Untul este un produs (lactat sau nu) care se obține prin procesarea mecanică (uneori și fermentare dacă vorbim despre unturile vegane) a grăsimilor dintr-un aliment: lapte (mai exact smântână), caju, migdale și alte semine/fructe oleaginoaste. În unt se regăsesc practic grăsimile din alimentul respectiv, de aici și gustul foarte bun (corpului nostru îi plac grăsimile ), dar și numărul mare de calorii.
Câte calorii are untul din lapte sau vegan?-
Kudika
Câte calorii au Murăturile în saramură și în oțet? Sunt sănătoase?
-
Kudika
Câte calorii au ardeii umpluți? Este acest preparat indicat la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are checul? Poate fi considerat un desert sănătos?
-
Kudika
Câte calorii are carnea de pui? Este adevărat că trebuie să...
-
Kudika
Câte calorii au macaroanele cu brânză și cât sunt de sănătoase...
-
Kudika
Câte calorii are ciorba de legume? Este recomandată la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are ceapa și ce beneficii sănătoase prezintă?
-
Kudika
Îți plac Pastele Carbonara? Află câte calorii au! Bonus: o rețetă...
-
Kudika
Migdalele: calorii, conținut nutrițional, beneficii sănătoase și...
Grăsimile își au rostul lor în alimentație, putând aduce multe beneficii sănătății atunci când sunt consumate în mod variat și cu moderație. Da, este bine să variem grăsimile, de la cele animale la cele vegetale, cu condiția să evităm produsele rafinate și să ne îndreptăm cât mai mult spre cele obținute prin mecanisme ce conservă valorile nutritive naturale.
Grăsimile sunt importante pentru refacerea organismului, dar și pentru susținerea proceselor de regenerare. Trebuie să știți că fiecare celulă din corpul nostru prezintă membrană, iar aceasta este constituită în cea mai mare parte din grăsimi, conținând și colestelor.
Pe de altă parte, sunt studii care au demonstrat că și microbiota intestinală consumă grăsimi pentru a-și păstra echilibrul, de exemplu au fost descoperite inclusiv populații de bacterii bune care consumă tradiționala untură de porc.
Atenție însă, grăsimile trans sau hidrogenate nu sunt obținute prin procese naturale și sunt nocive pentru organismul nostru. Acestea nu aduc niciun plus sănătății, în schimb ne pot face rău.
Grăsimile saturate, nesaturate și acizii grași omega sunt lipide utile sănătății, însă într-un anumit raport. Tocmai de aceea specialiștii ne spun să nu exagerăm cu grăsimile săturate, iar în privința acizilor grași, cel mai bun raport ar fi acizi grași omega 3:omega 6 de 3:1 (procentul ideal îl conțin semințele de cânepă).
Dar, pe lângă grăsimi, unturile prezintă și alte proprietăți nutritive, fiind și surse de vitamine și minerale.
Untul de vacă mai conține vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamine din complexul B, vitamina K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, seleniu, flor.
Unturile, vegane sau nu, sunt surse ideale de magneziu. Dintre ele, untul de migdale de exemplu conține o cantitate mare din acest mineral. Ca și efecte pozitive asupra sănătății, magneziul este implicat în numeroase procese și combate oboseala, sporește concentrarea și memoria, ajută în susținerea funcțiilor sistemului imun și ajută în menținerea sănătății musculoscheletale.
Unturile sunt bogate și în vitamine din complexul B, astfel că joacă rol important în procesele antioxidante, imunitare, antiinflamatoare și în menținerea sănătății sistemului nervos.
Consumul de unt reprezintă o excelentă sursă de energie, putând fi inclus cu precădere în dieta celor care fac multă mișcare. De asemenea, unturile sunt o sursă grozavă de minerale, mangan și cupru, precum și de vitamina B2 sau riboflavină, toate fiind necesare pentru producerea de energie.
Unturile au și psoprietati antioxidante, ajutând în reducerea proceselor inflamatorii cronice și totodată încetinind procesele de îmbătrânire.
Antioxidanții joacă și rol anticancerigen, alături de acidul linoleic conjugat.
Referințe:
Dietary lipids, gut microbiota and lipid metabolism
Sursa foto articol: New Africa/ shutterstock.com
Spune-ti parerea!