Setari Cookie-uri

Raluca Alexandru: Palariile mele pornesc din 1810

Absolventa a Universitatii Nationale de Arta Bucuresti, Raluca Alexandru este un tanar designer liber profesionist extrem de talentat. Cu un portofoliu impresionant si experienta in cat mai multe domenii artistice, a colaborat cu cele mai cunoscute publicatii de design interior. Pictura si amenajarile interioare nu mai sunt de mult un secret pentru ea. Orice creatie de-a ei impresioneaza prin combinatii de culori vesele, creativitate desavarsita si acuratete. Noi insa am stat de vorba cu ea despre o alta pasiune a ei: palariile. Iata cat de multe ne-a povestit Raluca despre un accesoriu lasat (pe nedrept) de cele mai multe ori in umbra.

Te-ai gandit vreodata sa fii costumiera sau consultanta pe platourile de film, sau sa iti imprumuti palariile scenografilor pentru un film de epoca?

Uneori (rar) inchiriez palariile, la fotografi, evenimente, etc. Mi-ar placea sa particip la un astfel de proiect, nu m-am gandit pana acum. Cert e ca invat tot mai multe despre istoria modei, hainele antice si vechi, si mi-ar placea ca la un moment dat sa stiu atat de multe incat sa ma numesc specialist.

In ce perioade se inscriu palariile tale? Sunt toate inspirate din trecutul autohton, sau si-au facut locsor prin colectia ta si palarii de peste mari si tari, din cartile lui Jane Austen sau aventurile lui Dumas, de exemplu?

Palariile mele pornesc din 1810. Din secolul al XIX-lea am vreo 8 palarii, care nu sunt in cea mai buna strare, dar la vechimea lor, e de inteles. Sunt piese de muzeu practic, valoroase.
Apoi urmeaza inceputul sec. al XX-lea – cu palariile mari, cu pene de strut, de un romantism irezistibil. Am vreo 5.

Vin anii 20-30, anii “nebuni”, perioada jazz-ului, a unei mari indrazneli si libertati de exprimare. E perioada mea favorita (si a multor altora). Desigur ca am palarii cloche (emblema epocii), plus alte modele, foarte purtabile - cam 20. Se purtau si modele extravagante, cu un design de-a dreptul futurist.

Anii 40 imi sunt de asemenea dragi. Cred ca din toate timpurile, atunci s-au facut cele mai interesante palarii (dupa gustul meu). Modele asimetrice, design indraznet, inspiratie masculina – sunt multe palarii la care esti indreptatit sa consideri ca e creatia a unui designer gen Alexander McQueen. Am aproximativ 30 de palarii din acea epoca.

Prin anii 50 femeile s-au hotarat sa devina iar romantice si sa se intoarca la feminitate: palariile sunt realizate integral din flori, mai mari, mai mici, alb, roz, lila... (o nebunie dulce) sau din pene colorate. In plus devine populara toca, palaria cu bor mare. De atunci am o multime de palarii – sa zicem 40, desi nu le-am numarat niciodata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.