Setari Cookie-uri

Personalizează-ți povestea: 5 metode prin care îți poți păstra amintirile intacte

Nu îți găsești cheile? Ai uitat acasă lista de cumpărături? Nu îți amintești numele profesoarei de română din gimnaziu? Nu e cazul să îți faci mari probleme. Toată lumea are momente când uită anumite lucruri.

Cu toate acestea, pierderea memoriei este o problemă serioasă și trebuie tratată cu multă atenție. Există anumiți factori care pot ajuta memoria, deși nu există garanții că aceștia funcționează într-adevăr și când vine vorba despre probleme grave, precum demența, care se caracterizează prin declinul capacității mintale. Cel mai adesea, persoanele în vârstă sunt cele care încep să uite lucruri, iar efortul de a-și aminti anumite evenimente din viața lor este, uneori, în zadar.

O dietă echilibrată, activitățile fizice și mintale periodice, somnul odihnitor, socializarea permanentă se numără printre factorii care contribuie la îmbunătățirea memoriei.

Experiențele trăite zi de zi sunt cele la care se reduce întreaga existență umană. Fie că sunt momente plăcute, fie că sunt clipe care ți-au făcut rău, din toate experiențele ai ceva de învățat. De aceea, este important să păstrăm vii amintirile noastre și chiar să le împărtășim cu alții. Iată câteva modalități prin care poți avea grijă ca amintirile tale să nu se piardă:

Citește și:

Fii creativ

Modalitățile prin care poți imortaliza pentru totdeauna cele mai frumoase momente ale vieții tale sunt variate, însă pentru a obține cele mai bune rezultate sunt importante creativitatea și buna executare a lucrurilor. De exemplu, sunt persoane care au scris pe pereți citate din cărțile preferate care le amintesc de un anumit moment al vieții, ori și-au scris povestea pe un set de farfurii. Unii au luat în calcul ideea de breloc personalizat gravura, astfel încât să poată purta cu ei mereu chipul persoanei dragi, primele cuvinte ale copilului sau cea mai frumoasă declarație de dragoste făcută de persoana iubită. Arta și bijuteriile sunt printre principalele suporturi pentru păstrarea momentelor frumoase cât mai mult timp.

Fii online

Un site web este o altă modalitate prin care te asiguri că va avea cine să îți amintească cele mai frumoase momente din viața ta. Povestitorul ai fi chiar tu, astfel că nu se poate pune problema să fie modificat în vreun fel firul narativ. Așadar, creează un blog în care să povestești cele mai frumoase experiențe ale tale, începând cu țările pe care le-ai vizitat și oamenii pe care i-ai cunoscut și continuând cu micile momente zilnice care aduc un plus de culoare vieții tale. Pozele, filmulețele și textele scrise îți vor aminti peste ani cum era viața ta odinioară.

Citește și:

Fii comunicativ

Una dintre cele mai vechi modalități de a păstra amintirile este să le împărtășești cu alții. Încă din cele mai vechi timpuri, bătrânii le spuneau celor tineri povești pentru a se asigura că istoria familiei nu se va pierde odată cu dispariția lor. Acest lucru se întâmplă și astăzi. Așadar, nu păstra doar pentru tine experiențele trăite, ci povestește-le și altora. Astfel, va avea cine să îți vorbească despre momentele frumoase pe care le-ai trăit atunci când memoria nu te va mai ajuta. În plus, faptul că le povestești celor din jur experiențele tale poate fi o oportunitate perfectă pentru ei să învețe lucruri noi.

Fii scriitor

Poate că nu vrei să împărtășești cu persoane străine cele mai personale momente din viața ta, însă acest lucru nu trebuie să fie un impediment pentru a le păstra vii. O alternativă la blogul din mediul online este jurnalul. Poți scrie într-un caiet sau într-o agendă despre momentele care ți-au schimbat viața și care au fost adevărate lecții pentru tine. Dacă, la un moment dat, crezi că merită să afle mai multă lume despre ele, poți alege să publici cele scrise. Altfel, jurnalul vieții tale va fi doar pentru a-ți reaminti, la bătrânețe, ce fel de existență ai avut și, poate, va rămâne cea mai de preț moștenire pentru familia ta.

Citește și:

Fii fotograf

Nu ezita să fotografiezi chipurile oamenilor dragi, locurile pe care le-ai vizitat și unde te-ai simțit bine, atmosfera de la petreceri ori de la întâlnirile în familie. Pozele sunt dovezi ale felului în care ți-ai trăit viața și ale întâlnirilor care te-au format. De asemenea, poți alege să filmezi anumite evenimente, precum zile de naștere, nunți, botezuri, reușite profesionale, astfel încât să surprinzi cu acuratețe emoțiile tale și ale celor din jur.

Tu cum îți păstrezi vii amintirile?

Sursă foto: Protasov AN/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.