Setari Cookie-uri

Eu sunt Malala! Povestea cutremuratoare a fetitei de 17 ani, castigatoarea Premiului Nobel pentru Pace

La 17 ani, Malala este cea mai tanara laureata a premiului Nobel pentru Pace.

"Eu sunt Malala", autobiografia pakistanezei Malala Yousafzai, laureata a premiului Nobel pentru pace pe anul 2014, a fost publicata in limba romana la editura Polirom, in mai, intr-un tiraj de 10.000 de exemplare, iar stocul cartii este epuizat in acest moment, urmand ca volumul sa fie reeditat, informeaza Mediafax.

Tanara pakistaneza Malala Yousafzai si indianul Kailash Satyarthi au castigat, vineri, premiul Nobel pentru pace, "pentru lupta lor impotriva opresiunii copiilor si a tinerilor si pentru dreptul tuturor copiilor la educatie", a anuntat Comitetul Nobel.

Malala Yousafzai, militanta in varsta de 17 ani, a primit aceasta distinctie "pentru lupta sa eroica prin care a devenit un simbol al dreptului tinerelor la educatie".

In Romania, Malala Yousafzai a devenit cunoscuta si datorita autobiografiei "Eu sunt Malala", aparuta in limba romana, anul acesta, la editura Polirom. Cartea a fost publicata intr-un tiraj de 10.000 de exemplare, iar stocul este epuizat in acest moment, urmand ca volumul sa fie reeditat, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX reprezentantii editurii Polirom.

Citește și:

Cand talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, prea putini le-au stat impotriva. Doar o tanara, Malala Yousafzai, si-a invins frica si si-a cerut dreptul la o viata libera, la educatie. Pe 9 octombrie 2012 era pe cale sa-si plateasca indrazneala cu viata. A fost impuscata in cap, in timp ce se intorcea cu autobuzul de la scoala, si era greu de crezut ca avea sa scape cu viata. A supravietuit insa, iar miracolul acesta a purtat-o din valea indepartata unde traise tocmai in Statele Unite ale Americii, la New York. Nu avea nici 16 ani cand a devenit un simbol al protestului pasnic si cea mai tanara favorita la premiul Nobel pentru pace.
"Eu sunt Malala" este povestea cutremuratoare a unei familii dezradacinate de uratenia terorismului, a luptei pentru educatia tinerelor si a curajului iesit din comun al unor parinti care-si iubesc nespus fata intr-o lume ce ofera totul fiilor.

Citește și:

"Scoala nu era departe de casa si inainte mergeam pe jos, dar, de la inceputul anului, incepusem sa iau autobuzul, impreuna cu celelalte fete. Calatoria dura numai cinci minute, de-a lungul raului urat mirositor, pe langa panoul publicitar urias care facea reclama la Institutul de Transplant de Par al doctorului Humayun; glumeam toate, spunand ca unul dintre profesorii nostri probabil ca apelase la serviciile doctorului, pentru ca dintr-odata incepuse sa-i creasca par. Imi placea sa iau autobuzul pentru ca nu transpiram atat de rau ca atunci cand mergeam pe jos si puteam sa stau de vorba cu colegele si sa flecaresc cu Usman Ali, soferul, caruia ii spuneam Bhai Jan, «Frate». Ne facea mereu sa radem cu povestile lui trasnite", scrie tanara care s-a luptat pentru educatie, in volumul "Eu sunt Malala".

Citește și:

La 14 ani, Malala Yousafzai (nascuta in 1997) a aflat ca talibanii o amenintau public cu moartea. Educata la scoala fondata de tatal sau, Ziuaddin Yousafzai, la randul lui activist anti-taliban, Malala a crescut in Mingora, un oras din Valea Swat, Pakistan. In 2008, cand talibanii au inceput sa atace scolile din Valea Swat pentru a opri educarea femeilor, Malala a intrebat intr-un discurs public: "Cum indraznesc talibanii sa-mi ia dreptul la educatie?". In 2009, a colaborat cu televiziunea BBC si a publicat pe un blog, sub numele de Gul Makai, pareri despre amenintarile talibanilor. Identitatea i-a fost insa descoperita in acelasi an.

Totusi, a continuat sa-si spuna public parerea. In 2011, a primit Pakistan's National Youth Peace Prize si a fost nominalizata la International Children's Peace Prize. Dupa ce a fost impuscata in cap, parintii au dus-o in Marea Britanie si Malala a supravietuit. In 2013, la 16 ani, a vorbit in forumul Natiunilor Unite despre libertatea dreptului la educatie. In acelasi an si-a publicat autobiografia - "The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban" - si a fost nominalizata la premiul Nobel pentru pace.

Citește și:

sursa foto interior si prima pagina: Mediafaxfoto.ro, fotograf LIZ CAVE

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.