Setari Cookie-uri

Jackie Kennedy: simbolul elegantei

Ramasa in istorie ca fiind sotia presedintelui asasinat John Fitzgerald Kennedy, Jaqueline Kennedy nu s-a oprit la statutul obisnuit de "nevasta a presedintelui" si, prin actiunile, atitudinea si stilul sau a devenit un simbol de necontestat al modei din perioada respectiva si nu numai. Prin charisma sa exceptionala, prin eleganta si diplomatie, cea care va fi numita mai tarziu - dupa casatoria cu Onassis - "Jackie O" a ajuns in atentia tuturor ca un simbol real al bunului gust. Si astazi, dupa atat timp ea se afla pe "lista" celor mai celebre "fashion icons" ale tuturor timpurilor.

Ramasa in istorie ca fiind sotia presedintelui asasinat John Fitzgerald Kennedy, Jaqueline Kennedy nu s-a oprit la statutul obisnuit de „nevasta a presedintelui” si, prin actiunile, atitudinea si stilul sau a devenit un simbol de necontestat al modei din perioada respectiva si nu numai. Prin charisma sa exceptionala, prin eleganta si diplomatie, cea care va fi numita mai tarziu - dupa casatoria cu Onassis - „Jackie O” a ajuns in atentia tuturor ca un simbol real al bunului gust. Si astazi, dupa atat timp ea se afla pe „lista” celor mai celebre „fashion icons” ale tuturor timpurilor.

Crescuta si educata intr-o scoala de fete cu un regim destul de strict Jackie a deprins de tanara o serie de abilitati de comunicare, de creare a unei imagini impecabile si de relationare care aveau sa fie ulterior apanaje nelipsite ale carierei sale. De aceea, ascensiunea acesteia in lumea „clasei de sus” nu numai ca nu a fost deloc grea ci chiar previzibila. Aparitiile sale in media imediat dupa casatoria cu presedintele SUA au devenit o constanta extrem de „gustata” de public mai ales ca pasiunea sa pentru moda si decoratiuni a fost sesizata, mai intai cu suspiciune, din prima clipa. Astfel, la scurt timp dupa ajungerea alaturi de JFK la Casa Alba, Jackie a demarat o ampla actiune de redecorare a stabilimentului fara a face compromosuri financiare de niciun fel tocmai din simplu motiv ca simtul estetic pe care il detinea cu prisosinta nu i-ar fi permis sa locuiasca intr-o casa impersonala, „goala” de orice simbolistica si „rece” precum orice alta institutie publica.

Curand insa, in anii `60 ea avea sa devina un adevarat „catalog” de moda, individualizandu-se prin alegerile inspirate si pline de substanta. Ajutata fiind de designerul sau preferat Oleg Cassini ea a facut in asa fel incat orice aparitie publica sa devina „un eveniment”. Talentul creatorului de moda si abilitatile naturale ale Primei Doamne s-au completat reciproc in mod extraordinar transformand-o pe Jackie in „esenta bunului gust”. Ce a ramas in timp sub „amprenta” Jackie O pastrandu-se si astazi ca sursa invariabila de inspiratie este deja binecunoscut: costumele deux-pieces in stil Chanel (neobisnuite pentru o perioada in care rochiile detineau suprematia in moda), sarafanele fara maneci cu croiala in „A”, palariile mici dar extrem de sic, trenciurile evazate sau stranse in talie cu model tweed, manusile elegante, gentile plic si, nu in ultimul rand, ochelarii de soare retro, rotunzi si supradimensionati. Desi aflata in permanenta sub stricta observatie a lui Cassini, Jackie a coordonat principalele linii ale garderobei sale pentru ca stia mai bine decat orice cat de important este sa ai o vestimentatie nu numai bine aleasa ci mai ales reprezentativa pentru propria persoana. Alte elemente care constituiau pentru Jackie „detalii” care completau o tinuta perfecta erau de asemenea esarfele prinse pe cap sau la gat, colierele din perle sau cerceii rotunzi si stralucitori care nu o putea lasa sa treaca neobservata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.