Setari Cookie-uri

Părerea lui Radu: Minciuna e ce face ca oamenii să poate să conviețuiască unii cu alții

Ați întâlnit și voi oameni care urăsc minciuna? Care defilează festiv cu ideea asta? “Dacă urăsc ceva pe lumea asta este minciună!”. Dincolo de faptul că asta te pune într-o postură admirabilă, de om sincer, e o intuiție că din moment ce disprețuiești ceva, nu și practici. “Urăsc prostia”, brusc te aduce în situația omului cu minte. “Nu suport minciuna” are ceva paradoxal. Pentru că ideea în sine e o minciună.

E ușor paradoxal. Nu ai cum s-o disprețuiești. E ce face lumea să meargă înainte. E ce face ca noi să ne înțelegem unii cu alții. E ce face ca relațiile să nu se termine brusc. Minciuna e ce face ca oamenii să poate să conviețuiască unii cu alții. Minciuna e o formă de civilizație. Diplomația e arta de a ține adevărul pentru tine. Cu toții avem nevoie de o minciună ca să suportăm realitatea. Știți replica asta? O prefer. E mai adevărată decât cea despre cum nu suportăm minciuna. E mai mult adevăr în ea.

Hai să vedem cu toții filmul lui Ricky Gervais, “The Invention of Lying”. Abilitatea de a reuși să nu spui adevărul e principala formă de de manifestare a inteligenței. ba chiar și a bunului simț. Să fim cinstiți, când spunem că urâm minciună, mințim drastic.

Citește și:

Urasc minciuna

sursa foto: shutterstock/by seamind224

Nouă nu ne place adevărul, adevărul e agresiv. Adevărul ne e atât de rar în favoare încât n-avem nevoie de așa ceva. Cu toții ne ambalăm minciuni frumoase în care trăim cu sinceritate. Spun asta scriind la Starbucks unde, din când în când, din 5 în 5 minute intră fete mult ajustate de tot felul de intervenții estetice. Și ele, oprite în orice moment mi-ar pleda pentru adevăr. Mi-ar spune încântate ca urăsc minciuna. Și mă gândesc la băiatul lângă care se trezesc dimineața. Atunci când toate elementele ce puse cap la cap în mod estetic sunt dezasamblate. Și el poate că urăște acum minciuna.

Să fim sinceri, nu ne putem descurca cu adevărul. Îl disprețuim. De aceea preferăm minciunile, sunt mai cinstite. Ea se uită la tine, zâmbește, privește apoi în jos și te refuză discret spunându-ți că deja și-a făcut alte planuri pentru weekend. Și tu încerci să-i cauți privirea, s-o privești în ochii. Vrei să știi adevarul? Exact, nu vrei. Apreciază eleganța cu care a soluționat această situație tensionată. Nu ți-a spus că e și penibil să te gândești că între voi ar putea să fie vreodată mai mult.

Citește și:

Doi merg unul lângă celalt. El întoarce capul în timp ce ea vorbește. Ea îl întreabă ce s-a întâmplat, la ce se uită. El face o pauză, coboară privirea și zice expeditiv: “Mi s-a părut că m-a strigat cineva”. Și așa se merge elegant mai departe. Voiai să îți spună: “Păi tu n-ai văzut-o pe fata care a trecut pe lângă noi? N-ai văzut cum arătă?’. Exact. El a mințit elegant și viața a mers mai departe.

Urasc minciuna

sursa foto: shutterstock/by antonio guillem

Știm cu toții, adevărul ne va face liberi, dar nici libertatea nu e ceva ce ne dorim. Îmi place replica asta: “urăsc minciuna”. E chiar un fel elegant de a o duce spre profunzime. E o relație mai personală cu minciună, atunci când te minți și pe tine. Îți lăsă senzația de om bun, de om cu care mergi mai departe elegant.

Citește și:

sursa foto front page: shutterstock/by kues

Vizionare placuta


Radu Buzăianu se ocupă seara la televizor de politicienii care-i fac viața grea, iar în timpul zilei, de cei 3 copii pe care-i are să-i facă viața un loc mai bun și mai cu sens. Din ce...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.