Setari Cookie-uri

Cele mai comune afecțiuni ale pielii și ce semnifică acestea

Află aici care sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii, ce semnifică acestea și cum pot fi identificate.

Pielea nu este numai stratul superficial al corpului, ci și o puternică barieră de protecție împotriva factorilor externi. Astfel, integritatea ei – atât structurală, cât și funcțională – este extrem de importantă pentru sănătatea întregului organism.

Atunci când apar diferite afecțiuni ale pielii, acestea sunt, de cele mai multe ori, ușor de depistat, întrucât se pot identifica prin semne specifice. La început, semnele pot fi percepute doar ca un defect estetic. Totuși, este important de reținut că acestea pot indica prezența unei afecțiuni ce necesită tratament.

Există o multitudine de cauze pentru apariția modificărilor la nivelul pielii. Acestea pot fi de cauză infecțioasă, autoimună, inflamatorie sau ca urmare a unei reacții de hipersensibilitate. Rareori, neoplaziile pot prezenta, de asemenea, manifestări cutanate.

Citește și:

Nu toate afecțiunile tegumentare se întâlnesc la fel de des în rândul populației. Unele au o susceptibilitate mai mare de apariție decât altele. Prin urmare, este bine să le recunoști pe cele mai des întâlnite dintre ele.

  1. Acneea

Acneea este probabil cea mai des întâlnită afecțiune a pielii. Aceasta este specifică vârstei adolescenței, dar poate persista și la adulți. Poate fi prezentă atât pe piele, cât și pe alte zone ale corpului (de exemplu, pe spate).

Modul de producere al acneei este prin blocarea foliculilor de păr și a căilor de eliminare a glandelor sebacee. Există mai multe forme ale acneei și mai multe grade de severitate ale acesteia.

Prin urmare, atunci când sunt identificate primele semne ale acneei, este important să te adresezi medicului dermatolog. Medicul va putea evalua tipul de acnee, gradul ei de severitate, precum și tratamentul necesar.

Citește și:
  1. Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune autoimună a pielii, manifestată prin apariția unor zone eritematoase (roșii), deshidratate și cu aspectul unor cruste pe suprafața scalpului, coatelor, genunchilor și spatelui.

Această patologie apare ca urmare a accelerării proceselor de regenerare celulară, cu acumularea pielii moarte în exces. Simptomatologia se poate agrava în perioadele stresante și/sau în urma unor infecții.

  1. Dermatita atopică

Dermatita este una dintre cele mai întâlnite forme de eczemă, mai ales în rândul copiilor. Prin dermatită atopică se înțelege acea eczemă produsă ca urmare a acțiunii mai multor factori, atât interni (genetici, sistemul imun), cât și externi (mediul înconjurător).

Această afecțiune a pielii se poate recunoaște prin aspectul foarte deshidratat al pielii, cu descuamare a acesteia și cu apariția pruritului (mâncărimilor). Poate beneficia de tratament simptomatic local cu corticosteroizi.

Citește și:
  1. Urticaria

Ca urmare a unei reacții de hipersensibilitate (alergii), pot apărea mai multe manifestări clinice, inclusiv la nivel tegumentar.

În special în cazul alergiilor alimentare, se poate observa o erupție la nivelul pielii sub forma unor proeminențe de culoare roșie ce produc mâncărimi pronunțate. Această erupție poartă numele de urticarie și dispare odată cu scăderea nivelului de histamină și restabilirea funcțiilor normale ale organismului.

Alături de aceste afecțiuni ale pielii, există o multitudine de alte erupții, eczeme și manifestări diverse. Unele pot fi extrem de asemănătoare între ele și să necesite un diagnostic aprofundat, în timp ce altele au un aspect specific și pot fi recunoscute și deosebite ușor.

Indiferent de tipul afecțiunii identificate, încă de la primele semne de modificare a aspectului normal al pielii, asigură-te că îți programezi o consultație la medicul dermatolog. Doar acesta poate pune un diagnostic cert, te poate sfătui în legătură cu următorii pași de care trebuie să ții cont pentru a grăbi vindecarea și/sau îți poate administra un tratament, fie simptomatic, fie etiologic, în funcție de necesitate.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.