Setari Cookie-uri

Părerea lui Radu: Facebook a făcut să dispară misterul dintre noi

Facebook-ul, dacă a făcut ceva major, până la urma asta a făcut, a reușit să facă să dispară misterul din noi. Misterul avea sens.

Parcă lipsește asta. Lipsește misterul. Era perioada aceea dintre noi în care ne investeam unii pe alții cu tot felul de atribute. Atunci când nu ne cunoașteam și puneam tot felul de evaluări și proiecții pozitive în întâlniri. Se numește îndrăgosteală. Asta e îndrăgosteală, perioada aceea de grație când doi oameni sunt ceea ce își dorește celălalt. Perioada întinsă între momentul în care el sau ea sunt ceea ce crezi și momentul în care fiecare se devodește a fi cine este. Și atunci relația fie se oprește, fie continuă pe o zonă a maturității ei.

Facebook

sursa foto: shutterstock/by mindmo

E o replică pe care am tot întâlnit-o în povestiri: nu mai e chiar ca la început, dar iubirea s-a transformat într-un respect. Despre asta e vorba, despre împuținarea dintre cine credeai că e și cine e. Această perioadă parcă a fost retrasă. S-a terminat. Oamenii sunt puține lucruri dintre cele care nu reies de pe pagina de pe Facebook. Știm cine e, se trece brusc în etapa a doua. A mai scăzut numărul dezamăgirilor din dragoste, dar ne și lipsește ceea ce amăgirea lasă o vreme în noi. Viața funcționează și pe amăgire. Și pe dinamica asta dintre stări. Scoate din anonimat și din banal timpul. Și trăirea asta lineară are nefericirea ei.

Citește și:

Era cântecul acela al lui Leonard Cohen, “In My Secret Life”. Tentația asta de a nu ține nimic pentru noi ne-a învins. E sensul acesta dat vieții, că trebuie să cucerim. Suntem condamnați la succes. Trebuie să câștigăm. Și atunci punem tot ce avem mai bun pe masă. Ne așezam pe tava asta toate câte le avem mai bune. Cu abilitățile de care dispunem, ce păstr[m paradoxal pentru noi, în măsura în care reușim, sunt defectele. Lucrurile ce nu ne fac cinste. E tot ce nu aruncăm în spațiul public. Asta e tot ce rămâne din “secret life”. E tot ce punem sub discreție. Ceea ce știm că n-ar trebui să se știe. În rest, ne golim de bine.

Nu mai există efortul acela în care reușim să ne descoperim unii pe alții. Ne întâlnim în certitudini unii cu ceilalți. Ne știm. Știm cine sunt ceilalți. A dispărut curiozitatea. Suntem aceste cărți deschise. Lipsește surpriza. Avem cu toții waze, nu mai știm să ne rătăcim, nu mai găsim drumurile noi, dar ajungem la timp. Ceea ce nu e rău. Mergi mai sigur, te bucuri mai mai mult de drum. Zâmbești mai mult în viață.

Citește și:

Facebook-ul, dacă a făcut ceva major, până la urmă asta a făcut, a reușit să facă să dispară misterul din noi. Misterul avea sens, dar și complica mult lucrurile. Nu mai e timpul cum era. Viața a devenit mai eficientă. Se întâlnesc oameni care din capul locului au suficiente lucruri în comun încât să aibă sens.

sursa foto front page: shutterstock/by kaspars grinvalds

Vizionare placuta


Radu Buzăianu se ocupă seara la televizor de politicienii care-i fac viața grea, iar în timpul zilei, de cei 3 copii pe care-i are să-i facă viața un loc mai bun și mai cu sens. Din ce...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.