Pâinea albă obișnuită, franzela, prezintă aproximativ 300-330 calorii la 100 de grame.
Însă există numeroase produse de panificație pe care le putem consuma, obținute din aluat pe baza de grâu sau secară, folosind mai mult mau mai puțin făină integrală.
Așadar, iată câte calorii conțin diferitele tipuri de pâine sau alte produse de panificație la 100 de grame:-
Kudika
Câte calorii au Murăturile în saramură și în oțet? Sunt sănătoase?
-
Kudika
Câte calorii au ardeii umpluți? Este acest preparat indicat la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are checul? Poate fi considerat un desert sănătos?
-
Kudika
Câte calorii are carnea de pui? Este adevărat că trebuie să...
-
Kudika
Câte calorii au macaroanele cu brânză și cât sunt de sănătoase...
-
Kudika
Câte calorii are ciorba de legume? Este recomandată la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are ceapa și ce beneficii sănătoase prezintă?
-
Kudika
Îți plac Pastele Carbonara? Află câte calorii au! Bonus: o rețetă...
-
Kudika
Migdalele: calorii, conținut nutrițional, beneficii sănătoase și...
Din punct de vedere al sănătății și al calităților nutritive, cea mai valoroasă este pâinea neagră integrală – coaptă din făina integrală de cereale: grâu, orz, secară, dar și altele. Această pâine conţine în primul rând carbohidrați complecși sănătoși, cu absorbție lentă care ne asigură o perioada mai lungă de energie, precum şi vitamine din complexul B, indispensabile pentru funcţionarea celulelor nervoase, acid folic, zinc, magneziu, calciu, proteine şi foarte necesarele fibre alimentare.
Pe de altă parte, cea mai consumată pâine – pâinea albă - nu are valoare nutritivă înaltă, pentru că nutrienții stau tocmai în cuticula bobului de cereală, care se pierde când se obține făină albă. Mai mult decât atât, pâinea albă este foarte calorică, însă acele calorii au și un indice glicemic mare, sunt absorbite și nu reținute de către fibrele alimentare, cum se întâmplă când consumăm pâine integrală.
Pâinea cu adaos de seminţe integrale ale plantelor oleaginoase: floarea soarelui, dovleac, susan, în, mac sau chimen, constituie o sursă suplimentară de vitamine, săruri minerale şi acizi graşi nesaturaţi. Va conține, însă, mai multe calorii.
Ați citit vreodată eticheta produselor de panificație pe care le cumpărați, mai exact zona de ingrediente? Veți vedea că o pâine poate conține și câteva rânduri de ingrediente, pe care poate nici nu le cunoașteți în totalitate.
Cea mai sănătoasă rețeta de pâine este cea care e cât mai simplă și conține apă, făină, sare, ulei extravirgin, un element de creștere (drojdie, maia), cel mult lapte, zahăr sau ou.
Cum se păstrează pâinea?Cea mai recomandată modalitate de păstrare de către specialiști a pâinii este în săculeț de în sau pânză din bumbac, depozitată într-o cutie de lemn. Plasticul nu este potrivit pentru păstrarea pâinii.
Pâinea are o serie de beneficii pentru sănătate. Este o sursă bună de carbohidrați, care sunt principala sursă de energie a organismului. Pâinea este, de asemenea, o sursă bună de fibre, care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv. Vitaminele B din pâine ajută la transformarea alimentelor în energie (susțin metabolismul) și la menținerea funcționării corecte a sistemului nervos.
Pâinea are un conținut scăzut de grăsimi, iar cea mai mare parte a grăsimilor din pâine este grăsime nesaturată, care este tipul de grăsime care este considerat a fi bun pentru sănătate. Pâinea conține, de asemenea, unele proteine, deși nu este o sursă majoră de proteine.
Pâinea este de obicei sigură pentru persoanele cu boală celiacă, atâta timp cât este făcută din ingrediente fără gluten. Cu toate acestea, unele persoane cu boală celiacă pot fi sensibile la proteina din grâu din pâine, chiar dacă pâinea este făcută din ingrediente fără gluten.
Persoanele cu diabet ar trebui să știe că pâinea conține carbohidrați și poate fi necesar să-și ajusteze dozele de insulină în consecință. Aceste persoane trebuie să urmeze întocmai recomandările medicului.
Pâinea este un aliment sănătos care poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Cu toate acestea, unii oameni ar putea avea nevoie să-și limiteze consumul de pâine dacă încearcă să slăbească sau dacă au o afecțiune medicală, cum ar fi boala celiacă sau diabetul.
Sursa foto articol: Timmary/ shutterstock.com
Spune-ti parerea!