Setari Cookie-uri

Ție ce îți lipsește? Seria Tarot și Dezvoltare Personală - Mai

Referențialul Arhetipurilor Personale

un articol de Monica Magureanu - coach sistemic, reImagine.ro

Te-ai întrebat vreodată ce îți lipsește? Ce cauți într-o formă sau alta astăzi și ieri și mâine?

În Metoda Referențialului Arhetipurilor Personale (1,2), metodă dezvoltată de Georges Colleuil, lunii de naștere îi corespunde Zona Căutărilor Noastre existențiale și arcana din Tarotul de Marsilia cu valoarea dată de numărul lunii. O zona în care experimentăm absența și, implicit, căutarea.

Pentru persoanele născute în luna Mai arcana corespondentă este Papa. Tatăl care binecuvântează cu blândețe, omul cuvântului, oratorul Tarotului sau speaker-ul conferințelor de astăzi, profesorul și pedagogul, omul înțelept, îi aduce Magicianului lecția cunoașterii. Din latinescul conscere, a se naște cu, a cunoaște este diferit de a ști. Papa este cel care îl invită pe discipol să își urmeze calea inimii, calea iubirii. Nu pot să nu mă raportez și la simbolistica numărului 5, numărul acestei arcane, care simbolizează libertatea și chintesența ce transcede toate cele 4 elemente. Papa este acela care oferă sfaturi, oferă înțelegere și consiliere și care oferă recunoaștere tuturor, indifferent de religie, rasă, apartenență social sau comportament.

Citește și:

Cele două mulinete din pictograma acestei arcane din Tarotul de Marsilia ne invită să pătrundem mai profund cele două căi ce se astern în fața noastră în drum nostrum spre cunoaștere. Pe de o parte Calea Spadelor, calea logos-ului, a inteligenței și a raționamentelor analitice. Pe de altă partea Calea Cupelor, cale emoțiilor și sentimentelor. De altfel Gabor Mate vorbește despre 3 niveluri ale cunoașterii, ale cunoașterii Adevărului pentru că, așa cum spune Isus, veți cunoaște Adevărul și Adevărul vă va elibera.

Pe de o parte putem cunoaște prin intermediul intelectului, al mentalului care nu este însă sufficient. Există apoi cunoașterea prin intermediul inimii atunci când ne dăm voie să simțim, să trăim emoția. Iar al III-lea nivel de cunoaștere se realizează prin intermediul intuiției. Cele 3 ar trebui sa conlucreze însă nu întodeauna se întâmplă acest lucru.

Citește și:

O altă valență pe care v-o propun, desprinsă din cele două mulinete care macină în sens invers, este noțiunea de siguranța. Ce este siguranța? O stare a sistemului nostrum nervos, mai bine zis un echilbru între Sistemul Nervos Autonom, care nu se află în controlul nostru conștient, și, pe de altă parte, Sistemul Nervos Voluntar care permite mișcarea voluntară a corpului și părților acestuia.

Prezența Papei într-o casă a absenței, a căutărilor, pentru cei născuți în luna Mai, invită la introspecție și reflecție în poate cîteva din direcțiile, dar nu singurele, propuse în rândurile următoare:

👉 Cauți recunoașterea? Personală, Profesională? Când ai pierdut-o?

👉 Cauți să te simți în siguranță?

Citește și:

👉 Îți cauți des cuvintele?

👉 Cauți o modalitate de a îți urma inima?

👉 Cauți libertatea? Sau Adevărul? Care?

👉 Îți lipsește maestrul sau discipolii?

👉 Cauți blândețea?

Pontiful, din latinescul pontifex, pod sau punte, Papa, reprezintă puntea între dogmă și experiență, între codul de legi și aplicarea lor. El este cel care interpretează legea spirituală, cel care, spre deosebire de Papesă care consultă legea, este legea.

Cele două figuri din fața suveranului pontif ne pot duce cu gândul, după cum sugerează Sallie Nichols, la figurile unor gemeni, simbol al dualității inerente vieții. Ne putem imagina conflictul între evenimentele exterioare și sensul pe care îl atribuim acestora sau, poate, aspecte ambigue legate de exercitarea puterii publice versus conștiința individuală. Regăsim în această arcana arhetipul Salvatorului, cel care oferă absolvire celor vinovați dar și cel preocupat de dezvoltarea personală a fiecăruia dintre membrii comunității.

Citește și:

Nu în ultimul rând, Papa reprezintă marele arcan al căsătoriei care în această valență ne adresează o invitație – a te căsători cu celălalt înseamnă în primul rând a te căsători cu tine însăți, spune Georges Colleuil.

Vă invit să priviți cartea și orice gând spontan care apare, orice observați oferiți-i cîteva momente de atenție și reflectați Ce caută Papa și ce caut eu?

1 - Referențialul Arhetipurilor Personale ( Le Référentiel de Naissance ) este creație Georges Colleuil și este înregistrat la Institutul Național al Proprietății Industriale din Franța sub numărul 063425574.

2 – Ce este Referențialul Arhetipurilor Personale? O metodă și un instrument proiectiv prin care pornind de la data sunt calculate 14 case și 14 arcane (cărți de tarot) corespondete care oferă posibilitatea aprofundării diferitelor părți din noi: personalitate, gânduri, credințe, resurse, umbre, provocări, interdicții și conflicte interioare, proiecte personale și proiecte parentale inconștiente și multe altele.

Citește și:

Vizionare placuta


 

Monica Măgureanu – practician şi formator autorizat în Metoda Referenţialului Arhetipurilor Personale, consilier de dezvoltare personală, coach – are o...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.