Setari Cookie-uri

Raluca Alexandru: Palariile mele pornesc din 1810

Absolventa a Universitatii Nationale de Arta Bucuresti, Raluca Alexandru este un tanar designer liber profesionist extrem de talentat. Cu un portofoliu impresionant si experienta in cat mai multe domenii artistice, a colaborat cu cele mai cunoscute publicatii de design interior. Pictura si amenajarile interioare nu mai sunt de mult un secret pentru ea. Orice creatie de-a ei impresioneaza prin combinatii de culori vesele, creativitate desavarsita si acuratete. Noi insa am stat de vorba cu ea despre o alta pasiune a ei: palariile. Iata cat de multe ne-a povestit Raluca despre un accesoriu lasat (pe nedrept) de cele mai multe ori in umbra.

Din anii 60 am palarii “normale”, nu neaparat cele mai valoroase din epoca: cu bor mare, palarii de iarna, replici cloche, toci, etc. Le port in mod uzual. Deja se pierde stilul, nu se mai inventeaza mare lucru. Dior facea lucruri interesante, dar nu am avut bani pana acum sa achizitionez o palarie de-a lui.

Dupa aceasta epoca palaria cade in dizgratie, si incet incet este uitata (eleganta clasica cu totul este uitata dupa anii 70). La nunta lui Charles si a Camilei palaria a reintrat in atentia tuturor, dupa vreo 30 de ani de uitare.

Ca tari – din Romania am avut vreo 4 palarioare facute la Timisoara (anii 50-60), plus cateva din perioada interbelica, despre care nu stiu unde au fost fabricate. Cam 25-30% din colectie este europeana (Italia, Franta, Belgia, Austria, Suedia, Germania, etc), majoritatea palariilor fiind americane. Din pacate in Europa palariile nu prea s-au pastrat. Franta era lider pana in perioada interbelica. Dupa al Doilea Razboi Mondial, SUA a devenit locul favorit al palariilor.

Descrie-ne procesul de achizitie a palariilor – cum afli de ele, cum intri in posesia lor, cum le determini provenienta si data fabricatiei etc.?

Am inceput sa cumpar de pe blogurile vintage (Vintage Wardrobe, Fabulous Vintage, Vintage Boutique, eVintage, etc). Apoi am inceput sa cumpar de pe site-uri si bloguri straine, la mari magazine si platforme on-line. Tot “sapand” am ajuns sa cumpar direct de la particulari, de la babute din casa, de la alti colectionari, etc. Cu unii am chiar o relatie de prietenie. Am cateva persoane de la care cumpar regulat, dar caut in continuare si pe internet aiurea.

Despre data fabricatiei – abia dupa ce am achizitionat cel putin 50 de palarii am inceput sa ma prind un pic de periodizare. Ii credeam pe cuvant pe vanzatori. Dar incet incet am invatat, mi-am cumparat cataloage si reviste de specialitate, etc. Faptul ca am studiat artele si design-ul m-a ajutat foarte mult. Am ochiul format. Fara sa stiu absolut nimic despre palarii, am achizitionat piese frumoase si valoroase (mi-am dat seama ulterior).

Esti la curent cu noile colectii ale “palarierilor” de renume international? Ai preferati, tanjesti dupa palariile vreunuia?

Sincer, nu stiu nimic despre palariile noi, daca exista creatori interesanti acum, etc. Dar am de gand sa scormonesc. In general, palariile noi peste care am dat sunt replici ale unor modele mai vechi. Lucruri originale si valoroase nu am gasit inca, dar repet, nici nu am cautat in mod special.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.