Setari Cookie-uri

Hotii de timp

Timpul este bunul tau cel mai de valoare. Il pretuiesti cum se cuvine ?

Timpul este bunul tau cel mai de valoare. Il pretuiesti cum se cuvine ?

Birou, sedinte, termene limita, intilniri, telefoane, drumuri, cumparaturi, curatenie, mincat, dormit. Acestea erau, pina nu demult, principalele repere ale vietii mele, care imi umpleau pe deplin cele 24 de ore ale fiecarei zile. Pe lista de asteptare se aflau si altele, care cu greu si tot mai rar reuseau sa se strecoare in vreo bresa din programul meu: parinti, prieteni, iubit, EU. Eram in pragul disperarii si al depresiei, cind am descoperit o carte din care am invatat ca problema mea cu timpul e o boala tratabila: Jean-Louis Servan-Schreiber, “Noua arta a timpului impotriva stresului”, aparuta la Elena Francisc Publishing. Iei aminte, iei notite si iei atitudine!

M-a atras in primul rind faptul ca nu citeam cartea unui teoretician, ci a unui practician, a unui om cit se poate de dinamic si de solicitat in viata de zi cu zi, caci JLSS este jurnalist, creatorul prestigioasei reviste economice L'Expansion, directorul revistei Psychologies Magazine, tata, sot pasional si - incredibil, dar adevarat - om lipsit de stres, dusman declarat al acestuia. De indata ce-i afli argumentele, nu poti decit sa te mobilizezi: “Se spune ca timpul inseamna bani. Inseamna insa, in primul rind, viata - viata noastra. Nu putem ceda in fata stresului, un rau care ne afecteaza deopotriva eficacitatea, dar si bucuria de a trai. Defectuoasa utilizare a timpului face victime: ulcere, crize cardiace sau cancere apar ca urmare a stresului. Nu exista o dietetica a timpului, dar avem nevoie cit mai curind de o asemenea disciplina, fiindca in joc se afla bunastarea, fericirea, sensul propriei noastre vieti.”

Hotii de timp

Veste buna! Timpul poate fi imblinzit, iar acest proces nu cere decit putina rabdare din partea ta si... timp. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa depistezi elementele care te saboteaza, cu alte cuvinte, hotii de timp. Lista-i lunga, ai de unde alege. JLSS identifica doua categorii de astfel de devoratori:

- externi (telefoane neprevazute sau prelungite inutil, vizite neasteptate, colegi veniti sa-si expuna propriile probleme, politica usilor deschise, personal insuficient pregatit, patronul, dineuri de afaceri, sedinte frecvente sau prea lungi, intreruperi cauzate de copii, parinti etc.)
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.