Aproximativ 100 g de portocale conțin 45 cal. O singură portocală însă cântărește, adesea, mai mult de 100 g, în medie cam 130- 150 g și va avea în jur de 60- 70 cal.
Portocale: conținutul nutriționalPortocalele sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, dar mai ales în vitamina C, despre care se știe că ne menține tinerețea și ne ajută să stimulăm sistemul imunitar, fiind foarte utilă mai ales în sezonul rece, pentru a ne proteja în fața răcelilor.
Iată care este conținutul nutrițional al portocalelor (la 100 g): Energie | 47 Kcal | Carbohidrati | 11.75 g | Proteine | 0.94 g | Grasime totala | 0.12 g | Colesterol | 0 mg | Fibre alimentare | 2.40 g | Vitamine | Acid folic | 30 µg | Niacina (B3) | 0.282 mg | Acid pantotenic (B5) | 0.250 mg | Piridoxina (B6) | 0.060 mg | Riboflavina (B2) | 0.040 mg | Tiamina (B1) | 0.100 mg | Vitamina C | 48.5 mg | Vitamina A | 225 IU | Vitamina E | 0.18 mg | Vitamina K | 0 µg | Minerale | Sodiu | 0 mg | Potasiu | 169 mg | Minerale | Calciu | 40 mg | Cupru | 39 mcg | Fier | 0.10 mg | Magneziu | 10 mg | Mangan | 0.024 mg | Zinc | 0.08 mg | Fitonutrienti | Beta-caroten | 71 µg | Alfa-caroten | 11 µg | Beta-cripto-xantin | 116 µg | Luteina-zeaxantina | 129 µg | Licopen | 0 µg (1) |
Sunt câteva situații, destul de rare ce-i drept, în care portocalele devin o contraindicație. De exemplu în cazul celor care prezintă alergie la aceste fructe. De asemenea, persoanele care au probleme digestive ar putea să nu tolereze consumul de portocale.
Ca și alte fructe bogate în vitamine și minerale, portocalele susțin funcțiile sistemului imunitar și ne ajută să ne protejăm în fața bolilor obișnuite. În sezonul rece, portocalele sunt la îndemână în ceea ce privește consumul nostru zilnic, le găsim cu ușurință și chiar este indicat să le consumăm, dacă nu avem contraindicații, pentru că aduc un aport ridicat de vitamine, minerale și de fibre (cu condiția să le mâncăm ca atare și nu să le bem sub formă de suc, în cea din urmă situație cantitatea de fibre se reduce considerabil).
Beneficiile portocalelor: ne ajută să ne menținem tineriColagenul de la nivelul pielii, dar și de la nivelul oaselor sau al altor țesuturi are nevoie de vitamina C pentru a se sintetiza, iar portocalele conțin din belșug această vitamină. Așadar, dacă dorim să ne menținem oasele sănătoase și pielea cât mai fermă, dacă dorim să prevenim vergeturile sau simplu dorim să obținem un tonus cutanat în situația în care pierdem un surplus de kilograme, vitamina C devine indispensabilă pentru obținerea unor rezultate bune și pentru menținerea aspectului sănătos al pielii.
Beneficiile portocalelor: ajută în prevenirea anemieiȘtiați că vitamina C este utilă și în absorbția fierului în organism, protejându-ne astfel împotriva anemiilor? Așadar este recomandat să introducem portocalele în meniul nostru, alături de alte alimente sănătoase. Portocalele mai conțin și vitamina B6, implicată în sintetizarea globulelor roșii, cu efect de prevenție și corecție în ceea ce privește anemia.
Beneficiile portocalelor: ajută în menținerea sănătății sistemului cardiovascularAlături de o dietă sănătoasă și de mișcare moderată, portocalele vin ca un plus în ceea ce reprezintă susținerea sănătății sistemului cardiovascular, ajutând în menținerea tensiunii arteriale și chiar în scăderea acesteia în cazul celor care suferă de tensiune mărită (hipertensiunea arterială).
Beneficiile portocalelor: ajută în reducerea colesterolului răuO clasă de compuși găsiți în coaja acestor citrice au potențialul de a scădea colesterolul și tocmai de aceea unii specialiști pot recomanda anumite extracte de portocale sau chiar aromaterapie, însă în această situație se recomandă să citiți cu atenție modul în care se poate difuza un ulei esențial de portocală, de obicei este recomandată o difuzie în ulei și nu în apă.
Beneficiile portocalelor: pot reduce stresul oxidativ și pot scădea riscul de cancerPortocalele sunt bogate în antioxidanți, iar aceștia sunt cunoscuți ca având rol protector asupra ADN-ului, împiedicând apariția unor mutații cu risc cancerigen. Antioxidanții au și rolul de a neutraliza radicalii liberi de oxigen, scăzând astfel stresul oxidativ.
Sursa foto articol: PradaBrown/ shutterstock.com
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA, conf.ghidnutirite
-
Kudika
Câte calorii au Murăturile în saramură și în oțet? Sunt sănătoase?
-
Kudika
Câte calorii au ardeii umpluți? Este acest preparat indicat la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are checul? Poate fi considerat un desert sănătos?
-
Kudika
Câte calorii are carnea de pui? Este adevărat că trebuie să...
-
Kudika
Câte calorii au macaroanele cu brânză și cât sunt de sănătoase...
-
Kudika
Câte calorii are ciorba de legume? Este recomandată la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are ceapa și ce beneficii sănătoase prezintă?
-
Kudika
Îți plac Pastele Carbonara? Află câte calorii au! Bonus: o rețetă...
-
Kudika
Migdalele: calorii, conținut nutrițional, beneficii sănătoase și...
Spune-ti parerea!