Kudika
9 Noiembrie 2010

S-ar fi cuvenit sa va invit sa adunam cele mai frumoase versuri ale poetului in urma cu mai multe luni, cand intalnirea alegerilor noastre ne-ar fi adus cu mult mai multa bucurie decat o poate face acum. Dar, ca de obicei, cele mai multe dintre gesturile noastre stau sub semnul lui �prea tarziu�.

S-ar fi cuvenit sa va invit sa adunam cele mai frumoase versuri ale poetului in urma cu mai multe luni, cand intalnirea alegerilor noastre ne-ar fi adus cu mult mai multa bucurie decat o poate face acum. Dar, ca de obicei, cele mai multe dintre gesturile noastre stau sub semnul lui “prea tarziu”.

Flori de primavara: toate florile zilelor de maine cresc din semintele zilei de azi!

Va invit, totusi, sa asezam aici, in loc de omagiu, cele mai frumoase versuri din poezia celui care a inventat Cenaclul Flacara. Pentru ca sunt sigura ca exista, pentru fiecare dintre noi, macar un fragment dintr-o poezie a sa care a schimbat ceva, iremediabil, in felul nostru de a vedea lumea, viata, dragostea.

Transpun aici, la ceas de mare ravasire, Alfabetul dupa Adrian Paunescu, ca o antologie a celor mai frumoase citate dupa care se reasaza minunatiile lumii si rostul dragostei noastre pe pamant.

Amagire
Dar bine-ai venit, amagire,/ Mai stai, mai dureaza un pic,/ Aceasta mintita iubire,/ Oricum, e mai mult ca nimic.

Contract
Cum te-am iubit, te voi iubi mereu/ Si, in desfasurarile postume,/ Eu in contractul meu cu Dumnezeu/ N-am sa te uit si-am sa te strig pe nume.

Descant
Sa fie de viata, sa fie de moarte,/ Sa fie de gustul de mar paduret,/ Fecioara muscandu-l cu buzele sparte,/ Sa fie de sangele ei fara pret./ Sa fie de salcia plansului vesnic,/ Cand teatrele lacrimi confisca din ochi,/ Sa fie de ornic, sa fie de sfesnic,/ Sa fie de drag, spre a fi de deochi.

Durere
Aceluia care/ nu simte durerea,/ nu-i om sa gaseasca/ vreun loc nicaierea,/ ci poate o cale/ in cer recomande-i,/ eu nu dau oceane,/ pe Marea Irlandei./ Si-n ochi eu am lacrimi/ din Marea Irlandei.

Final
N-am ce sa-ti explic/ nu mai vreau nimic/ dintr-o viata nici o clipa n-a ramas/ Si-n acest final/ noi, paradoxal,/ facem nunta si botez si parastas.

Frumusete
Ce frumoasa esti in primavara,/ Cea mai minunata-ntre femei,/ Iezii pasc naframa ta usoara,/ Tu, cu muguri, bluza ti-o inchei./ Sigilat de taine nepatrunse/ Cerul bate drumul tau ingust,/ Trupul tau de muguri si de frunze/ De la cine sa invat sa-l gust?

Iubire
Atunci cand totul se-ntampla firesc/ Ne-mpotriveam ca soarele si luna,/ si-abia acum incep sa te iubesc/ Cand simt ca te-am pierdut pe totdeauna.

Juramint
Si jur pe tine si pe apa toata/ care ne tine barca inclinata/ ca vei ramane - dincolo de numar/ si dincolo de forme, masti si vorbe -/ a mea, de-a pururi, ca un brat in umar.

Top 3+1 poezii de dragoste scrise de catre presedintii lumii

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: