Setari Cookie-uri

Fluturele negru

Unii i-au spus pictorul noptii eterne, altii au deslusit in el Anticristul picturii. Unii i-au admirat forta creatoare, altii i-au deplans prabusirile. Iubit si blamat, violent si generos, niciodata impacat cu sine sau cu lumea, Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, isi scrie romanul vietii cand cu pana, cand cu pensula, cand cu spada.

In Roma inceputului de secol XVII, printre carciumari si marchizi, prostituate si cardinali, cartofori si targoveti, Caravaggio rastoarna canoanele si da foc prejudecatilor. Modelele lui vin din bordeluri sau inchisori, prietenii il insotesc in taifasuri stropite cu vin si incaierari la colt de strada. Pierdut in voluptatea sfidarii, gata oricand sa contrazica si sa contrarieze, Caravaggio e un damnat cu maini ingeresti, un pacatos rascolit de obsesii. Iar una dintre aceste obsesii il viziteaza tot mai des, sub forma unei vietati nocturne pe care, intr-un ritual de exorcizare, artistul vrea s-o astearna pe panza. Fluturele negru nu e o cronica a nelegiuirilor, ci un roman in culori tari despre glorie si decadere, despre patima si indoiala, despre vina si iubire. Despre iubire? Fireste, fiindca Roma citita pe dos devine Amor.

Citeste cateva pagini

Radu Paraschivescu

RADU PARASCHIVESCU s-a nascut in 1960, la Bucuresti, si a copilarit la Lugoj, unde a fost victima unui regim sever, pe baza de ciocolata de casa, pestisori de zahar candel si tort dobos. El s-a deprins astfel cu ideea ca viata e dulce si trebuie rontaita lacom. La curent cu literatura, sportul, nastrusniciile televizuale si ritualurile pisicilor, are obiceiul de-a se indragosti de echipe (Real Madrid, Lazio, Poli Timisoara), orase (Praga, Bruges, Roma, Lisabona) sau imnuri (Het Wilhelmus, Flower of Scotland, You Will Never Walk Alone). Se pierde in reverii cand asculta David Gilmour, tresare cand aude „Monica Bellucci“ si l-a vazut de douasprezece ori, student fiind, pe Richard Dreyfuss in Adio, dar raman cu tine. Pierde patru ore pe zi in fata televizorului, ca un zevzec. Abstinent, dar cafegiu. Ironic, dar sentimental. Harnic, dar jucaus. O apriga mustata ii mascheaza bine tandretea. Se teme de avioane chiar si cand ii fac daruri. Prezideaza peste trei motani mizantropi si-i intelege din ce in ce mai bine.

SCRIERI: Efemeriada (Libra, 2000), Balul fantomelor (RAO, 2000) (reeditare Humanitas, 2009), Bazar bizar (Masina de Scris, 2004, reeditare Humanitas, 2007), Fanionul rosu (Humanitas, 2005), Ghidul nesimtitului (Humanitas, 2006), Fie-ne tranzitia usoara - perle romanesti (Humanitas, 2006), Mi-e rau la cap, ma doare mintea - noi perle de tranzitie (Humanitas, 2007), Cu inima smulsa din piept (Humanitas, 2008), Dintre sute de clisee (Humanitas, 2009).

Editura: Humanitas

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.