Setari Cookie-uri

Istoria din spatele imperiului Yves Saint Laurent 

Yves Saint Laurent (YSL), cunoscut și sub denumirea de Saint Laurent, este o casă de modă franceză de lux fondată de Yves Saint Laurent și partenerul său Pierre Berger în 1961. Designul este recunoscut pentru modelele sale contemporane și iconice. Astăzi, compania produce o gamă largă de articole vestimentare pentru femei și bărbați, accesorii din piele, pantofi, parfumuri, cosmetică  și bijuterii.

La vârstă de optsprezece ani, Yves Saint Laurent a început să activeze la casa de modă Christian Dior, iar trei ani mai târziu, când acesta a încetat din viață, i-a devenit succesorul. Însuși marele designer a făcut această alegere, descoperindu-i talentul și oferindu-i un sprijin necondiționat. Pentru Christian Dior, Saint Laurent a creat doar câteva colecții, din motiv că a fost recrutat în armata franceză și trimis în Algeria. Iar după ce s-a întors la Paris și-a deschis propria casă de modă.

Foarte curând, parfumurile au fost adăugate creațiilor de modă YSL. „Chiar și cea mai sofisticată ținută necesită măcar o picătură de parfum. Doar ele vor oferi imaginii complexitate și perfecțiune. "- afirmă Saint Laurent în cadrul lansării parfumului pentru femei “Y” din anul 1964.

Citește și:

În prezent, colecția Yves Saint Laurent are cinci linii de parfumuri pentru bărbați și șapte pentru femei.

În 1977, după lansarea colecției de haine „în stil asiatic”, a apărut provocatorul “Opium” - un parfum, a cărui lansare a avut loc pe nava „Beijing”. Deloc surprinzător, parfumul a fost interzis în unele țări.

Biografia lui Yves Saint Laurent

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent s-a născut la 1 august 1936 în orașul-port Oran, Algeria. Tatăl său, Charles André Mathieu Saint Laurent, a lucrat ca agent de asigurări, iar mama Lucien André Mathieu Saint Laurent, în calitate de jurist. Băiatul și-a petrecut copilăria într-o vilă de la Marea Mediterană, unde a crescut în dragoste și armonie cu cele două surori mai mici ale sale, Michelle și Brigitte.

Citește și:

În copilărie, Saint Laurent a început să se intereseze de lumea modei. Primele sale proiecte de design au fost diverse păpuși de hârtie. Oricât de surprinzător ar părea, deja la începutul adolescenței a conceput rochii pentru mama și surorile sale.

În 1953, în timp ce răsfoia săptămânalul francez Paris Match, tânărul a dat peste o reclamă pentru un concurs anual de design vestimentar. Fără ezitare, trimite trei dintre lucrările sale și, conform rezultatelor concursului, devine câștigător la nominalizarea „Rochii de seară”.

În același an, la Paris a avut loc o ceremonie de decernare a premiilor, la care Saint Laurent, în vârstă de șaptesprezece ani, a venit împreună cu părinții săi. În cadrul evenimentului de gală, îl întâlnește pe Michel de Brunoff, redactor-șef al ediției franceze Vogue. El, la rândul său, face cunoștință cu schițele tânărului Saint Laurent și îl găsește incredibil de talentat. În procesul de dialog, de Brunoff îl invită să devină designer de modă.

Citește și:

În 1953, el și familia sa s-au mutat la Paris, unde a studiat la școala de modă Chambre Syndicale de la Haute Couture.

În primul său an la Dior, Saint Laurent s-a angajat în dezvoltarea decorurilor de studio și a accesoriilor. După ceva timp, schițele sale au început să fie incluse în colecțiile Haute Couture.

În august 1957, Christian Dior s-a întâlnit cu mama lui Saint Laurent pentru a-i spune că Yves va fi succesorul lui. Femeia a fost oarecum uimită de o astfel de declarație, deoarece la momentul întâlnirii lor, Dior avea doar 52 de ani. Cu toate acestea, pe 24 octombrie 1957, Dior a murit în urma unui atac de cord într-un centru de sănătate din nordul Italiei.

În 1957, Saint Laurent, în vârstă de 21 de ani, a fost numit designer-șef al Casei Christian Dior. Un an mai târziu, a avut loc spectacolul primei sale colecții „Trapezium”, care a salvat compania de la ruina financiară și i-a adus lui și Casei Dior un succes răsunător. După prezentarea acestei colecții, pe paginile revistelor au apărut rânduri despre tânărul geniu ca salvator al Franței.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.