Setari Cookie-uri

Jackie Kennedy: simbolul elegantei

Ramasa in istorie ca fiind sotia presedintelui asasinat John Fitzgerald Kennedy, Jaqueline Kennedy nu s-a oprit la statutul obisnuit de "nevasta a presedintelui" si, prin actiunile, atitudinea si stilul sau a devenit un simbol de necontestat al modei din perioada respectiva si nu numai. Prin charisma sa exceptionala, prin eleganta si diplomatie, cea care va fi numita mai tarziu - dupa casatoria cu Onassis - "Jackie O" a ajuns in atentia tuturor ca un simbol real al bunului gust. Si astazi, dupa atat timp ea se afla pe "lista" celor mai celebre "fashion icons" ale tuturor timpurilor.

Un lucru extrem de interesant si definitoriu pentru caracterul puternic si hotarat al lui Jackie a fost chiar reactia sa dupa moartea presedintelui. Dupa cum se stie aceasta il insotea in momentul asasinatului motiv pentru care tinuta sa a fost stropita de sangele sotului in clipa in care acesta a fost ucis. Trei zile mai tarziu, Jackie purta aceeasi vestimentatie care pastra urmele crimei tocmai pentru ca, stiind „vizibilitatea” sa in media a tinut cu tot dinadinsul sa demonstreze nedreptatea, oroarea si profunda tristete care a cuprins atunci o natiune intreaga.

Stilul Jackie Kennedy implica deci rafinament, eleganta, prestanta si incredere. Intr-o lume protocolara, plina de prejudecati si constrangeri ea a stiut sa profite de simtul sau estetic in cel mai bun mod posibil. A cautat sa se exprime pe ea insasi in stilul vestimentar pentru care a optat si a reusit chiar sa fie o emblema catre care aspirau toate femeile de atunci si de azi. A invatat din experienta si s-a ghidat prin intuitie ca stil nu inseamna si „uniformizare” ba din contra. A cautat sa se ridice deasupra criticilor, scepticilor si comentariilor malitioase demonstrand cu fiecare ocazie ca este greu, daca nu imposibil sa isi atraga comentarii rautacioase la adresa tinutelor abordate. La moartea ei fiul sau a caracterizat-o impresionant in numai cateva cuvinte: „Ceea ce a individualizat-o intotdeauna au fost dragostea pentru cuvinte, legatura pe care a stabilit-o mereu intre casa si familie si spiritul sau de aventura.” Indraznesc deci sa spun ca, mult dupa disparitia presedintelui si chiar dupa casatoria ulterioara cu Onassis ea a ramas pentru fiecare dintre noi aceeasi...Prima Doamna.

Un articol de Raluca Mateiu



Credite foto: United States Library of Congress Prints and Pictures division under the digital



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.