Sarmalele reprezintă o mâncare tradițională românească, preparată din carne de porc, vită sau pui, amestecată cu ceapă, morcovi, orez, verdețuri, condimente și ierburi aromatice. Acest preparat este bogat în nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră, cum ar fi vitaminele A, C, E și mineralele zinc, seleniu, cupru și fier. Mai mult, sarmalele sunt o sursă excelentă de probiotice, care ajută la menținerea sănătății digestive.

Sarmalele reprezintă, de asemenea, o mâncare sățioasă, care ne oferă energie pentru întreaga zi.

Sarmalele ajută sistemul digestiv și contribuie la prevenirea constipației. În plus, acestea sunt bogate în antioxidanți, care ne protejează împotriva radicalilor liberi și a bolilor cardiovasculare.

Prin urmare, acestea sunt o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă.

Sarmalele sunt considerate un preparat complet, foarte bine echilibrat privind raportul grăsimi, proteine și glucide și totodată cu un conținut mediu în calorii. Ingredientele sarmalelor aduc beneficii sănătății, iar varza sau foile de viță de vie sunt alimente bogate în fibre, vitamine și minerale, chiar și antioxidanți.

Câte calorii au sarmalele, în funcție de rețetă?

Sărmăluțele rețeta clasică, cu carne de porc, orez și foi de varză murată, au la 100 de grame aproximativ 280 de calorii. Dacă utilizați carne de pui ori de vită sau carne mai slabă, cu siguranță numărul de calorii va scădea puțin. Sărmăluțele de pui în foi de viță de vie, cu orez integral ajung și la 80 de calorii la 100 g.

Sarmalele conțin, așadar, vitamina A, E, Vitamina C și D, Vitamina K, dar și majoritatea vitaminelor din complexul B, inclusiv B12. Sarmalele conțin fibre, iar cantitatea de fibre este cu atât mai mare cu cât utilizați orez integral în rețetă.

Conținutul în minerale este, de asemenea, ridicat, sarmalele conțînând calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu, iar acest conținut în minerale provine atât din carne și vegetale (varză, frunze de viță de vie) cât și din orezul integral. Orezul alb este sărăcit în valori nutriționale, însă cel integral este foarte bogat în minerale, vitamine și fibre, căci acestea se găsesc în cuticula bobului de orez, care este îndepărtată în cazul orezului alb.

Foto: New Africa/ shutterstock.com

Sarmale: valori nutriționale în medie

Pentru o rețetă clasică, așa cum bunica o realiza, la 100 de grame sarmalele conțin:

    Calorii: 280 Glucide: 14,3 g Proteine: 11 g Grăsimi: 20 g Fibre: 2 g
Câte grame are o sarma?

În medie, o sărmăluța ar trebui să aibe în jur de 50 de grame. Cu alte cuvinte, două sarmale vor avea conținutul de calorii descris ai sus.

La o masă, putem consuma până la 3-5 sarmale, cu o felie de mămăliguță caldă, fără să ne facem prea mari griji pentru siluetă.

Sărmăluțele în foi de viță de vie sunt, în general, mai mici, așadar puteți consuma la o masă chiar și 8 sărmăluțe.

Dacă ați ales să fie preparate cu carne foarte slabă sau carne de pui, deja va puteți face planuri pentru două porții de sarmale în acea zi, căci vă veți încadra în numărul de calorii recomandat de nutriționiști a fi consumat într-o zi, mai exact 2000 de calorii/zi.

Sursa foto articol: Elenglush/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: