Setari Cookie-uri

Povesti despre viata, istorisite de un medic ginecolog

Lansarea volumului Intre femei, de Adrian Sangeorzan.

Marti, 1 octombrie, la ora 17.00, la Libraria Mihail Sadoveanu din Bucuresti (Bulevardul Gen. Gheorghe Magheru 6-8) a avut loc lansarea unui nou volum scris de Adrian Sangeorzan si publicat la Curtea Veche Publishing .

Volumul este un excelent jurnal al experientelor (nu numai) medicale prin care a trecut Adrian Sangeorzan ca medic ginecolog atat in Romania, cat si in Statele Unite, unde profeseaza in prezent.

Indiferent ca se afla in sala de nasteri a unui spitalul din Brasov, din Bucuresti, sau din New York, Adrian Sangeorzan practica ginecologia si obstetrica pentru ca este vorba despre viata. Dar aceasta viata intre femei este in sine o veritabila epopee eroica pe doua continente, descrisa cu verva si dramatism. In prima povestire incusa in carte, autorul explica fara echivoc felul in care si-a descoperit vocatia:

Primele nasteri pe care le-am vazut m-au afectat atat de profund, incat am avut revelatia gasirii a ceea ce cautam. Poate si pentru ca traiam intr-o lume intoarsa pe dos, in care acest miracol al venirii pe lume ramasese unul dintre putinele lucruri care ne mai ancora de o realitate solida si ancestrala. Plus ca intr-o sala de nastere se intampla vesnic ceva. Ceva care trebuie rezolvat imediat, ceva cunoscut, dar irepetabil. Nevoia mea de actiune a fost satisfacuta din plin.”

Citește și:

Adrian Sangeorzan scrie cand apuca, intre doua operatii, in garda, si, ceea ce este remarcabil, nu se vede efortul, nu se zareste nicio cusatura, totul curge firesc, intr-un ritm foarte alert. Desi jurnal, volumul are tensiunea si fraza unor povestiri care descriu nasterea din unghiuri multiple. Nu clinic, sau si clinic — insa cu detalii ce pot fi intelese de cititorul obisnuit —, ci literar. Fie¬care capitol este o noua — si inedita — experienta profesionala, sub semnul unui umanism aproape palpabil. De la scene tari, unele cu mafioti, parca desprinse din filme, pana la descrierea unor interventii dificile sau portretizarea colegilor si a pacientelor, autorul nu te lasa sa te opresti din citit: semn ca avem de-a face nu doar cu un ginecolog care-si descrie practica, ci mai ales cu un foarte bun scriitor care stie sa priveasca lumea.” Razvan Petrescu

Citește și:

Adrian Sangeorzan s-a nascut in 1954 la Bistrita-Nasaud. A absolvit Facultatea de Medicina a Universitatii din Cluj. Din 1990, traieste la New York. A publicat volumele de versuri Pe viu, 2001, Editura Axa 2000,Tatuaje pe marmura, editie bilingva romano-engleza, Scrisul Romanesc, 2006, volumul de exquisite corpse Voci pe muchie de cutit (impreuna cu Carmen Firan), editie romano-engleza. Volumul de versuri Over The Lifeline (Peste linia vietii) a aparut la Editura Spuyten Duyvil, din New York. In 2010 publica poemul Anatomia Lunii, in editie bilingva romano-engleza, la Editura Scrisul Romanesc.

Este autorul volumului de proza memorialistica Intre doua lumi — Povestirile unui doctor de femei, aparut in doua editii la Editura Scrisul Romanesc, si al romanelor Circul din fata casei, Curtea Veche Publishing, 2007 (a doua editie in 2008) si Vitali (doua editii aparute la Curtea Veche Publishing in 2008), iar in Statele Unite, Exiled from the Womb — Tales of a Women’s Doctor, Editura Spuyten Duyvil.

Citește și:

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Biblio¬tecii Internationale a Poetilor. Este cotraducator al volumului Locul Nimanui. O antologie de poezie americana contemporana(Editura Cartea Romaneasca, 2007) si autorul traducerii in limba romana a volumului Umbre din Est de Richard Milazzo. Opera sa apare in diverse reviste literare si antologii din Romania si Statele Unite ale Americii.

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.