Barbatul aduce banii in casa si femeia are grija de ei

Barbatul aduce banii in casa si femeia are grija de ei

Inca va mai intrebati cine are grija de banii familiei? Femeia, desigur. Desi barbatul este principalul aducator de venit din gospodarie, peste jumatate dintre romani (56%) cred ca femeia strange si imparte banii familiei. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de GE Money in sase tari din Europa Centrala si de Est - Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia si Letonia in perioada iulie-august 2008.

Inca va mai intrebati cine are grija de banii familiei? Femeia, desigur. Desi barbatul este principalul aducator de venit din gospodarie, peste jumatate dintre romani (56%) cred ca femeia strange si imparte banii familiei. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de GE Money in sase tari din Europa Centrala si de Est - Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia si Letonia in perioada iulie-august 2008. Retail jobs

Pe mana cui sunt banii?

Potrivit aceleiasi cercetari, in Romania, femeia hotaraste ce se cumpara pentru casa, dar si unde merge familia in vacanta (48%), in timp ce barbatul decide cumpararea televizorului, a altor obiecte de divertisment pentru familie si a masinii (45%). Femeia are chiar mai multa autoritate in Rusia si Ungaria fata de Romania, unde 69% (Rusia) si respectiv 68% (Ungaria) dintre respondenti o considera administratoarea bugetului familiei. Acest rol este justificat si confirmat de increderea mult mai mare a reprezentantelor sexului frumos (83%) in abilitatea lor de gestionare a banilor. Comparativ cu acestea, barbatii cred doar in proportie de 76% ca sunt buni administratori ai bugetului familiei.

Aptitudinea romancelor de a gestiona banii familiei vine dintr-o cunoastere mai buna a cheltuielilor lunare decat barbatii. In Romania, 85% dintre femei, fata de doar 75% dintre barbati stiu exact cat cheltuie in fiecare luna. In plus, potrivit aceluiasi studiu, femeile incearca mai mult sa isi reduca cheltuielile de zi cu zi.

Totodata, femeile par a prefera in proportie mai mare decat barbatii imprumuturile in moneda locala, in detrimentul celor in valuta.

Cumparaturile. O necesitate sau o forma de relaxare?

Prin toate aceste masuri femeia ajuta la eficientizarea bugetului familiei, lucru care se reflecta in rezultatul general al studiului GE Money, potrivit caruia 80% dintre romani sunt de parere ca isi gestioneaza eficient banii. Dincolo de buna cunoastere a veniturilor si a cheltuielilor lor, aceasta atitudine pozitiva fata de administrarea bugetului reiese si din faptul ca 73% dintre romani nu percep cumparaturile ca pe o forma de relaxare. Aceeasi perceptie se intalneste si la 67% dintre polonezi, 65% dintre letoni, la polul opus aflandu-se cehii, cu numai 58%.

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri