Setari Cookie-uri

Restul e tacere si Boogie, favorite la Premiile Gopo

Cursa pentru Premiile Gopo a intrat in linie dreapta! Dintre cele 11 lung metraje, 27 de scurt metraje de fictiune si 11 documentare, juriul format din actrita Maria Popistasu, regizorul Laurentiu Damian, criticii de film Magda Mihailescu si Laurentiu Bratan si directorul de imagine Florin Mihailescu i-a nominalizat pe cei care vor concura pentru statuetele Gopo, realizate si in acest an de sculptorul Adrian Ilfoveanu.

Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj va fi disputat in 2009 de O zi buna de plaja, castigatorul Ursului de Aur la editia de anul trecut a Festivalului de la Berlin, Alexandra, in regia lui Radu Jude, dar si de doi concurenti-surpriza: Palmele, filmul regizat de George Chiper si premiat in 2008 la Festivalul International de Film Studentesc CineMAiubit, respectiv Cucul, o co-productie romano-maghiara in regia Ceciliei Felmeri, absolventa a Universitatii "Sapientia" din Cluj-Napoca.

Competitia de la categoria destinata filmelor documentare este foarte stransa in acest an: cele patru filme ramase pe lista dupa jurizare sunt Constantin si Elena, castigatorul Premiului First Appearance la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam, Podul de Flori, filmul lui Thomas Ciulei, dublu premiat la festivalul goEast (Germania), Nunti, muzici si casete video, in regia lui Tudor Giurgiu, primul film co-produs de HBO Romania, si Testimonial, impresionanta marturie a lui Razvan Georgescu realizata in parteneriat cu ZDF / Arte.

Juriul categoriei Cel mai bun film european, alcatuit din criticii de film Viorica Bucur, Tudor Caranfil, Alexandra Olivotto, Stefan Dobroiu si Florin Barbu, a nominalizat la Premiul Gopo patru dintre cele 43 de filme distribuite pe marile ecrane din tara in 2008: castigatorul Palme d'Or 2008, In clasa, filmul de succes al lui Marjane Satrapi, Persepolis, cel mai recent lung metraj semnat Jiri Menzel, savurosul In slujba regelui Angliei, si multi premiatul De partea cealalta, regizat de Fatih Akin.

Peste 400 de profesionisti din industria autohtona de film vor alege in acest an castigatorii Premiilor, prin vot secret, online sau prin posta. Fiecare dintre acestia va primi cate un set de DVD-uri continand toate filmele nominalizate si, apoi, va desemna cate un castigator pentru fiecare categorie competitiva.

Printre noutatile editiei cu numarul trei a Galei Premiilor Gopo se numara premiul acordat de Romanian Society of Cinematographers in deschiderea evenimentului. Cea mai prestigioasa organizatie a directorilor de imagine din Romania, RSC va acorda un trofeu pentru un profesionist din domeniu, ales in urma votului membrilor asociatiei pe site-ul oficial www.rscine.ro.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.