Setari Cookie-uri

Salvezi vieti sau sprijini pereti?

Salvezi vieti sau sprijini pereti? este o carte pe care o recomand tuturor nostalgicilor care vor sa-si aminteasca detalii din anii gloriosi ai facultatii, dar in primul rand viitorilor si proaspetilor boboci UMF

Cand am citit prima oara titlul cartii „Salvezi vieti sau sprijini pereti? Ghidul studentului medicinist” scris de dr. Stefan Gutue m-am pregatit cu entuziasm pentru o incursiune nostalgica in trecut, o rememorare a frumosilor ani de studentie in care, recunosc, am sprijinit pereti frecvent, ca dovada ca meseria mea de astazi este sa ofer confort prin cuvinte si nu printr-un act medical. Mi-am amintit cu drag de iubirile de prin facultate, de barul in care jucam carti pana la epuizare (sau macar pana la ora inchiderii), de petrecerile de prin Regie si de clatitele uriase de la U4.

Cand am deschis insa cartea, am trait literalmente senzatia ca Stefan imi toarna o galeata cu gheata in cap: „Trezeste-te, organizeaza-te, foloseste-ti inteligent timpul si construieste-ti viitorul!” este mesajul pe care medicul il transmite tuturor actualilor si viitorilor studenti la medicina. Pe langa aceste sfaturi pe care majoritatea le stim (sau le-am stiut la vremea potrivita) Stefan Gutue vine cu un ghid clar, pasi limpezi si instructiuni detaliate despre cum poti pune in practica teoria. Iti prezinta cu onestitate dezarmanta greselile proprii, cum poti evita cele mai frecvente capcane dar si modalitatea in care iti poti repara erorile si reveni pe calea cea buna.

Citește și:

Alaturi de sfaturile medicului-scriitor veti gasi cateva interventii oportune - sfaturile celor mai buni studenti pe care i-a cunoscut de-a lungul carierei, experienta celor care au reusit sa lucreze in paralel cu facultatea, bursieri Erasmus, curajosii plecati cu Work & Travel, voluntarii, consilierii in orientare profesionala samd. Se contureaza astfel intregul univers ce poate lua nastere in jurul unui student medicinist, univers pe care dr Stefan Gutue il diseca intr-un lp de anatomie de aproape 300 pagini, il structureaza logic si reuseste sa-l imprime limpede in mintea bobocului pierdut in spatiu.

In plus, cartea este plina de idei cat se poate de practice pentru situatii aparent banale, din care majoritatea nu stiu sa iasa decat cu mintea medicinistului calit prin focurile celor 6 ani de arderi intense. De exemplu, unui profesor lipsit de talent pedagogic de al carui curs predat prost depind credite importante, i te poti adresa intrebandu-l din ce carti se poate aprofunda materia predata. De-as fi stiut sa vorbesc „corect” la vremea potrivita...

Citește și:

Dr. Stefan Gutue reuseste, prin talentul sau scriitoricesc fara de care n-ar fi reusit sa astearna pe hartie gandurile pe care orice trecut prin UMF le-a copt la un moment dat in mintea sa, sa creeze un ghid clar, coerent, aproape indispensabil studentului medicinist. Spun "aproape" fiindca generatiile vechi nu au avut la dispozite acest ghid si totusi au supravietuit prin facultate. Insa viata lor ar fi fost fara indoiala mai usoara daca un Stefan din trecut s-ar fi gandit sa-l scrie.

Salvezi vieti sau sprijini pereti? este o carte pe care o recomand tuturor nostalgicilor care vor sa-si aminteasca detalii din anii gloriosi ai facultatii, dar in primul rand viitorilor si proaspetilor boboci UMF: daca ghidul lui Stefan ar fi existat "pe vremea mea", anii de facultate ar fi fost si mai frumosi, s-ar fi insiruit mai logic si as fi evitat cateva capcane neplacute (da, Stefane, si eu am patit-o cu informatica).

Citește și:

Cartea „Salvezi vieti sau sprijini pereti” se poate comanda pe stefangutue.com/carte/ sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook dedicata.

O recenzie de Oana Bulzan, fost sprijinitor de pereti in UMF

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.