Setari Cookie-uri

Părerea lui Radu: Ce ne învață marea despre viață

Știi momentul acela în care stai și te uiți consternată la pozele de la mare. Te știai mai suplă. Tu nu erai așa. Uită-te un pic în jur.

Niciodată să nu stai lângă persoane ce și-au rezolvat problema fizicului. Și acum au altele. De asta trebuie să te ferești. De compania celor care tot anul au avut în vedere că vor ajunge la plajă. Nu ești tu grasă, sunt cele din jur prea slabe. Chestiune de context. E ca și cum ai ajunge între membrii Academiei Române. Pari un om derizoriu, n-ai cum să pari prea înțelept.

Totul e chestiune de context. Totul ține de cât de bine asamblam locul. Totul ține de cine e în jur. Și invers. Ești o persoană suplă. Ai muncit pentru asta. N-ai mâncat pentru asta. Ai trăit pentru asta. Sau, în fine, invers, n-ai trăit pentru asta. Depinde cum te uiți. E momentul tău de glorie. Nu poți să apari pe plaja înconjurată de tot felul de fizicuri lăbărțate. Te îngrașă. Mâncarea, dar mai ales conjunctura îngrașă. Ca atunci când faci o glumă bună, între atâtea nereușite. Va trece neobservată. Ca o zi în care ai ținut riguros o dietă, între alte 30 în care ai mâncat deșănțat, parcă n-a avut rost.

Citește și:

Statul la plaja

sursa foto: shutterstock/by ditty_about_summer

A doua chestiune, soarele. Ați remarcat că e o problemă? La plajă principala problemă e soarele. E prea puternic. Mereu e în timpul acelor ore. Acelea în care nu ai ce căuta la soare. Oamenii și-au luat umbrele. Stau ascunși de soare. E principalul factor de stres. Senzația e de oameni oropsiți. Soarele mereu bate prea tare. Când e, este principala problemă pe plajă. Dar mai ales când nu e. Oamenii își strâng lucrurile, că nu mai e soare. Brusc apar norii și se pierde sensul statului pe plajă. Nu mai ai de ce să te ferești. Dispare luptă. Cel mai greu în viață e să trăiești fără adversar. Ai venit la mare să te ferești de soare. Ce faci acum? La mare învățăm că totul e o chestiune de comparație, dar mai ales de luptă. Îți trebuie un adversar. Trebuie să ți se opună cineva. Sau ceva. Mereu ai nevoie de ceva care să îți fie de vină.

Citește și:

Mai departe, punctul trei. Costumul de baie e un concept. Altfel cu greu se face diferența între acesta și lenjeria intimă. Sute de oameni, cel mult în lenjerie intimă, în jurul tău, brusc. Niciodată n-am putea apărea în felul acesta unii în fața celorlalți. Și nu vorbim de vară, că vara e peste tot. Vara e ca idee. Dar vara nu e un concept suficient. Nu e suficientă cât să apărem în lenjerie intimă unii în fața celorlalți fără ca asta să reprezinte o problemă. Plaja, asta e conceptul.

Oamenii la plajă. Oamenii îmbrăcați la plajă sunt o apariție stranie. Par bolnavi. “De ce stă îmbrăcat?”. Pare că medicul le-a interzis. Sunt priviți cu compasiune. Era și o știre cu Elon Musk care a apărut cu pantofi, cămașă și sacou la o petrecere pe plajă în Malibu. A întrebat de dress code și i-au zis să vină în costum. Pe plaja costumul e altul. Oamenii sunt dezbrăcați, dar li s-a dat senzația că sunt în costum. E vorba de concept.

Citește și:

Costum de baie

Sursa Foto: Shutterstock/By Look Studio

Marea asta ne învață, se poate orice, dar să ai un concept. “Late check-out”. Știți ce e asta? E un concept. Sună bine. Una e când rogi la hotel pentru un “late check-out”, alta e când te duci fără concept, în chiloți și rogi să îți dea camera trei, patru ore în plus. Îți trebuie concept. Fără concept nu merge.

Asta ne învață marea pe plajă. Că totul e doar o chestiune de comparație și context. Că mereu trebuie să ai pregătit un adversar care să te împiedice și cu care să te lupți. Dar mai ales, că îți trebuie un concept. Nu poți să faci lucruri, pur și simplu. Trebuie mereu să le găsești un concept. Asta ca să aibă rost. Contextul, oponentul și conceptul.

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/By Danilovski

Citește și:

Vizionare placuta


Radu Buzăianu se ocupă seara la televizor de politicienii care-i fac viața grea, iar în timpul zilei, de cei 3 copii pe care-i are să-i facă viața un loc mai bun și mai cu sens. Din ce...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.