Setari Cookie-uri

10 replici încurajatoare care ar trebui interzise (în unele situații)

Că îți place să îi ajuți pe cei din jurul tău, că ești o bună ascultătoare și că oamenii vin la tine pentru acele cuvinte încurajatoare pe care le porți întotdeauna cu tine, ăsta este un lucru absolut minunat. Continuă să faci asta, și fă-o cu sufletul și cu inima deschisă, fă-o cu drag, dar și cu mare atenție.

Spun cu atenție deoarece este ușor să dai sfaturi, este ușor să încurajezi pe cineva, dar dacă nu ai fost nici măcar o dată în situația respectivă sau nu ai citit cărți de specialitate, cărți ale psihoterapeuților, sfaturile tale ar putea mai mult să îi deruteze sau să îi deranjeze pe cei cărora le oferi.

Dacă vrei în continuare să îi ajuți pe cei dragi sau pe oricine vine alergând într-un suflet la tine, mai jos vei găsi o listă cu 10 dintre cele mai cunoscute replici încurajatoare care, însă, ar trebui interzise, pentru că s-au dovedit a fi complet inutile în momentele de critică ale persoanelor aflate în suferință.

sfaturi proaste

sursa foto: shutterstock/by melissa king

1. “Totul se întâmplă cu un scop”

Citește și:

Da, sunt de acord cu asta, sunt de acord și cu faptul că undeva stă scrisă deja întreaga noastră viață și că nu prea avem cum schimba ce urmează să ne întâmplă, însă o persoană care se luptă să înțeleagă de ce viața este atât de nedreaptă, de ce necazurile se țin lanț, de ce pierde persoane dragi, nu o să se simtă deloc mai bine dacă cineva îi spune: „Știi... totul se întâmplă cu un scop.”. Bun, se întâmplă, și care este scopul? Vreau să știu care este scopul acum? Nu, nu îi poți răspunde: “Ai răbdare și o să îți dai seama”.

2. “Toate acestea fac parte din călătoria ta”

Se spune că important este să ne concentrăm pe prezent, să trăim momentul, iar atunci când suntem în suferință să ne gândim la viitor. Păi cine să mai înțeleagă?! Ideea este că atunci când suferim clar suntem cu rădăcinile bine prinse într-un prezent care ni se pare dureros. Acum nu contează că toate acestea fac parte din călătoria ei/lui sau că va răsări și soarele pe strada ei/lui, acum contează că durerea este mare și este nevoie de pansament pentru suflet pe moment.

Citește și:

3. “Fii pozitiv!”

Dacă ar fi putut să fie pozitiv, era deja, nu avea nevoie de acest sfat. În momentele de depresie, în perioadele în care omul se luptă să fie bine și să iasă din gaura neagră în care a picat, crede-l, face toate eforturile să fie pozitiv. Face cât poate, pași mici, nu este necesar să mai audă din partea a zece persoane sfatul “Fii pozitiv!”.

4. “Nu te stresa!”

Sincer, ție îți iese treaba asta atunci când stresul tău a atins cote maxime? Probabil una dintre cele mai enervante replici încurajatoare pe care o poate primi un om deja stresat este aceasta – Nu te mai stresa!

5. “Nu o să te iubească nimeni până nu te iubești tu pe tine”

Nu, nu îi spune asta, mai ales dacă suferința este cauzată de o despărțire. Tot ce poți să faci este să îi scoți în evidență calitățile, să îi reaminteși că este o persoană frumoasă, caldă, veselă, câte lucruri minunate a făcut și continuă să facă și îi poți sugera, eventual, să fie mai blândă cu propria persoană.

Citește și:

Fii pozitiv

6. “Trebuie doar să încerci mai mult”

Cu siguranță face asta deja. Dar trebuie să știi că nu este deloc ușor și că... ușor e să spui, greu este să faci. Când pici într-o pasă proastă abia dacă te mai ridici din pat, tot ce îți dorești este să zaci și să aștepți să treacă totul. Puțini sunt cei care au puterea să calce depresia în picioare și să facă ce este de făcut atunci când parcă sunt legați la mâini și la picioare. Nu îi spune că trebuie să încerce mai mult, eventual, pe ocolite, fa-o/fa-l să își dea seama singur/ă ce mai are de încercat.

7. “Sunt oameni care o duc mai rău decât tine, gândește-te la ei”

Este adevărat și îmi pare tare rău pentru că există atât de multă durere în lume, dar cum nu avem puterea să ajutăm pe fiecare în parte, trebuie să ne vedem de alte noastre. Să ne gândim la tot răul din lume nu face altceva decât să ne afunde și mai tare, în plus, fiecare om simte durerea pe propria sa piele, prin urmare, durerea lui e cea mai mare.

Citește și:

8. “Wow! Dar nu arăți deloc ca și cum...”

Contează cum arătăm pe exterior când inima ne este zdrobită? Contează mai mult să strălucim și să fim culoare pe exterior când interiorul ne este în nuanțe de gri? Un zâmbet sec este tot ce vei primi de la cel sau cea căruia ai vrut să îi faci ziua mai frumoasă spunându-i că nu arată deloc atât de rău pe cât se simte.

9. “Ce nu te omoară te face mai puternic”

A și omorât, din nefericire, pe cei mai slabi dintre noi, dar clar ce nu te omoară uneori te poate lăsa cu sechele.

10. “O să treacă și asta”

Știe asta, iar până atunci ai face mai bine să o/îl lași să zacă în pat decât să îi spui această banală replică, total lipsită de căldură și credibilitate.

Citește și:

sursa foto front page: shutterstock/by marekuliasz

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.