Setari Cookie-uri

Părerea lui Radu: Admir capacitatea oamenilor de a se simți liberi

Dacă admir ceva azi la oameni e capacitatea de a se simți liberi. Avem așa o senzație de libertate inexplicabilă. Este că trăiți cu impresia asta? Că suntem liberi, că trăim liber. Mai ales în greșeli, mai ales în cădere, suntem liberi. Suntem liberi în cădere. Oamenii în cădere liberă.

Despre libertate

Sursa Foto: Shutterstock/ By BABAROGA

Un filosof francez, Michel Foucault, avea această teorie, că omul nu e liber. Că tot ce facem, facem în cadrul unei gândiri. Gândirea în interiorul căreia suntem e România. Gândirea în cadrul căreia suntem e anul 2018. Tot ce considerăm greșit sau bun e în această încăpere. Lucruri care acum ni se par greșite, acum 50 de ani erau pozitive. Drogurile de exemplu au un istoric medical. Erau folosite în medicină, erau analgezice. Mulți medici de la începutul secolului 20, când se dezvoltă medicină modernă, aveau problema asta a dependenței de droguri. Priveau lucrurile din încăperea lor. Suntem dependenți de locul și anul în care trăim. Nu suntem liberi.

Ați remarcat cum toți cei care fumează, fumează într-o impresie de libertate? Omul iese la o țigară cu senzația de libertate. Libertatea și dependența sunt contradictorii. Omul dependent nu e liber. Mulți dintre fumători îți explică relaxat, că nu se lăsă, nu pentru că nu pot. Dar pentru că nu vor. Toți fumează pentru că vor. Dar când n-or să mai vrea, n-or să poată.

Citește și:

Dependența de smartphone are aceeași poveste. Ai impresia de libertate. Uită într-o zi telefonul acasă și ziua aceea pare o ratare. N-ai vrea să ai de-a face cum un om care nu și-a băut cafeaua dimineața. Sau cu un om pus să meargă un km pe jos, nefiind locuri de parcare în locul unde are treabă.

Ideea de libertate e tot mai stranie când trăim în atâtea dependențe. Cu cât avansăm în timp, avansăm și în dependențe. Cu cât lumea merge înainte, cu atât se adaugă. Cel mai dependenți suntem de confirmări. Așa se explică Facebook-ul. Nevoia omului de a fi validat. De a se înconjura de remarci pozitive.

Și ce e interesant la toate aceste dependențe în care suntem încarcerați? Toate sunt determinate de patimi. Toate au ca geneză un păcat originar căruia îi suntem tributari. Libertatea e absența păcatului. În lumea aceasta nimeni nu e liber. Cu toții suntem tributari unui păcat sau altuia. Avem doar mici momente de libertate. Mici dezertări de la acestea. Atunci, pe moment, câteva clipe te simți liber. Apoi simți nevoia să pui mâna pe telefon.

Citește și:

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/ By Frankie's

Vizionare placuta


Radu Buzăianu se ocupă seara la televizor de politicienii care-i fac viața grea, iar în timpul zilei, de cei 3 copii pe care-i are să-i facă viața un loc mai bun și mai cu sens. Din ce...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.