Setari Cookie-uri

Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celalalt buzunar

Aceasta carte, aparuta in anul 1929 face parte din colectia Byblos a editurii Curtea Veche si cuprinde scurte naratiuni umoristice cu iz detectivistic.

Produs publicat in 2013 la Curtea Veche si disponibil pe Elefant.ro
Pret: 24,65 lei

Prezentare

Aceasta carte, aparuta in anul 1929 face parte din colectia Byblos a editurii Curtea Veche si cuprinde scurte naratiuni umoristice cu iz detectivistic. Autorul gliseaza intotdeauna subtil catre situatii absurde, intamplari banale ajungand sa ia proportii in mod artificial, pentru ca intotdeauna finalul sa dezamorseze in cheie ironica intreaga constructie narativa. Personaje caricaturale populeaza o lume mica, plina de iluzii, in care autismul social pare generalizat, iar cele mai luminate minti sunt detectivi, profesori sau functionari marunti care izbutesc sa vada imaginea de ansamblu.

Un hot care da spargeri numai pentru a lasa cate o poezie la locul faptei, in speranta ca va fi publicat, un tanar care se autodenunta, fara sa dea detalii despre crima comisa, si care nu poate fi judecat in lipsa probelor, un ajutor de brutar care strecoara ace in painile pe care le coace pentru a se razbuna pe patron sunt tot atatea exemple de protagonisti ai unor intamplari aparent lipsite de motivatii reale. Numai ca in proza lui Capek, ce emana prin toti porii umor negru si caustic, actul gratuit nu exista, iar personajele, oricat de bizar ar parea, au motive si alibiuri pe cat de marunte, pe atat de veridice.

Citește și:

Foto prima pagina: povesti, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.