Setari Cookie-uri

Hotii de timp

Timpul este bunul tau cel mai de valoare. Il pretuiesti cum se cuvine ?

- interni (prioritati si obiective confuze si schimbatoare, absenta unui plan de lucru zilnic, lipsa unor termene-limita autoimpuse, tendinta de a face prea multe, dezordine, intirzieri in rezolvarea conflictelor, rezistenta la schimbare, interese prea variate si prea numeroase, incapacitatea de a spune nu, nehotarire, oboseala, etc.).

Exemplele nu mai au rost. Citind aceasta enumerare de “hoti”, probabil ca pe ecranul tau mental s-au format deja imagini ale situatiilor de acest gen pe care le-ai trait. Acum, nu mai trebuie decit sa gasesti modalitatea de combatere a fiecaruia in parte.

Iata doar trei dintre sugestiile autorului pentru o viata mai buna si mai putin stresanta!

Trei solutii simple

- Obisnuieste-te sa-ti notezi tot. Este extrem de util, mai ales daca stii ca memoria iti joaca feste. Astfel, eviti sa uiti intilniri importante, telefoanele pe care trebuie sa le dai, mesajele la care ai promis ca vei raspunde, zilele de nastere ale prietenilor, ideile bune care ti-au venit intr-un moment de inspiratie.

- Stabileste-ti bine lista de prioritati. Este simplu si-ti ia foarte putin timp. In fiecare dimineata, in timp ce-ti bei cafeaua, fa-ti un plan al zilei respective. Noteaza-ti, in ordinea importantei si a urgentei, toate problemele care trebuie rezolvate si activitatile pe care urmeaza sa le intreprinzi. Cu aceasta coala pe biroul, vei sti in fiecare moment ce ai dus la bun sfirsit, ce mai ai de facut, ce poate fi aminat pentru a doua zi.

- Invata sa spui “nu”. Una dintre marile noastre greseli este ca suntem mereu tentate sa punem problemele altora inaintea problemelor noastre. O astfel de atitudine nu poate da nastere decit la frustrari, la aglomerarea inutila a programului, la nerespectarea promisiunilor si la stres. E timpul sa inveti sa te respecti si sa te protejezi.

Stapinirea timpului nu este doar o arma antistres, ci si o filozofie de viata. Stim cu totii bine ca, alaturi de sanatate, timpul este singura noastra bogatie reala, moneda in care sunt convertite toate experientele traite. Prin urmare, nu platii un pret prea mare, nu cheltuii prosteste, nu irosii un asemenea capital de neinlocuit. Cind intelegi ca la mijloc este de fapt viata ta, toate aceste notiuni de gestiune devin cit se poate de palpabile.

Mai multe despre gestionarea eficienta a timpului gasesti in cartea „Noua arta a timpului impotriva stresului” aparuta la editura Elena Francisc Publishing. Afla mai multe la www.efpublishing.ro.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.