Setari Cookie-uri

Povestea numelui

Cum se poate integra o familie de imigranti intr-un mediu cosmopolit pastrandu-si, totodata, identitatea si traditiile?

“Povestea numelui”: in cutarea identitii culturale

Cum se poate integra o familie de imigrani intr-un mediu cosmopolit pstrandu-i, totodat, identitatea i tradiiile? Cum s gseasc echilibrul intre tradiii i modernitate, intre viaa social i cea de familie? Acestea sunt intrebrile la care caut rspuns “Puterea numelui”, o poveste intens i empatic despre primele generaii de imigrani indieni in SUA, o saga de familie care se extinde pe durata a trei decenii, surprinzand in intreaga sa complexitate conflictul dintre dou generaii i dintre dou lumi deopotriv de fascinante, dar atat de diferite.

In timp ce prinii si sunt profund ataai de tradiiile i obiceiurile transmise din generaie in generaie, tanrul imigrant indian Gogol Ganguli (rol interpretat de Kal Penn, pe care il tii din “Harold i Kumar merg la White Castle”), indrgostit de o americanc bogat, tinde s-i renege numele i, odat cu el, tot ce il leag de originea sa bengalez. Ridiculizat adesea pe seama numelui su, neobinuit atat pentru un indian, cat i pentru un american, Gogol decide s i-l schimbe. Pan cand tatl su (Irfan Khan), ii povestete cum a ajuns s poarte numele celebrului scriitor rus. Aa afl c nu poart un nume ca oricare altul, ci unul plin de semnificaii, care are puterea de a-l lega indisolubil de familia sa, de rdcinile sale bengaleze i de tainele culturale ce rzbat in subcontient.

Dei e nscut in SUA i ii gandete viitorul prin prisma stilului de via occidental, Gogol va descoperi, cand cltorete in India impreun cu prinii si, c acolo se simte acas. Cltoria ctre India este, pentru intreaga familie Ganguli, o cltorie ctre origini, in care Gogol ii regsete identitatea cultural i contientizeaz legtura cu patrimoniul complex pe care prinii si l-au luat cu ei cand au decis s inceap o nou via in New York i pe care vor s-l pstreze in ciuda tuturor greutilor cu care se confrunt ca imigrani. Momentele comice i cele dramatice se intreptrund, exact ca in via, iar substratul filmului demonstreaz c diversitatea cultural este o valoare vie i c Occidentul ar trebui s accepte cu recunotin contribuia imigranilor, in loc s le impun tiparele obtuze ale unei lumi surprinztor de cosmopolite i paradoxal de intolerante.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.