Setari Cookie-uri

Cum au evoluat creierul si penisul uman de-a lungul timpului?

Creierul omului a devenit mai mare, iar penisul sau nu mai prezinta acele excrescente cornoase prezente la cimpanzei si la alte mamifere, in urma pierderii unor secvente de ADN de-a lungul evolutiei sale

Creierul omului a devenit mai mare, iar penisul sau nu mai prezinta acele excrescente cornoase prezente la cimpanzei si la alte mamifere, in urma pierderii unor secvente de ADN de-a lungul evolutiei sale

Astfel de transformari ar putea, potrivit cercetatorilor, sa fi favorizat formarea cuplurilor monogame si aparitia structurilor sociale complexe care au permis cresterea fragililor bebelusi umani, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature.

Gill Bejerano, de la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Stanford din Statele Unite, a incercat sa descrie felul in care omul a dobandit de-a lungul evolutiei sale caracteristici specifice rasei umane, prin pierderea anumitor secvente de ADN care controleaza exprimarea unor gene.

"Morfologia simplificata a penisului" la om a favorizat "strategiile monogame de reproducere la primate", au explicat autorii studiului, scrie DailyMail.

Absenta de pe glandul penian a excrescentelor pe baza de keratina care se gasesc la multe alte mamifere reduce sensibilitatea tactila a penisului si poate conduce la o durata mai mare a actului sexual la oameni, in comparatie cu alte specii. Secventa de ADN ce a fost pierduta de om joaca totodata un rol important in dezvoltarea perisorilor senzoriali (perisorii din vestibulii nazali, mustatile) prezenti la numeroase mamifere.

O alta secventa ADN disparuta la oameni se afla in proximitatea unei gene (numita supresor de tumori) care impiedica cresterea neuronilor intr-o regiune specifica din creier. Aceasta gena nu se mai poate exprima (nu mai poate produce molecula prevazuta), iar acest fapt a contribuit la dezvoltarea unui creier mai mare la oameni.

"In loc sa cautam diferente specifice intre specii, in anumite gene specifice si in regiuni ale genomului care exista la oameni, noi ne-am pus urmatoarea intrebare: exista elemente genetice functionale conservate la cimpanzei, dar care lipsesc cu desavarsire la om?", a declarat Gill Bejerano, potrivit MEDIAFAX.

* Echipa sa a identificat 510 secvente de ADN absente la om, dar conservate la cimpanzei si alte specii. Este vorba esential de ADN denumit "non-codant" (ADN intergenic) - care nu furnizeaza un program de sinteza a unei proteine. Acest ADN pierdut controla in trecut modul in care se manifestau genele apropiate implicate in semnalele hormonale sau in functiile creierului. Pierderea unor mici secvente regulatoare, nu a genelor pe care acestea le controlau, poate antrena modificari mai subtile.


"Cele mai multe, dar nu toate, dintre aceste regiuni sunt absente si din genomul omului de Neanderthal, ceea ce indica faptul ca aceste stergeri (supresii de ADN) s-au produs in urma cu mai mult de 500.000 de ani", a declarat David Kingsley, coautor al studiului.

Sursa: 9AM

Citește și:

Kudika
14 Martie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


14 imagini
Bianca Drăgușanu, răzbunare pentru Claudia Pătrășcanu! Ce a putut să îi facă artistei?

O nouă confruntare între Bianca Drăgușanu și Claudia Pătrășcanu a captat atenția publicului. Kudika


Interviu cu Daniella Pearman, Costume Designer pentru Sex Education

Care au fost primele tale gânduri când te-ai alăturat acestui sezon din Sex Education?

DANIELLA: Când am citit prima dată scenariile, am crezut că... Carmen Ioana Olteanu

Nașii Andei Adam și ai lui Joseph fac primele declarații după nunta spectaculoasă a finilor

Sâmbătă, 29 iunie, Anda Adam și Joseph au trăit unul dintre cele mai speciale momente din viața lor, căsătorindu-se religios într-o ceremonie plină de emoții și fast. După slujba de... Kudika


Un sărut dat unui Străin - rareș x Bianca Dragomir

Piesa a fost scrisă de Bianca Dragomir, rareș, iar de producție s-au ocupat Iordan Adrian, Ștefan Ioniță, Corneliu Ursache și Dan Ionescu. 

,,O piesă cu emoție, despre... Maria Crisan


Conexiuni cosmice în Never Be Friends - Jost x Mingue

Jost și Mingue aduc atmosfera de petrecere alături de ritmurile care se sincronizează cu bătăile inimii tale. Versurile dezvăluie detaliile acelei atracții nespuse care se aprinde... Maria Crisan

Ecouri ale iubirii: Talk To Me - Jost x Mentum

"Talk To Me" este un anthem pop-dance fascinant, care îmbină cu fluiditate ritmurile electronice cu versuri emoțional încărcate, creând o experiență sonoră... Maria Crisan