuie curățată mai des. Holul reprezintă principala cale de acces către toate camerele din locuință, așa că este intens circulat. Inevitabil, praful și murdăria se acumulează ușor, și nu vrei ca, de fiecare dată când trebuie să faci curat, să strângi și să întinzi o mochetă care acoperă tot holul.

Citește și:

Așadar, ține cont, în primul rând, de destinația încăperii și, abia apoi, de preferințele personale, în alegerea covoarelor sau a mochetelor potrivite pentru casa ta.

Imagine de Peggy Choucair de la Pixabay

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.