Toata lumea are nevoie de o reteta fundamentala precum aceasta - e genul de masa de rezerva pe care o pregatesti atunci cand timpul nu-ti este deloc aliat. Un caz in care, pur si simplu, aduni ingrediente ce iti plac foarte mult, apoi doar le rupi, le combini, le asezonezi si le coci. Puiul de aici se prepara super-rapid, lasand cuptorul sa faca treaba mai grea.
Reteta din “Economiseste cu Jamie” de Jamie Oliver, Curtea Veche Publishing.
Foto interior si prima pagina: pulpe de pui, Shutterstock
Durata totala: 1 ora si 10 minute
Ingrediente (4 portii)
- 4 rosii mari coapte
- 2 cepe rosii
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
- 6 pulpe superioare de pui dezosate, fara piele
- 4 catei de usturoi
- ½ legatura de cimbru proaspat (15 g)
- 1 lingurita de boia afumata
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de otet balsamic
Mod de preparare
Incingeti cuptorul la 180ºC/treapta 4. Taiati rosiile in sferturi si asezati le intr-o tava mare de copt sau intr-o tava pentru friptura (aproximativ 25 x 30 cm). Curatati cepele si taiati-le in bucati, apoi indepartati semintele si tocati mare ardeii grasi. Combinati totul in tava, impreuna cu pulpele de pui.
Cu latul lamei unui cutit, zdrobiti cateii de usturoi nedescojiti si adaugati-i in tava, apoi desprindeti de pe tulpini frunzele de cimbru si presarati-le deasupra, impreuna cu boiaua. Turnati uleiul, otetul balsamic si asezonati cu un praf de sare si piper. Amestecati totul foarte bine, apoi rasfirati uniform ingredientele in tava, asigurandu-va ca puiul nu e acoperit de legume. Coaceti preparatul timp de 1 ora sau pana cand puiul este auriu si patruns, intorcandu-l si stropindu-l cu sosul din tava de cateva ori pe perioada gatitului. Serviti-l direct din tava, cu o eleganta salata verde alaturi. Poate fi insotit, de asemenea, de putin orez, mamaliga sau o bucata de paine crocanta, care poate absorbi o parte din deliciosul sos.
*Copti intregi, in coaja, cateii de usturoi devin foarte dulci - nu irositi minunatul miez moale: desfaceti coaja si savurati-l!