Veți fi surprinși ce număr mic de calorii conțin murăturile, în special cele realizate în saramură, indiferent dacă sunt din fructe sau legume. Murăturile ne plac tuturor și fac preparatele mai gustoase ori reprezintă o garnitură de dorit lângă mâncărurile mai grase și sățioase. Ca să nu mai vorbim despre murăturile de vară, cum ar fi castraveții de vară, care ne răcoresc și ne aduc un plus de confort digestiv.
Care este diferența între murăturile în saramură și cele în oțet?
Murăturile în saramură presupun ca legumele/fructele să fie puse, alături de mirodenii specifice, în apă cu sare. Fără adaos de zahăr.
Această apă va fermenta lent, la temperatura camerei, iar bacteriile care fermentează murăturile consumă, totodată, și carbohidrații din acestea.
Iată de ce murăturile în saramură sunt indicate și celor care au probleme cu glicemia, conțin totodată foarte puține calorii (nu conțin grăsimi, iar carbohidrații au fost consumați de către bacterii), sunt foarte bogate în fibre, păstrează vitaminele din alimente (fermentează la rece, astfel încât nu suferă modificări termice) și totodată reprezintă o excelentă sursă de probiotice (acele bacterii „bune” din intestinele noastre, care ne ajută să ne menținem sănătatea pe termen lung și cresc longevitatea).
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Controlul porțiilor pentru pierderea în greutate: 8 sfaturi privind servirea și porționarea alimentelor pe farfurie
- Câte calorii are mazărea și de ce este recomandat să o introducem în meniul nostru obișnuit?
- Opțiuni sănătoase de la Herbalife pentru un mic dejun care îți dă energie și te menține în formă
În ceea ce privește murăturile în oțet, adesea în oțetul care se fierbe se adaugă și ZAHĂR, pe lângă condimentele specifice. Totodată, de cele mai multe ori, oțetul nu este organic, BIO, ci procesat și totodată este încălzit.
Aceasta înseamnă că murăturile la oțet sunt ușor preparate termic și pot conține zahăr, așadar vor fi mult mai bogate în calorii decât cele în saramură. În plus, pot să NU conțină probiotice, ceea ce ar fi un mare minus.
O alternativă pentru murături la oțet sănătoase ar fi ca legumele să fie puse, alături de mirodenii, în oțet rece ecologic (obținut natural prin fermentarea vinului sau merelor – acest oțet va conține și probiotice, iar rețeta nu presuune preparare termică). Cel mai des se pun după această rețetă ardeii iuți.
Foto: Anca Dobrogeanu/ shutterstock.com
Câte calorii au murăturile puse în saramură?
Sigur că numărul de calorii la o porție de 100 de grame va varia ușor, în funcție de fructele și/sau legumele murate. Chiar și așa, numărul de calorii este foarte mic, între 10 și 30 de calorii! Unde mai punem la socoteală că vegetalele rămân pline de fibre și vitamine!
Câte calorii au murăturile puse la oțet?
Având în vedere că murăturile în oțet pot conține zahăr, umărul de calorii va crește ușor, astfel că la 100 de grame de murături în oțet putem avea aproximativ 20-55 de calorii.
Murăturile – beneficii sănătoase
Murăturile reprezintă o parte esențială a multor culturi culinare din întreaga lume și oferă multe beneficii pentru sănătate.
- 10 Lucruri pe care să ți le spui atunci când simți că te agăți de trecut și nu te poți detașa de tot ce a fost
- Nestlé sondează obiceiurile românilor la masă Cine decide ce mâncăm azi și de câte ori? La ce folosește NutriPorția în acest caz
- Revindecă-ți puterea sufletului! 7 Semne că ești legată de trecut și cum te poți elibera pentru a simți fericirea autentică
Acestea aduc numeroase avantaje datorită procesului de fermentație, care îmbogățește produsele cu bacterii benefice pentru flora intestinală și vitamine esențiale.
Sursă de probiotice
Murăturile sunt o sursă excelentă de probiotice, bacterii prietenoase ce susțin sănătatea intestinală. Aceste bacterii benefice se dezvoltă în timpul procesului de fermentare și sunt esențiale pentru echilibrul florei intestinale.
Îmbunătățirea digestiei
Consumul regulat de murături poate contribui la îmbunătățirea digestiei și ameliorarea ori prevenția constipației. Probioticele din murături ajută la menținerea unui tract digestiv sănătos și echilibrat.
Bogate în nutrienți
Murăturile sunt o sursă valoroasă de nutrienți esențiali. Acestea sunt bogate în vitamine precum vitamina K și vitamina C, care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la sănătatea oaselor și a pielii.
Reglarea apetitului
Murăturile pot ajuta la reglarea apetitului datorită conținutului lor de fibre și probiotice, scăzând pofta de mâncare și ajutând la reducerea meselor copioase. Acestea contribuie la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge, reducând pofta de mâncare excesivă și fiind recomandate în curele de slăbire.
Susținerea sistemului imunitar
Datorită conținutului de vitamina C, probiotice și antioxidanți, murăturile contribuie la susținerea sistemului imunitar. Acestea contribuie la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea bolilor.
Reducerea inflamației
Murăturile au proprietăți antiinflamatorii datorită procesului de fermentare și a bacteriilor benefice pe care le conțin. Consumul regulat poate ajuta la reducerea inflamațiilor din organism.
- Iuliana Pepene și Sonia Simionov, ceartă de zile mari la America Express. De la ce a pornit: Ți se pare că te iau la mișto?
- Mercur retrograd: Cum te va afecta în funcție de zodia în care te-ai născut?
- Top 3 semne zodiacale cărora le este incredibil de greu să spună 'Te iubesc' (chiar dacă simt asta cu tot sufletul lor)
Este important să menționăm că un consum exagerat de murături poate aduce un aport prea ridicat de sare. de asemenea, în cazul celor care au dietă restrictivă la sare, murăturile ar trebui desărate înainte de consum.
Sursa foto articol: Cristina.A/ shutterstock.com